Annons

Skadedjuren som kostar hyreskontraktet – kan sprida sig till grannarna

Skåne Ohyra skapar konflikter i skånska hyreshus. Det visar Hem & Hyras undersökning av svårlösta fall. Men bakom detta ligger ofta tragiska människoöden. "Det är olika typer av sjukdomstillstånd", säger Susanne Björkman Ragnarson, chef på hyresnämnden i Malmö.
råttor och skadedjur i lägenheter
Foto: Getty images

Något krafsar till under diskbänken när du sitter vid middagsbordet redo att hugga in på maten på tallriken. Eller, några små kryp som rör sig längs listerna i sovrummet sent på kvällen. Båda fallen kan vara tecken på att du har fått ovälkommet besök av den mest jobbiga sorten – råttor eller vägglöss på jakt efter något ätbart där du bor.

Men vem är egentligen ansvarig för skadedjursplågan? Är det hyresgästerna? Eller husets ägare? Konflikten runt frågan kan bli så svår att lösa att en domstol måste kopplas in.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

Vanskötsel och ohälsa som bakgrund

De senaste tre åren har runt fyrtio ärenden kopplat till ohyra registrerats hos hyresnämnden i Skåne. Hem & Hyras detaljgranskning visar att det i regel finns två typer av bakgrund:

  • Värdar med slitna hus där råttorna bokstavligt klättrar upp ur avloppsbrunnen och dansar på bordet. Som hos Arianit i Landskrona – läs mer om det här.

Formellt blir detta ett krav på åtgärdsföreläggande eller hyresnedsättning.

  • Två tredjedelar av fallen har en betydligt mer tragisk bakgrund; sociala problem eller psykisk ohälsa.

Formellt: en uppsägning av hyreskontraktet motiverat med hyresgäster som inte klarat av att ta hand om sitt hem och där sopor i högar eller rutten mat blivit en grogrund för skadedjur.

Ohyra och ostädade lägenheter
Bilder från rättsfall: Skadedjur med ostädade lägenheter som härd.

Konsekvenserna kan bli tuffa – den som inte slår larm om skadedjur eller inte hjälper till med sanering kan tvingas flytta. Under perioden som vi tittat på har 16 skåningar tvingats ge upp sina lägenheter efter att frågan lämnats över till hyresnämnden. Ytterligare fall ligger kvar och väntar på domstolens bedömning.

Annons

Domstolen möter människor med psykiska problem

Susanne Björkman Ragnarson är chef på nämnden i Malmö och berättar att hon möter få ärenden av den här typen men att det finns en röd tråd.

– När jag har sett detta har det varit folk som mår dåligt och inte orkat städat och så har det blivit ohyra. Det är olika typer av sjukdomstillstånd och ofta utsatta människor, säger hon.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.
Susanne Björkman Ragnarsson chef för hyresnämnden i Malmö
Susanne Björkman Ragnarsson chef för hyresnämnden i Malmö.

Den som blir uppsagd kan fångas upp av kommunens hjälpinsatser i ett tidigt skede. Men det är inte alltid det sker. Det är inte heller alla som tar emot hjälp.

– Ofta klarar de här personerna inte sitt boende och när de kommer hit så har ju inte skyddsnätet fungerat helt, säger hon,

Åke Nilsson är kanslichef på organisationen RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) som representerar människor med olika typer av psykiska funktionsnedsättningar. Han vänder sig här till grannar som påverkas med tips om hur de kan agera om de misstänker att personen som bor vägg i vägg mår dåligt.

Annons
Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

– Våga fråga. Det är det första jag tänker på. Är det något som låter våldsamt så kanske man inte vågar fråga men så är det inte med sanitet. Det här landar ofta på socialtjänsten men jag hade önskat att det fanns mer av grannsamvaro. Men det är inte lätt att få någon att söka hjälp, inte ens om det är familj och vänner. Har man en bra relation kanske man kan fråga; ”Borde du inte kontakta psykiatrin?”. Man ska komma ihåg att det är få som gör ett aktivt val att bo med vägglöss, säger han.

Sprider sig lätt till grannarna

I realiteten påverkas betydligt fler personer än de uppsagda hyresgästerna eftersom många skadedjur sprider ut sig i ett hus. Det är ofta de mer skötsamma grannarna som slår larm om vad som har hänt i huset. Skadedjuren beter sig på olika sätt, vissa kan bli en större utmaning än andra om de fått fäste i ett stort hyreshus.

Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

– Allt handlar om mängd. Vid större mängder ökar risken att de flyttar på sig men det är svårt att dra generella gränser. Det handlar också om hur byggnaderna i sig ser ut. Varje lägenhet ska vara en brandcell men det finns alltid glipor och det är därför som vägglöss kan sprida sig, eller långsprötade silverfiskar som finns inne i själva byggnadsstrukturen. Kackerlackor kan också sprida sig längs varma ledningar eller rör. Är det baggar som bor i köket så hittar de sin mat där och har inget driv att röra på sig, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

– Råttorna är inte så ofta inne i lägenheterna. De är alltid närvarande i stadsmiljö men sällan inne i hemmen. Men de kan också vara svåra att få bort, säger han.

Fakta: Så undviker du skadedjursplågan
  • Städa och håll ordning i och runt din lägenhet. Var försiktig med vad du får med hem i resväskan från utlandsresan.
  • Rapportera direkt till fastighetsägaren om du upptäcker ohyra. Snabba åtgärder ökar chanserna att få bort ohyran. Öppna och släpp in hyresvärden eller saneringsföretag som jagar skadedjuren.
  • Hyresgäster som inte rapporterar problem eller vägrar att släppa in sanerare i sina hem kan förlora sina hyreskontrakt.
  • Om värden inte agerar trots att du slagit larm kan du vända dig till din kommun, eller hyresnämnden, för att tvinga fram åtgärder. Du kan i vissa fall ha rätt till sänkt hyra. Det är gratis att skicka in en ansökan till hyresnämnden. Som medlem kan du även få gratis hjälp av Hyresgästföreningen.

Glöm inte försäkringen!

  • Hyresvärdens försäkring ska i regel täcka saneringskostnader av lägenheter, om inte hyresgästen själv varit vållande. En egen hemförsäkring är dock ändå viktig för att kunna ersätta skadad egendom, privata prylar eller mat som inte värden står för.

Pengar

Fakta: Skåningarna som fått stora problem med ohyra

  • Vägglössen och pensionären

Vägglössen trivs i den smutsiga lägenheten. De finns överallt och blir fler under åren. Men hyresgästen, en man i sjuttioårsåldern, gör ingenting. När blodsugarna flyttar vidare till grannarna slår dessa larm. En specialhund lokaliserar lössens bas till mannens lägenhet. Enbart saneringen går på hundratusentals kronor. Grannar får beviljad nedsättning av hyran. Den äldre mannen kastas ut.

  • Råttorna och sabotören

Råttorna i kvarteret märker att porten till huset står öppen för jämnan. De härjar runt i trapphuset och för med sig insekter. Allt skapar obehag för hyresgästerna. Värden kopplar in skadedjursjägare men märker att en boende konstant ställer upp porten och saboterar råttjakten. Han river ner anslag och är hotfull. Konflikten eskalerar och nämnden beslutar att mannen måste flytta.

  • Kackerlackorna och missbrukaren

Kackerlackorna kalasar på matrester i kvinnans kök. De klättrar på varma vattenrör och sprider sig mellan lägenheterna hyreshuset. Grannar mår dåligt men skadedjuren stormtrivs, de skulle aldrig överleva utomhus. Värden som sätter in skadedjursjägare med gift menar att allt började i kvinnans lägenhet och hon anklagas för att ha slängt fällor. Hon, med missbruk i bakgrunden, tvingas flytta.

Ohyra, skadedjur i lägenhet: långsprötad silverfisk

  • Silverfiskarna och den unga kvinnan

Fukten sprider sig i lägenheten efter en vattenläcka och ventilationen funkar inte som den ska. Det uppstår ett perfekt inomhusklimat för silverfiskar, små insekter med spröt som gömmer sig under listerna. Kvinnan som bor i lägenheten lider av att bo med skadedjuren som kommer fram om nätterna.  Hyran är för hög för detta, tycker hon, och ber domstolen om hjälp med en sänkning.

Läs också Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.