Annons

Skånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstad

Skåne Anonyma tips varnade för bulvanupplägg och fusk. Kvinnan som pekades ut bodde i Skåne samtidigt som hon var hyresgäst med adress i Stockholm. Detta menar åklagaren som nu åtalar för folkbokföringsbrott.
Polis med hyreskontrakt
Foto: Anders Paulsson
Personerna på bilden är inte samma som i artikeln.

En polis, ett attraktivt hyreskontrakt på en fin adress i Stockholms innerstad och en miljonfastighet i Skåne står i centrum för en bostadshärva. Nu har frågan landat i tingsrätten.

För några år sedan kom det in tips om att något inte stämde runt en av Stockholms Kooperativa Bostadsförenings (SKB) hyresgäster. En av tipsarna skrev anonymt till värden och påpekade att kvinnan det rörde inte tänkte bo i lägenheten som hon hade skrivit kontrakt för. Tipsaren menade att hyresgästen, som är polis, agerade bulvan för en anhörig som själv saknade kötid.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

“Jag tror att era lägenheter ska innehas av folk som faktiskt bor där och har fått sin lägenhet efter att länge stått i kö”, skrev tipsaren.

Anonyma personer slog larm om fusk

Ett tid senare kom ett liknande tips in till Särskilda utredningar, polisens internutredare som handlägger misstankar mot bland annat polisanställda. Där startades istället en förundersökning om misstänkt fusk med folkbokföringen. I dokumenten målas turerna i härvan upp:

Strax innan poliskvinnan sålde sin villa i en Stockholmsförort använde hon sin köplats hos SKB för att skriva kontrakt för hyreslägenheten. Hon folkbokförde sig på adressen tillsammans med en anhörig. Kort därefter köpte hon en fastighet för nästan nio miljoner kronor i Skåne. Och tätt inpå detta började hon även arbeta för polisen nere i Skåne. Men hennes folkbokföringsadress stod fortfarande kvar 60 mil bort, i hyresrätten i Stockholm.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.
Från Stockholm till Skåne. Adresserna på bilden är inte samma som i artikeln.

Hyresvärden SKB har granskat fallet som en misstänkt svartuthyrning men utan att det ledde någonstans.

Annons

– Vi vet inte vad motivet var. Vi utredde detta men sedan lade vi ner det. Vi kom ingenstans, säger Ewa Stadholm, utredare på SKB.

SKB är en medlemsägd förening och en av Stockholms största hyresvärdar. Här följer kötiden med hyresgästerna hela livet och byggs på efterhand, den nollas inte när man skriver kontrakt som i andra bostadsköer. Bolaget har tidigare haft problem med svartuthyrning i form av att hyresgäster överlåter attraktiva kontrakt till barn eller barnbarn, något som Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Läs ocksåOhållbara förklaringen: hyrde inte svart, matade bara fiskarnaPersonerna som dagligen vistades i mannens lägenhet var bara där för att mata fiskarna, menar han.

– Nästan all otillåten andrahandsuthyrning hos SKB är att man vill ha en lägenhet till sina barn och då går man ju förbi den långa turordningen på kanske på 30-40 år. Det blir tokigt, säger Ewa Stadholm.

Hyresgästen åtalas för adressfusk

Internutredarna på Särskilda utredningar har gjort en grundlig genomgång av kvinnans liv för att ta reda på var hon faktiskt har bott. De har granskat inlägg i sociala medier och gått genom loggar för arbetspass hos polisen i Skåne. De har även undersökt hennes bank-id. Varje gång någon loggar in med den funktionen skapas nämligen geografiska positioneringar och dessa visade att polisen nästan alltid befann sig i Skåne.

Åklagaren menar att kvinnan under lång tid medvetet bröt mot lagen, eftersom hon flyttade söderut men utan att registrera ny adress. Nu åtalas hon för folkbokföringsbrott. Polismyndighetens personsalansvarsnämnd är inkopplade i fallet och ska yttra sig om polisen kan behålla sitt arbete vid en framtida fällande dom i tingsrätten.

Annons

Under utredningens gång har kvinnan ändrat adress till Skåne och sagt upp sitt hyreskontrakt i Stockholms innerstad. Detta framgår av uppgifter i förundersökningen, som i delar är hemlig av hänsyn till den misstänktes känsliga anställning.

Den misstänkta kvinnan nekar till brott

Poliskvinnan har hela tiden nekat till brott. I ett brev till internutredarna förklarar hon omständigheterna runt de olika adresserna med personliga skäl och skriver:

“Jag vill trycka på att jag har ALDRIG haft uppsåt att begå något brott (var inte medveten om att det var ett brott) eller lura till mig några förmåner”.

Svartuthyrning av hyresrätter är generellt mycket vanligt idag. Även olika typer av bulvanupplägg förekommer i hyreshus, då personer med lång kötid eller bra inkomst skaffar kontrakt åt personer som saknar just detta. I Malmö har kommunala MKB avslöjat flera misstänkta bulvanupplägg på senare år. Just nu utreds en handfull hyresgäster i staden som på det sättet misstänks ha fuskat sig genom bostadskö och förbi värdens inkomstkrav.

Fakta: Olovlig handrahandsuthyrning - så får du inte göra

Den som vill hyra ut sin hyresrätt i andra hand ska be fastighetsägaren om lov. Att hyra ut utan tillstånd, det som kallas svartuthyrning i dagligt tal, är skäl för uppsägning och kan leda till att en hyresgäst tvingas flytta.

I fall då en värd nekar uthyrning kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få en ny prövning. Giltiga skäl för andrahandsuthyrning kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, en längre vistelse utomlands eller särskilda familjeförhållanden.

Den som hyr ut svart och dessutom tar extra betalt, ett påslag på 15 procent eller mer, begår ett brott och kan dömas i domstol.

Fakta: Folkbokföringsbrott - du måste vara skriven där du bor

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör en flyttanmälan till skatteverket, eller inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Det kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse.

Läs allt om adressreglerna här – Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring

Det finns en omfattande problematik kopplad till felaktigheter i folkbokföringsregistret. Skatteverket har tidigare uppskattat att 200 000 personer i landet står registrerade med uppgifter som inte stämmer.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.