Dom i unikt rättsfall – manipulerade bostadskön över hundra gånger: ”Äntligen får vi upprättelse”

Malmö 28 personer fick en genväg till hyreskontrakt tack vare falsk kötid. Nu döms en tidigare anställd på Boplats Syd för att över hundra gånger, mot betalning i vissa fall, ha manipulerat bostadskön i Skåne.
Krister Hjelm, vd på Bolats Syd, och lagbok.
Foto: Anders Paulsson
Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Enligt domen har mannen loggat in 105 gånger i Boplats Syds datasystem och manipulerat bostadskön, i vissa fall mot betalning. 28 personer ska på så vis ha kunnat få falsk kötid som lett till hyreskontrakt. Nu döms den tidigare anställde bostadsförmedlaren villkorligt för grovt dataintrång. Brottet är att betrakta som grovt enligt Malmö tingsrätt och påföljden blir dagsböter på 30 000 kronor.

– Jag drar en lättnadens suck. Äntligen upprättelse. Domen visar hur allvarligt tingsrätten ser på det här brottet, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Läs ocksåSpringnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt
Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Den åtalade nekade länge till anklagelserna men erkände plötsligt fyra fall av dataintrång under rättegången i mitten av oktober. Men mer än så har mannen inte velat kännas vid. De fyra fallen gällde dels hans egen profil, men även tre personer som han känner och som han också medger att han gett fördelar i kön. Men Malmö tingsrätt sågar den nu dömde mannens förklaringar till varför till exempel personer har fört över pengar till hans privata bankkonto i samband med att deras kötid ändrats. Enligt domen handlade det i själva verket om betalningar.

Första domen för fusk med kötid

Tingsrättens dom är unik. Det är första gången någonsin som en insider döms för att ha fuskat med just kötid till hyresrätter. Tidigare rättsfall med liknande omständigheter har då istället handlat om hyreskontrakt som har sålts svart.

Samtidigt är upplägget med falsk kötid långt ifrån nytt, i alla fall om man ska tro polisen i Stockholm som lutar sig mot hemliga uppgifter i en tidigare rapport. Redan två år innan härvan på skånska Boplats Syd avslöjades så varnade den regionala underrättelsesektionen i huvudstaden för just den här typen av bostadsfusk: att det fanns ”insiders” på kommunala bostadsbolag i Sverige som manipulerade kötid mot betalning, och på så vis släppte fram vissa personer till attraktiva hyreskontrakt.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"
Boplats Syds kontor i Malmö.

Samtidigt som själva manipulationen av bostadskön avslöjades så väcktes en helt annan fråga, vid sidan av den som nu avhandlats i Malmö tingsrätt om vem som faktiskt ändrade uppgifterna.

Vad skulle hända med alla hyresgäster som hade fått lägenhet genom fusk?

I grunden handlar det om 28 personer som via härvan lyckades skriva förstahandskontrakt för hyresrätter i Malmö, en hos Stena fastigheter och resten hos kommunala MKB. Ingen av dessa har åtalats. Boplats Syd har hela tiden varit tydliga: fuskarna ska ut så snabbt som möjligt.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

”Vi ska försöka rätta till det så gott vi kan och vi kommer att gå till botten med varje enskilt fall”, sade den dåvarande förvaltningschefen på MKB när härvan avslöjades.

Var tredje har lämnat sin fusklägenhet

Men när Hem & Hyra idag, över fyra år senare, granskar materialet från den hackade bostadskön visar det sig att frågan bitvis är överspelad. Av de 28 personerna har drygt var tredje redan lämnat sin fusklägenhet. Vissa har blivit uppsagda eller vräkta, i andra fall pekar Skatteverkets uppgifter mot att personerna har hunnit flytta vidare. Framtiden för de som bor kvar i sina lägenheter är oviss. Boplats Syd kommer utreda möjligheterna att driva processer mot de som fått lägenhet på falska premisser.

– Det har varit styrelsen uttalade ambition hela tiden. Vi undersöker möjligheterna till detta, säger Krister Hjelm på Boplats Syd.

Fuskare dataintrång bostadskö

Fusket uppdagades i början av 2017 när en bostadssökande hade problem att logga in på sin sökprofil. En anställd som fick informationen fattade misstankar och slog larm. En omfattande intern utredning ledde fram till den nu dömde mannen. Han sades upp från sin tjänst som bostadsförmedlare kort efter detta.

Ny process om skadestånd

Nu väntar en ny och civilrättslig domstolsprocess. Boplats Syd har krävt 1,2 miljoner kronor i skadestånd av den före detta bostadsförmedlaren, kopplat till skador och extrakostnader till följd av skandalen. Malmö tingsrätt slår redan nu fast att brotten har inneburit en stor skada.

– Vi fortsätter den processen nu. Exakt hur det kommer att gå till vet jag inte nu, säger vd Krister Hjelm.

Hem & Hyra har tidigare avslöjat att den nu dömde mannen hade en bakgrund som kriminell när han anställdes. En stor granskning av fusket visade att de 28 personer som fått lägenhet tack vare fusket var fattiga och saknade möjlighet att ha samlat på sig någon längre kötid. Mer än hälften hade ingen lön alls eller tjänade så pass lite att de aldrig hade nått upp till värdarnas krav. De flesta lägenheter låg i Malmös utsatta områden och hade lägre hyror.

Hem & Hyra har sökt den dömde mannens advokat för en kommentar angående den fällande domen, men utan resultat.

 

Fakta: Vad är Boplats Syd?

Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas idag. Omkring 110 000 personer står inskrivna i kön.

För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

Fakta: Fusket i den skånska bostadskön

Härvan uppdagades sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i kön hade väckts till liv i systemet men med nya personer som bostadssökande. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler profiler hade förberetts och låg väntande i systemet. En anställd blev snabbt misstänkt och tvingades sluta på arbetsplatsen, samme man som nu har dömts.

LÄS MER – HÄR FINNS ALLA ARTIKLAR OM FUSKET I  DEN SKÅNSKA BOSTADSKÖN

Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Dömde skattefuskarens förklaring - ville lura till sig ett lägenhetskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.