Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: ”För mig kommer det att kännas”

Halmstad 5,15 procents hyreshöjning för närmare 11 000 hushåll. Nu är 2024 års hyror hos HFAB i Halmstad färdigförhandlade: "Det var lite mer än jag förväntat mig", säger hyresgästen Tomas Svensson.
Tomas Svensson
Foto: Petra Martinsson/ Anders Eeg-Olofsson
Sjukpensionären Tomas Svensson får betala 350 kronor mer i månaden när HFAB höjer hyran.

Från första januari 2024 höjs hyrorna för Hfab:s cirka 11 000 hushåll med 5,15 procent för de med varmhyror och 3,15 procent för kallhyrorna. 224 lägenheter har kallhyra.

Tomas Svensson är hyresgäst hos HFAB och aktiv i en lokal hyresgästförening. Just nu betalar han runt 6 400 kronor i hyra och kommer efter årsskiftet att betala 350 kronor mer i månaden.

Läs ocksåDrog av för hotellnätter – egna hyressänkningar står hyresgästen dyrtHyreslagen och en hotellskylt

– Jag är ju sjukpensionär så för mig kommer det att kännas, säger han.

Hyresgäst: Mer än förväntat

Tomas Svensson tror även att samma sak gäller för andra hyresgäster, till exempel ensamstående föräldrar eller andra med låg inkomst.

Han hade förväntat sig en hyreshöjning på mellan 4 och 5 procent – inte de 5,15 procent som det blev för de flesta hyresgäster denna gång.

Läs ocksåVärdens höjningshets får Karin att flytta: "Måste finnas en smärtgräns"Höjningshetsen av hyran får en kvinna i Ulricehamn att flytta. "Provocerande av hyresvärdarna", menar Hyresgästföreningens Stefan Lindborg.

– Det var lite mer än jag förväntat mig men ändå på en nivå man kan acceptera, säger han.

Samtidigt tycker han att Hyresgästföreningen i tidigare förhandlingar lyckats hålla tillbaka hyresökningarna och hamna under snittet för landet. Inför 2023 höjdes hyran med 3,3 procent.

Tomas Svensson tror att underhållet av lägenheterna kan bli lidande om HFAB inte kan kompensera för de ökade utgifter de får, och vill att ägaren Halmstads kommun ska ta ett större ansvar för bostadsbolagets ekonomi.

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

– Kommunen använder HFAB som en mjölkko med sina extra vinstuttag, säger han.

Gäller ett år framåt

Överenskommelsen för HFAB:s hyresgäster gäller från och med 1 januari 2024 och ett år framåt. På andra orter har Hyresgästföreningen och hyresvärdarna träffat tvååriga avtal, till exempel Kristianstad och Helsingborg. Men Tomas Svensson tror att ett ettårigt avtal just nu är det bästa, med tanke på inflationen.

– Det är ju sagt att inflationen kommer att sjunka och den är ju på väg neråt. Det gör att man kommer i bättre situation för förhandling nästa år, säger han.

Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Sofie Lindberg är förhandlare på Hyresgästföreningen.

– I förhandlingarna har vi lyft fram hyresgästernas ekonomiska situation. Bostadsbolaget har å sin sida visat på ökade kostnader. Med dessa förutsättningar har vi gjort en kompromiss, säger hon.

Haft sju möten

Enligt henne har det varit tuffa förhandlingar och parterna har haft sju möten. Hon vill också väga in förra årets överenskommelse som landade på 3,3 procent, vilket var relativ lågt i jämförelse med andra. Hur framtiden blir menar hon är svårt att säga.

– Vi vet inte hur det ekonomiska läget blir framöver. Lyssnar man generellt på bolagen tycker de inte att de har täckning för sina kostnader. Omvärldsläget ser fortsatt tuff ut med höga räntor och taxor. Vårt budskap är dock att nu har de varit två år med höga höjningar och det är tufft för en grupp som redan är hårt pressade.

Christian Kylin, vd på HFAB

Christian Kylin är vd på HFAB. Enligt honom pressar det samlade ekonomiska läget med inflation, elpriser och höga räntor upp hyrorna. Han vågar inte säga om nivån på 2024-års hyreshöjning återkommer framöver.

– Jag försöker att inte sia om framtiden just för det är så extremt svårt. Vi inte vet vad som kommer att hända, säger Christian Kylin.

Han är medveten om att många hushåll har det tufft just nu men menar också att det är en fråga för samhället i stort.

– Vi som bostadsbolag verkar långsiktigt och värnar om kvalitén i vår förvaltning vilket också gynnar hyresgästerna i slutändan.

Fakta: Hyresutvecklingen för HFAB

2024 års hyra: 5,15 procent (varmhyra), 3,15 procent

2023 års hyra: 3,30 procent

2022 års hyra: 1,78 procent

2021 års hyra: 0,75 procent

2020 års hyra: 1,40 procent

Källa: Hem & Hyra

 

Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Vräkningshotet mot Lars kan slå tillbaka – värstingvärden kan tvingas sänka hyrorna Bedragaren fick ut över 70 000 kronor i "oskälig andrahandshyra" – får nu betala tillbaka det tredubbla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.