Skandalvärd riskerar konkurs – skulder på nästan en miljon

Alingsås Problemen hopar sig för den kritiserade fastighetsägaren Jonathan Bessou och hans bolag Kichisaga. Så sent om i slutet av mars rapporterade vi om hur bolaget riskerar en miljon kronor i vite för bristande brandskydd. Nu har en fordringsägare ansökt om att försätta bolaget i konkurs.
Foto: Kajsa Wedberg
Huset i Gräfsnäs får skarp kritik för sin bristande elsäkerhet.

Turerna har varit många för Kichisagas fastigheter i Gräfsnäs utanför Alingsås. Så sent som i mars berättade vi om hur bolaget riskerade kraftigt vite på grund av dess undermåliga brandskydd. Några år tidigare riskerade de vite för brister i en av sina lägenheter. Nu har samfällighetsföreningen fått nog då Kichisaga har en rad obetalda fakturor från 2024 och 2025. Enligt konkursansökan har bolaget inte betalt in samfällighetsavgifter till föreningen som fastigheten tillhör sedan 2021.

– Vi har haft svårt att få dem att betala, vi har fått gå via Kronofogden. Det här är andra gången vi begär dem i konkurs. Förra gången betalade dagen innan förhandlingen, vi får väl se hur det går nu, säger Lars Nilsson vid samfällighetsföreningen dit Kichisaga har skulder på runt 60 000 kronor.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000
Vid ett rör som gått sönder har vatten läckt och bildat is på vägg och golv.

Enligt konkursansökan som de skickat in så är det dock inte allt. Totalt har bolaget skulder på runt en miljon kronor hos Kronofogden och med fler viten på ingång bedömdes en konkursansökan vara den enda vägen att gå för att få några pengar tillbaka.

Stängt av vattnet

Förutom räddningstjänsten och samfällighetsföreningen så har även Alingsås miljöskyddsinspektörer varit på plats. Bland annat förbjöds Kichisaga hyra ut lägenheter där det i dag inte bodde någon. Lägenheternas inomhusmiljö bedömdes vara gravt nedsatt, något som fick miljöinspektör Mattias Calling att agera.

– Det är bedrövligt. Det krävs småfix överallt, fönsterrutorna är trasiga, det är mögel som i vissa fall verkar vara övermålat och i vissa fall är helt synligt. Trapphusen är bedrövliga och allt som är trasigt är löst på lättast möjliga vis. Så här kan det absolut inte se ut. Vi förbjöd honom från att hyra ut lägenheter som var outhyrda när vi var där i augusti 2024. Det var dock inte tillräckligt illa för att inte hyra ut de lägenheter som redan var bebodda. När sen vattnet stängdes av för några veckor sedan så skulle vi skriva förbud för all uthyrning, säger han.

Läs ocksåKvinna misstänks ha släppt ner kackerlackor i brevinkast – ”kryp överallt i lägenheten”kackerlackor i brevinkast

Problemet har dock varit att få tag på ägaren till Kichisaga, Jonathan Bessou. Varken räddningstjänsten, miljöskyddsinspektörerna eller Hem & Hyra lyckas nå honom.

– Det viktiga nu är att han får beslut om förbud mot uthyrning. Det innebär att han får 30 dagar på sig att åtgärda problemen, det viktigaste är att människor har en bra plats att bo på, då är kanske det bästa om han åtgärdar problemen. Innan beslutet kan verkställas måste han dock ta emot det, och just nu får vi inte tag på honom. Han vet att ett beslut ska skickas och vi har skickat det digitalt, men inte fått bekräftat att han läst det. Det är rätt frustrerande. Nu är nästa steg att polisen gör en handräckning, men sen ska ju polisen också lyckas hitta honom, säger Mattias Calling.

Räddningstjänsten ansöker om vite på grund av de många bristerna man hittat i fastigheten i Gräfsnäs. 

Vattendunkar

För att lösa problemet med vattnet har fastighetsägaren kopplat på stora vattendunkar som pumpar vatten till hyresgästernas kranar. Kichisaga har dock inte registrerat vattendunkarna hos bygg- och miljönämnden. Inte heller har de redovisat var vattnet kommer från. Dessutom är dunkarna som används inte gjorda för ändamålet utan har tidigare innehållit rapsolja. På bilder tagna av samhällsbyggnadsförvaltningen i Alingsås kan man också se smuts och jord i vattentankarna.

Vattnet i tankarna som enligt bild ska ha använts för rapsolja är fyllda med jord och smuts. Var vattnet kommer från har fastighetsägaren inte berättat för kommunen.

– Det är väldigt smutsiga behållare, vi vet inte vart vattnet kommer ifrån. Hyresvärden har inte svarat på det. Han har inte tagit prover på vattnet och visat att det går dricka. Han har bara skickat ett mail om att vattenfrågan är löst. Men vi har ju sett på plats att vattnet är smutsigt och skitigt. Flera som räddningstjänsten pratat med säger att de fått ont i magen av att dricka vattnet. Nu har kommunen ställt ut vatten ett par hundra meter bort. Men det går ju inte duscha eller tvätta sig, säger Mattias Calling.

Personal från miljöskyddskontoret har varit ute på platsen och satt upp lappar om att de inte ska använda vattnet som hyresvärden ställt ut. Miljöskyddsinspektörerna har också skrivit ett förbud mot att använda vattnet.

Nu väntar tingsrättsförhandlingar för Kichisaga och samfällighetsföreningen. Vid den första träffen dök ingen representant för bolaget upp. I mitten av maj är det dags för ett nytt försök.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

– Det är lite tråkigt att vi ska behöva hota med konkurs, men vi har lärt oss leva med det, säger Lars Nilsson.

För de boende i Gräfsnäs kan det dröja innan situationen är löst.

– Även om vi lyckas lämna över beslut om förbud att hyra ut lägenheterna så kan han rent teoretiskt överklaga. Det innebär att det i realiteten kan ta betydligt längre tid, och mycket tyder på att han kommer att överklaga. Men först och främst måste vi få tag på honom, säger Mattias Calling.

Hem & Hyra har sökt Jonathan Bessou för en kommentar utan framgång.

Läs också Vad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökare Fukten trängde genom väggen – mögel växte ut i barnkammaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.