Annons

Skalbolagskung får hjälp med hyran – och myndighet får JO-kritik

Helsingborg På 1990-talet var han en av Sveriges mest jagade ekobrottslingar, och dömdes till fängelse i en skalbolagshärva som innebar att staten gick miste om åtskilliga miljoner i skatteintäkter. Idag är det han själv som vänt sig till myndigheterna – för att få hjälp med hyran. Och nu får La Reine-mannen rätt till bostadstillägg – och Pensionsmyndigheten får JO-kritik för långsam handläggning.
En tvådelad bild som visar en mörk siluett mot en husfasad samt ett faksimil från ett beslut från Justitieombudsmannen med text som "allvarlig kritik", "bostadstillägg" och "Pensionsmyndigheten".
Foto: Petra Martinsson/Faksimil
Pensionsmyndigheten får JO-kritik för den långsamma hanteringen när skalbolagskungen sökte bostadstillägg.

Mannen som idag är 71 år gammal har genom sitt liv bytt namn och bostadsort flera gånger. Idag är han skriven i en lägenhet i centrala Helsingborg, men det var en sportaffär i Eslöv, La Reine, som gav upphov till den benämning som gjorde honom känd för en större allmänhet, La Reine-mannen.

Dömdes till sju års fängelse

71-åringens företagar- och bedragarkarriär inleddes i Eslöv och han blev centralfigur i en liga som på löpande band köpte upp och tömde bolag som sedan sattes i konkurs. På så sätt kunde de inblandade komma åt uppemot två miljarder kronor, och staten gick miste om stora skatteintäkter. 1989 åtalades han och dömdes till sju års fängelse för flera ekonomiska brott.

Under fängelsetiden utbildade sig 71-åringen till jurist. Detta hjälpte honom inte att hålla sig på rätt sida av lagen, även om han faktiskt kom att arbeta som juridiskt ombud trots tidigare fängelsedom. 2017 dömdes han till åtta månaders fängelse, efter att ha varit med och sålt bostäder som han själv inte ägde. Bland annat lades en diplomatvilla i överklassområdet Djursholm utanför Stockholm ut till försäljning.

Sökte bostadstillägg för lägenhet i Helsingborg

71-åringens egna bostadsförhållanden har på ålderns höst varit av det enklare slaget – åtminstone om man får tro på de uppgifter som kommit fram när han varit i kontakt med myndigheterna för att söka ekonomiskt stöd.

Liksom så många andra har 71-åringen vänt sig till Pensionsmyndigheten för att ansöka om så kallat bostadstillägg.

Läs ocksåOmbud som dömts för rån och misstänks för utpressning företräder svartlistad värdEn fasad till ett hus med texten "Jäv" och ett hakkors. En löpsedel med texten "Pralinligans ledare dömd". En pralin. En siluett.

Redan under 2021 fick Pensionsmyndigheten efter ett tips upp ögonen för att allt inte var som det skulle.

Annons

Myndigheten beslutade då att dra in det bostadstillägg som 71-åringen redan beviljats. Anledningen var att det inte gick att visa att han faktiskt bodde på i den lägenhet i centrala Helsingborg som han var folkbokförd i, och att han inte heller kunde förklara de stora insättningar och tillgångar som fanns på hans konton. På ett konto fanns insättningar på över en miljon kronor under ett knappt år. Myndigheten hittade inte några utbetalningar till det företag som han i andra hand hyrde lägenheten av – men däremot till ett annat bostadsbolag i en annan del av Sverige.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Men La Reine-mannen gav sig inte – och nu har han fått rätt. I början av 2023 vände han sig återigen till Pensionsmyndigheten för att ansöka om bostadstillägg för samma lägenhet, som han uppgav att han betalade 7 910 kronor i månaden för. Då uppgav han att hans enda inkomst var från pension, och att hans sparade tillgångar inte översteg 100 000 kronor. Därmed var han också berättigad till bidraget, menade han.

Pensionsmyndigheten fick kritik

I slutet av januari 2024 kom till slut beskedet från Pensionsmyndigheten: 71-åringen fick rätt till bostadstillägg för perioden från januari 2023 till april 2024.

Då hade det gått mer än ett år från ansökan till beslut. Han är långtifrån den enda som hamnat i samma situation. Pensionsmyndighetens långa handläggningstider har tidigare fått allvarlig kritik från både Justitieombudsmannen (JO) och Inspektionen för socialförsäkringen.

Annons
Läs ocksåSå kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslutsök bostadstillägg

Även i fallet med 71-åringen är JO:s kritik mot Pensionsmyndigheten allvarlig. En del av kritiken går ut på att väntetiden varit för lång. ”En så lång handläggningstid är oacceptabel även om ärendet krävt viss utredning”, skriver JO. Pensionsmyndigheten har heller inte följt lagen när det gäller att i tid meddela 71-åringen om att ärendet skulle dra ut på tiden, med en så kallad dröjsmålstalan.

Justitieombudsmannen Thomas Norling.
Justitieombudsmannen Thomas Norling.

Med hänvisning till de oklarheter som har varit när det gäller det bostadstillägg som 71-åringen tidigare fått svarar Pensionsmyndigheten att det funnits mycket att reda ut även denna gång, och att det tagit tid. Men justitieombudsmannen Thomas Norling köper inte det resonemanget. Även om detta fall har varit extra svårt att utreda så blev ansökan liggande i flera månader innan någon på Pensionsmyndigheten började titta på den.

JO kommer att fortsätta ha koll

JO tar också i sitt beslut som rör 71-åringen upp brister hos Pensionsmyndigheten som upptäckts tidigare, och konstaterar att myndigheten fortsätter att medvetet inte följa lagen när det gäller att höra av sig till de personer som ansöker om bostadstillägg.

”Pensionsmyndigheten får allvarlig kritik för långsam handläggning och felaktig hantering”, sammanfattar Justitieombudsmannen. Ärendet om La Reine-mannen avslutas, men JO kommer att fortsätta följa hur Pensionsmyndigheten tillämpar lagen, står det i beslutet som kom 25 november i år.

Fakta: Bostadstillägg för pensionärer med låg inkomst
  • Bostadstillägg för pensionärer är en skattefri ersättning som personer som är 66 år eller äldre kan ansöka om hos Pensionsmyndigheten.
  • Personer som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller eget hus kan ha rätt till tillägget.
  • Tillägget beräknas utifrån boendekostnad, familjesituation och pensionärens totala ekonomi.
  • Sparade tillgångar kan påverka hur stort bostadstillägget blir. För ensamstående gäller att allt över 100 000 kronor kan få effekt på beloppet.
  • 7 290 kronor per månad är det maximala belopp som en ensamstående person kan få i bostadstillägg.
  • Det finns också andra typer av stöd för boendekostnader som kan sökas av andra än pensionärer, till exempel unga, barnfamiljer eller personer med sjukersättning.

Källa: Pensionsmyndigheten, Hyresgästföreningen

Läs också "Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med Efter storsvindeln – vägras skuldsanering och får inget hyreskontrakt: ”När tar bestraffningen slut?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.