Skakig omvärld oroar inför framtida förhandlingar
De värsta vågorna av pandemin har blåst över i vår del av världen. Då händer det som ingen velat tro skulle ske: Ett brutalt krig i Europa år 2022. Redan innan Rysslands invasion i Ukraina hade inflationen stigit kraftigt. Många bedömare flaggar för höjda räntor. Skenande elpris har redan grävt djupa hål i plånboken hos hyresgäster med direktverkande el, som oftast betalar sin uppvärmning själva.
Prispåslagen har emellertid inte fått så stort genomslag på årets hyresförhandlingar, då den genomsnittliga höjningen ligger på 1,7 procent. Men den kraftiga inflationen kan dock komma av avspegla sig i kraven inför 2023 års förhandlingar, befarar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.
– Det klart att förändringar i omvärlden påverkar hyrorna, men förhandlingssystemet är stabilt. Vi hoppas att värdarna inför nästa år ser till att effektivisera så gott det går och inte bara vältrar över kostnaden på hyresgästerna i form av kraftiga hyreshöjningar, säger han.
Efterlyser statlig hjälp
Om hyrorna drar i väg efterlyser han ökad statlig hjälp.
– Ytterligare höjt bostadsbidrag och bostadstillägg är en väg. Eller direkt riktat stöd till hyresgästerna. Exempelvis kontantstöd liknande den tusenlapp som alla bilägare ska få av staten som kompensation för ökade drivmedelskostnader, säger Erik Elmgren.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, håller det inte för osannolikt att den senaste tidens oro kommer att påverka utfallet så att höjningarna blir högre nu i slutet av förhandlingsomgången än i början.
– Priserna på byggmaterial, reservdelar och annat inom fastighetsbranschen har ökat. Men det kan dröja ett tag innan det slår igenom för våra bolag, som sitter med upphandlade ram-avtal. Även höjda räntor får såklart betydelse, men slår väldigt olika för olika bolag, säger Anders Nordstrand.
Stigande priser när gasen bojkottas
Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, tror att kriget i Ukraina kan få betydelse även för hyresförhandlingar:
– Det fruktansvärda som händer i Ukraina får betydelse för allt och vi vet inte var det slutar. Även om vi inte är beroende av rysk gas kommer det få stor betydelse för energimarknaden i hela Europa om leveranserna stoppas helt. Därmed kommer energipriserna stiga även i Sverige, säger Tomas Ernhagen.