Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder
Företaget Prime Livings moduler från Hongkong skulle bli en snabb lösning på den akuta bostadsbristen för studenter i Lund när de byggdes 2012.
Tanken var att bostäderna skulle stå kvar i tio år, men så blev det inte. Den sista utländska studenten flyttade ut redan 2019, sedan miljöförvaltningen dömt ut en tredjedel av lägenheterna på grund av allvarliga brister i boendemiljön. Dessutom blev hela bostadskomplexet ett svartbygge, då det tillfälliga bygglovet inte förnyades.
– Med kort framförhållning försvann 200 lägenheter från studentbostadsmarknaden, säger Nikolas Pieta Theofanus, bostadschef på Lunds universitet.
Då var det Prime Living som ägde byggnaderna, som sedan hyrdes ut till universitetet. Lärosätet hyrde i sin tur ut lägenheterna till utländska studenter. Själv tomten ägs av statliga Akademiska hus. Denna lösning har lagt en död hand över tomten, då Prime Living motsatt sig universitetets krav på en rivning.
Efter att Prime Living gått samman med ett annat bolag och numera är Studentbostäder i Sverige AB har rivningsarbetet dock kunnat sätta igång. Tomten ska vara återställd till månadsskiftet maj-juni.
– Hade allt fortgått som det hade varit tänkt hade det ändå varit en period då marken inte kunnat brukas som studentboende, säger Nikolas Pieta Theofanus.
Akademiska hus kommer att bygga lägenheter för 650 studenter. Exakt hur många lägenheter det kommer att bli är inte beslutat ännu. Lägenheterna ska vara inflyttningsbara innan 2025. Lägenheterna blir mellan 20 och 120 kvadratmeter och byggnaderna mellan tre och nio våningar höga.
Susanne Malmgren är studentbostadschef på Akademiska hus, och berättar att hyran för en enrumslägenhet beräknas landa kring 5 000 kronor i månaden.
– Vi försöker vara innovativa men nyproduktioner kostar ganska mycket, säger hon.
Precis som med modulerna kommer det även denna gång vara en aktör som hyr byggnaderna, och sedan hyr ut lägenheterna till enskilda studenter och forskare. Vilken denna aktör blir är ännu inte klart, men universitetet vill delta i upphandlingen.
– Utifrån placeringen och i förhållande till universitetets verksamhet så finns det nästan inga andra planerade studentbostäder som är lika attraktiva, säger Nikolas Pieta Theofanus.
Universitetet prioriterar främst att kunna ge bostäder till utländska studenter som betalar för att studera i Sverige och har en bostadsgaranti.
– Det är exakt samma målgrupp som i boendet som var innan, säger han.
Susanne Malmgren på Akademiska hus räknar med att den detaljplan som krävs ska kunna godkännas av Lunds kommun under sommaren. Utöver det krävs också bygglov, innan tomten kan bebyggas på nytt.