Annons

Skandalvärd blir ett fall för Högsta domstolen

Landskrona Kan en psykiskt sjuk fastighetsägare föra sin talan i en domstol? Det är en av de frågor som Högsta domstolen ska ta ställning till när skandalfastigheten i Landskrona når högsta instans.
Under flera år har Lars-Erik Persson skickat in handlingar till olika rättsinstanser som till mångt och mycket har varit obegripliga för mottagarna.

– Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i ärendet eftersom det bedöms vara prejudikatintressant, säger Åsa Brundin, justitiesekreterare vid Högsta domstolen och berättar att anledningen till att domstolen vill titta närmare på fallet är att man vill utreda huruvida fastighetsägarens sjukdomsbild borde ha påverkat hans möjlighet att föra sin talan i det aktuella målet.

”FRONT-PANNLOB GöteborgsHjärnan TJÖT-GOA GÖBBAR Å KÄRINGER HS Homo Sapiens”, så inleder fastighetsägare Lars-Erik Persson sin överklagan till Mark- och miljööverdomstolen i februari 2016. Det är inte första gången som en domstol får in sida efter sida med obegriplig text från den skandalomsusade fastighetsvärden.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

En av de många och långa processer som de senaste tre åren har varit ett fall för olika rättsinstanser är tvångsinlösen av skandalhuset på S:t Olovsgatan/Rönnebergsgatan i Landskrona. Kommunen vill köpa hyreshuset, som idag både är tvångsförvaltat och evakuerat, av Lars-Erik Persson mot hans vilja.

Annons

I februari förra året beslutade mark- och miljödomstolen att kommunen skulle få köpa fastigheten för drygt två miljoner kronor. Ett beslut som Lars-Erik Persson överklagade ända upp till Högsta domstolen. I mitten av maj kom beskedet att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd.

Enligt Åsa Brundin är det omöjligt att i dagsläget spekulera i vad Högsta domstolens beslut skulle kunna få för konsekvenser. Men en sak är säker. De som väntar på ett svar vad som kommer att hända med det eftersatta huset i Landskrona måste vänta.
– Något beslut kommer troligen inte att komma förrän tidigast under den senare delen av hösten, säger Åsa Brundin.

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

Skulle det vara så att Högsta domstolen anser att ärendet borde ha behandlats annorlunda kan ärendet komma att få prövningstillstånd i Hovrätten och fallet kommer då dra ut ytterligare på tiden.

Annons

I somras blev, som Hem och Hyra tidigare har berättat, Lars-Erik Persson tvångsintagen för sin psykiska sjukdom. En av hans döttrar utsågs då till god man för sin far.

Fakta: Högsta domstolen tar fram prejudikat

Högsta domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, det vill säga domar som kan vara vägledande för framtida mål, främst på straffrättens och civilrättens område. Högsta domstolen prövar överklaganden av Mark- och miljööverdomstolens samt hovrätternas domar och beslut. Domstolen får årligen in cirka 5 100 ansökningar om prövningstillstånd. Endast cirka 140 av dem får prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas.

Källa: Högsta domstolen

Läs också Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.