För sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Mönstret upprepar sig gång på gång i besluten från hyresnämnden. Hyresgästens psykiska hälsa försämras, grannarna klagar och hyresvärdens stigande irritation resulterar slutligen i en uppsägning.
Somliga fångas upp av socialtjänst eller sjukvård och slussas in i ett nytt boende. Andra får aldrig eget tak över huvudet igen.
Socialstyrelsens senaste uppskattning visar att cirka 2 000 av de 33 000 personer i landet som befinner sig i någon form av hemlöshet, gör det som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa.
Marcus Knutagård, lektor i socialt arbete och en av landets främsta specialister på hemlöshet, beskriver en bostadsmarknad där människor med psykisk problematik får en allt svagare ställning.
– Kraven för att få och behålla ett hyreskontrakt har generellt hårdnat. Det finns även ofta en oro från fastighetsägarens sida att dessa människor ska skrämma bort andra hyresgäster.
Att människor med psykisk ohälsa löper större risk att förlora kontraktet beror till viss mån på en kombination av okunskap och bristande kommunikation, säger Marcus Knutagård.
Dels omgärdas psykisk sjukdom redan från början av ett stigma eller rentav rädsla, dels saknar personerna ofta sociala verktyg för att bygga en öppen relation till hyresvärdar och grannar.
– Man är kanske inte lika benägen att öppna dörren när det ringer på. När denna förståelse saknas byggs det i stället upp en misstro. Om man redan är rädd för att bli vräkt blir det ännu svårare att vara ärlig om sin situation.
Att mänskliga relationer spelar en avgörande roll blir tydligt när Hem & Hyra går igenom beslut från hyresnämnden i Malmö, där psykisk ohälsa legat till grund för uppsägning. Ett av dem rör Stig Johansson i Lund som efter 34 år sägs upp från sin lilla enrummare efter att ha stört sina grannar med bland annat sång och musik. Själv förstår han inte hur det kunnat sluta så här.
Stig är inte ensam. En yngre kvinna i Helsingborg har misskött sin lägenhet å det grövsta. På bilder i dokumenten i hyresnämnden syns personer i skyddskläder i hennes lägenhet. Och en kvinna i övre medelåldern, som bor i centrala Malmö, sägs upp efter att ha hållit grannarna vakna med nattliga ångestskrik.
Hem & Hyras granskning visar att det finns tre huvudsakliga skäl till vräkning: obetald hyra, störningar eller att lägenheten misskötts genom bland annat bristande städning.
I många av fallen hade hyreskontraktet kunnat räddas genom ett bättre samarbete mellan fastighetsägare och socialtjänst, anser Marcus Knutagård.
– När man mår som sämst orkar man inte bära sin egen skugga.
Att i det läget också förlora sin bostad kan vara förödande.
I Stig Johanssons fall kom hjälpen för sent. I skrivande stund vet han inte var han ska bli av. Kanske blir han ännu en av de 2 000 som bedöms vara för sjuk för ett hem.
- Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
- Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
- Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.
Källa: Socialstyrelsen
Hem & Hyra har gått igenom samtliga beslut och ansökningar från hyresnämnden i Malmö under det första halvåret 2020. Vi har sorterat ut ärenden där hyresgäster riskerar att bli vräkta eller har blivit utkastade på grund av psykisk ohälsa. Vi har även granskat alla anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen sedan januari 2019 som rör vräkningshot på grund av psykisk ohälsa. För en bredare bild har Hem & Hyra även intervjuat ett flertal experter och forskare, träffat fältarbetare samt personer som befinner sig i eller på gränsen till hemlöshet.