Skånska kommunalråd väljer villa
Martina Skrak hade tur. Genom lägenhetsbyte fick hon och familjen tag på en liten femma i centrala Malmö. Hon är ett av två kommunalråd i Malmö som bor i hyreslägenhet.
– Jag har aldrig tidigare haft de ekonomiska möjligheterna att köpa en bostad. Jag har inte den bakgrunden. Nu har jag valt att bo kvar i hyresrätt eftersom jag trivs med det. Det är en trygghet, säger Martina Skrak.
Men påverkar det politiken hur makten bor?
Martina Skrak tror att erfarenheter av olika boende spelar roll.
– Inte alla har råd att köpa sig ett boende och att ha den erfarenheten och att kunna representera det perspektivet är viktigt, säger Martina Skrak.
Av Malmös totalt tolv kommunal- och oppositionsråd bor förutom Martina Skrak även Magnus Olsson (SD) i hyreslägenhet. Han menar också att det kan påverka politiken hur man bor.
– Absolut. Det är ju ganska enkel logik att har man som politiker erfarenhet av olika boendeformer kan detta appliceras på utformning av politiken, säger Magnus Olsson.
Men inte alla tillfrågade politiker håller med.
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö och som bor i ett kedjehus, menar att ideologi är det viktigaste.
– Synen på bostadspolitiken är avgörande, antingen ser man det som en rättighet eller något som marknaden ska avgöra.
Anja Sonesson (M), oppositionsråd i Malmö bosatt i bostadsrätt, menar att de egna erfarenheter inte spelar någon roll.
– Nej, politiker ser inte kommuninvånarnas behov utifrån sin egen bostadssituation.
Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, bor i villa och menar att de egna erfarenheterna kan spela en viss roll.
– Men politik handlar mer om att ta till sig utvecklingen i samhället, se alla medborgares behov och utveckla strategier utifrån det, säger Karolina Skog.
Alla tolv kommunalråd och oppositionsråd har någon gång bott i hyresätt allt från någon kortare period i livet till hela uppväxten och större delen av vuxenlivet.
Stefan Lindhe (M) bodde i hyresrätt i över tio år men bytte boendeform för att han ville äga en bostadsrätt. Hans partikollega Anja Sonesson (M) såg det som en investering för framtiden att köpa bostadsrätt i det området där hon helst ville bo.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har bott i flera olika hyresrätter innan hon köpte en villa.
– Jag bytte boendeform först när jag flyttade till ett ytterområde eftersom jag behövde en större bostad.
I Lund bor enbart ett av fem kommunalråd i hyresrätt. Anna-Lena Hogerud (S), som har bott större delen av sitt liv i hyreslägenhet tror att den egna boendeformen kan ha betydelse för vilken politik som förs.
– Man ser ofta omvärlden utifrån sin egen verklighet och den bakgrund och de erfarenheter man har fått i sitt privatliv och genom de sociala nätverk man har. Det påverkar givetvis personen och den syn man har på olika behov i samhället – även bostadspolitiken, säger hon.
Till skillnad från Anna-Lena Hogerud tror Mats Helmfrid (M), kommunalråd i Lund, inte att den egna boendeformen har någon betydelse. Han har aldrig haft något hyreskontrakt och han bor själv i bostadsrätt.
– Nej, jag tror inte att det är av avgörande betydelse för bostadspolitiken hur politiker bor. De allra flesta är nog ändå överens om att det behövs fler bostäder och en variation av olika typer av bostäder, säger han.
Tove Klette (FP), kommunalråd i Lund, anser inte att boendeformen spelar roll. Själv är hon uppvuxen i hyresrätt.
Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lund, bor i villa i Dalby men har tidigare bott i både hyresrätt och bostadsrätt.
– Jag tror att de personliga erfarenheterna av boendet i viss mån kan påverka hur vi politiker resonerar och prioriterar. Därför kan det vara bra att ha en erfarenhet av flera boendeformer, säger Anders Almgren.
Anders Berngarn (M), kommunalråd i Lomma, bodde i hyresrätt under studietiden. Han tror inte att boendeformen spelar roll för bostadspolitiken.
– Nej, politiken tar hänsyn till marknaden och balansen i bostadsbeståndet, säger han.
Lisa Bäck (S), även hon bosatt i villa i Lomma, tror tvärtemot Anders Berngarn att boendet spelar roll.
– Det är bra att ha erfarenhet av olika boendeformer för att kunna värdera de olika förutsättningarna.
Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg, är en annan politiker som har valt att bo i hyresrätt. Han håller inte riktigt med Martina Skrak om att det påverkar bostadspolitiken.
– Jag tror i sig inte att bostadspolitiken är olika utifrån hur politikerna bor. Däremot tror jag ändå att det kan påverka hur god förståelsen är för de olika villkor, de olika upplåtelseformerna har, säger Ulf Bingsgård.
Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg, bor på en gård. Han tror inte att bostadspolitiken påverkas av hur politikerna bor.
– Nej, politikerna finns i alla boenden, säger Helmuth Petersén.
Linda Allansson Wester (M), kommunalråd i Svedala, bor i villa men har tidigare bott i både hyresrätt och bostadsrätt. Hon tror inte att politikers nuvarande boendeform påverkar.
– Inte hur de bor. Möjligen vilken samlad erfarenhet från boendeformer de har tillskansat sig genom åren, säger Linda Allansson Wester.
Magnus Björkman (M), kommunalråd i Tomelilla, är ett av totalt två kommunalråd i södra Skåne som aldrig bott i hyresrätt. Men han menar att det inte har någon betydelse för politiken.
– Åtminstone inte i mindre kommuner, säger han.
I Skurup bor alla tre kommunalråd i villa. Pierre Esbjörnsson (S) har tidigare bott i hyresrätt och är övertygad om att politiken som förs påverkas av politikernas erfarenheter.
– Absolut har det betydelse hur man bor i dag och vilka beslut som fattas. Har man aldrig varit ”utsatt” för bostadsbrist så är det inte lätt att förstå det, säger han.
Niklas Sjöberg (M), kommunalråd i Skurup, menar tvärtom att det inte spelar någon roll hur politiker bor.
Kenneth Gustavsson, ordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, ser inget problem med att politikerna väljer villa. Läs hans kommentar här.