Sjuksköterskan är vår favoritgranne
Från balkongen på tionde våningen ter sig bostadsområdet under dimslöjan nedanför som en storslagen samling dockhus. Endast bilarna som makligt rör sig till och från parkeringsplatsen vittnar om att det är livet som pågår där ute.
När som helst kan någon där nere få en hjärtattack eller andnöd – och då är det Ferhat Baysals ansvar att rycka ut.
Han är utöver sin anställning vid ambulansen ansluten till ett nätverk av frivilliga vårdutbildade som får ett sms i samband med att en nödställd ringer 112. Att någon kommer till undsättning i väntan på ambulans är inte sällan skillnaden mellan liv och död.
Det här är ett av skälen till att Ferhat Baysal och hans kollegor är världens bästa grannar.
När Hem & Hyra lät opinionsinstitutet Skop fråga Sveriges hyresgäster vilken yrkesgrupp de helst vill ha i dörren intill vann sjuksköterskorna en jordskredsseger.
– Jag tror att de flesta ser det som positivt att ha en sjuksköterska som granne. Vi är empatiska, lyhörda och vet hur man ska agera vid akuta situationer, säger Ferhat Baysal.
Lägenheten i Fittja söder om Stockholm har varit hans hem sedan vaggan. Här umgås grannarna som en stor familj, och samlas gärna för att umgås och äta mat.
När han flyttar till en egen bostad hoppas Ferhat Baysal få till en liknande relation med de andra i trapphuset.
– Jag vill gärna att man ska kunna träffas för en fika eller så. Det är synd att svenskar ofta är lite tillbakadragna.
Att sjuksköterskor är eftertraktade hyresgäster går även att skönja i statistiken hos Blocket – Sveriges största aktör för andrahandsannonser. Ordet ”sjuksköterska” förekommer i nästan var femtionde annons, trots att gruppen i sin helhet bara motsvarar en procent av landets befolkning. Av alla yrkestitlar är det bara ”läkare” som förekommer oftare.
– Jag gissar att den stora massan kan se nyttan av vissa yrkesgrupper när det kommer till val av andrahandsgäst. En läkare kan uppfattas högt på skalan över skötsamhet och ansvarstagande då denne ansvarar för liv, säger marknadsplatsens presstalesman Linnéa Aguero.
Johan Larsson, vice ordförande på Vårdförbundet, är övertygad om att sjuksköterskor ofta passar på att framhäva sin titel i bostadsjakten.
– I annonser står det ofta ”sjuksköterska söker”. Det råder en klassisk uppfattning om att de är trevliga, skötsamma och har kapacitet att ta hand om både sig själva och andra. Saker man gärna framhäver om man har problem att hitta lägenhet.
Väljer du att söka lägenhet via någon av landets kommunala bostadsförmedlingar ska ditt yrke däremot inte spela någon roll. Ingen av dem uppger sig ge någon yrkesgrupp företräde på något sätt.
Även branschorganisationen Fastighetsägarna, som i första hand företräder landets privata hyresvärdar, förkastar tanken på särbehandling.
– Jag har aldrig hört talas om värdar som söker en specifik yrkesgrupp, och det låter heller inte särskilt troligt att någon jobbar på det sättet.
Näst efter sjuksköterskor och läkare står poliser högst i kurs – och särskilt populära är de hos den kvinnliga halvan hyresgäster.
Men inte heller genom att vifta med polisbrickan får man på något sätt förtur på den ordinarie marknaden, försäkrar Caroline Nordström, pressansvarig på Polishögskolan.
– Vi upplever att våra studenter är lika stressade som andra över att inte hitta bostad. Men man kan såklart försöka få hjälp av sina kolleger, precis som inom andra yrken.
1. Sjuksköterska: 28 procent2. Läkare: 18 procent3. Polis: 16 procent4. Hantverkare: 16 procent5. Bilmekaniker: 10 procent6. Brandman: 9 procent7. Jurist: 2 procent8. Taxiförare: 1 procent
Källa: Skop/Hem & Hyra
1. Skötsam2. Rökfri3. (Ej) betalningsanmärkningar4. Inkomst5. Referenser6. Lugn
Källa: Blocket
Student: 2,2 procent
Läkare: 2,2 procent
Mamma: 1,7 procent
Sjuksköterska:
1,7 procent
Lärare: 1,4 procent
Civilingenjör:
1,2 procent
Undersköterska:
1 procent
Pensionär: 0,6 procent
Jurist: 0,6 procent
Ingenjör: 0,6 procent
Socionom: 0,5 procent
Källa: Blocket