Skandalvärd får 190 000 i straffavgift för farliga hissar
Trots att hissarna i de två husen på Bjursätragatan i Rågsved fick användningsförbud upprepade gånger mellan februari 2016 till januari 2018 fortsatte värden att köra dem. Hyresgästföreningen Region Stockholm anmälde hyresvärden för hissarna till stadsbyggnadsnämnden i februari 2019 och krävde en straffavgift på närmare 1,4 miljoner kronor.
Hem & Hyra var först att skriva om nyheten angående straffavgiften, som grundade sig i en uträkning som bygger på regler för byggsanktionsavgifter för hissar som inte uppfyller kraven på skydd för säkerhet och hälsa.
I juni fattade stadsbyggnadsnämnden beslut om att hyresvärden ska betala 189 200 kronor i byggsanktionsavgift för att värden kört hissarna på Bjursätragatan 6 och 8 trots användningsförbud.
– Det är en viktig markering som visar att det inte är okej att köra hissar som är farliga och att hyresvärdar måste följa de regelverk som finns kring hissar, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Han tror att straffavgiftssumman hade kunnat bli högre om det funnits fler bevis.
– Hissarna har använts betydligt fler gånger än de blivit straffade för.
Han uppmanar hyresgäster att bli bättre på att kontrollora om hissar är godkända.
– Man kollar efter ett kontrollmärke som ska vara synligt i hisskorgen och och ser om den är godkänd efter besiktning. Om tiden för besiktningen är överskriden eller det saknas kontrollmärke kan man anmäla det till stadsbyggnadskontoret och meddela Hyresgästföreningen, säger Bengt Öhman.
Fastigheterna på Bjursätragatan har varit i blåsväder tidigare. Redan när husen byggdes ifrågasattes konstruktionen.
Hem & Hyra har skrivit om husen ett flertal gånger genom åren. Husen blev rikskända när Hyresgästföreningen avslöjade att de hålls samman med spännband – som i vissa fall inte ens är förankrade i marken.
2009 utrymdes hela fastigheten efter ett användningsförbud från stadsbyggnadskontoret på grund av stora brister i brandskyddet. Det hävdes när fastighetsägaren åtgärdade ett antal brister.
2018 utbröt en storbrand i huset på Bjursätragatan 8 och fastigheterna utreddes för eventuella byggtekniska brister.
Sedan 2015 ägs fastigheterna av Vallhundens Fastighets AB och Bäverungen Fastighets AB. Bolagen ägs av SIG Invest AB.
Ett bolag som var med på Hem & Hyras senaste lista över landets värsta värdar med anledning av husen i Rågsved.
Den aktuella byggsanktionsavgiften gäller Vallhundens Fastighets AB.
Brister i hissar hanteras i huvudsak inom hisstillsyn, det vill säga genom att stadsbyggnadsnämnden regelbundet kräver in godkänna besiktningsprotokoll.
Är det vanligt att stadsbyggnadsnämnden beslutar om byggsanktionsavgift för hissar?
– Det har hittills varit ovanligt att stadsbyggnadsnämnden i Stockholm beslutar om byggsanktionsavgift för att hissar har varit i bruk utan godkända protokoll, säger Martina Windh, jurist på stadsbyggnadskontoret.
”Det har hittills varit ovanligt att stadsbyggnadsnämnden i Stockholm beslutar om byggsanktionsavgift.”
När det gäller tillsynsanmälan angående hissarna på Bjursätragatan 52a och b så beslutade stadsbyggnadsnämnden nyligen att lämna ärendet utan åtgärd.
– Det saknades uppgifter från hyresgäster som kunde intyga att hissarna hade använts trots förbud, säger Bengt Öhman.
Fastighetsägaren har möjlighet att överklaga stadsbyggnadsnämndens beslut om byggsanktionsavgift inom en viss tid. Hittills har inget överklagande inkommit.
Liselott Rosecrans, juridiskt ombud för fastighetsägaren, vill inte kommentera straffavgiften i nuläget.