Annons

Hundratals skånska hyresgäster förhandlar hyran

Skåne Snart sätter förhandlingarna om nästa års hyror ordentlig igång. Och du behöver inte bara sitta och vänta. Du kan själv sätta dig vid förhandlingsbordet. Det har Gert-Eric Rasmusson i Helsingborg gjort.
Foto: Gry Ellebjerg
Gert-Eric Rasmusson med sin granne Gärd Andersson. Det pratar hyror men också mycket annat.

Det blir nionde året som hyresgästen Gert-Eric Rasmusson är med och sluter hyresavtal. Han, fastighetsägaren och Hyresgästföreningens förhandlare ska snart försöka komma överens om nästa års hyror.
– Vill man påverka hyrorna har man en väldigt bra chans att göra det som förhandlingsdelegat, säger Gert-Eric Rasmusson.
Han är en av många hyresgäster i regionen som varje år är med och förhandlar hyror. I Region norra Skåne finns cirka 150 stycken. Vissa förhandlar för mindre privata bestånd, andra om hela allmännyttan på orten.


Organisationen kring så kallade förhandlingsdelagater ser olika ut. I bland är hyresgäster med vid själva förhandlingsbordet, ibland inte. En stor förhandlingsdelegation kan utse en liten som för fram gemensamma argument.
Gert-Eric Rasmusson, som brukar sitta med vid bordet, tycker att förhandlingsdelegaterna har en viktig roll.
– Det är vi som vet hur det ser ut och vad som händer i områdena. Det vet inte personalen på samma sätt.
Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen, håller med.
– Vi förhandlar tillsammans och det är de som har kunskap om områdena och företagen. Tyvärr finns det idag inte delegater på alla orter. Det hade jag gärna sett.
Just nu sitter Peter Olsén och väntar på de första kontakterna från fastighetsbolagen. De flesta bolagen siktar på att de nya hyrorna ska vara klara första januari 2019.  Det är hyresvärdarna som påkallar förhandlingarna vilket ska göras tre månader innan de ska börja gälla.

Annons
Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Även om Gert-Eric Rasmusson har kontinuerlig kontakt med sina grannar hoppas han denna gång att fler skickar in synpunkter kring underhåll och annat som kan ligga till grund för diskussioner i förhandlingen.
–  Det är inte så många som svarar på Hyresgästföreningens brev om detta. Det önskar jag att man gör. Det är en bra chans att få sin röst hörd i stället för att sen gnälla på gården.

Annons
Fakta: Så kan du bli förhandlingsdelagat
  • Är du husombud eller med i en lokal hyresgästföreningen. Anmäl ditt intresse. Formellt är det föreningens årsmöte som utser förhandlingsdelegater.
  • Sitter du inte med i någon styrelse eller är husombud kontakta Hyresgästföreningen. De hjälper dig vidare. Hyresgästföreningen håller också i utbildningar.
Fakta: Årets hyreshöjningar

I år höjdes hyrorna i Region norra Skåne med mellan 0,5 procent (Landskronahem) och 1,5 procent (Bromöllahem).

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.