Skapade falsk tid i bostadskön – dömde fuskaren slipper miljonkrav
Den skånska bostadskön blev manipulerad så att ett sextiotal fuskare kunde gå före alla andra bostadssökande. För fem år sedan fick 28 personer hyreskontrakt i Malmö genom bluffen.
Boplats Syd har räknat i detalj på vad härvan kostade och har stämt en tidigare anställd på 1,2 miljoner kronor i skadestånd. Strax innan hade mannen dömts för grovt dataintrång. Enligt domen, unik i sitt slag, hade han loggat in 105 gånger i Boplats Syds datasystem och manipulerat kön, i vissa fall mot betalning. Det var första gången någonsin som en insider dömdes för att ha fuskat med just kötid till hyresrätter. Tidigare rättsfall med liknande omständigheter har handlat om hyreskontrakt som har sålts svart.
I det här fallet var brottet att betrakta som grovt, enligt Malmö tingsrätt, och påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på 30 000 kronor. Men trots att mannen har dömts för brottet har Boplats Syd dragit tillbaka sitt miljonkrav. Köfuskaren slipper betala.
– Det var inget enkelt beslut utan en ganska omtumlande process. Men den ekonomiska risken är för stor och det ligger i linje med bolagets bästa att nöja sig med den fällande domen. Tack vare den har vi fått vår upprättelse. Och sedan har huvudfokus för styrelsen alltid varit att avtalen med hyresgästerna skulle hävas, säger Krister Hjelm, vd för Boplats syd.
Men det handlar om väldigt mycket pengar?
– Det är den svåra avvägningen men det kan bli rätt mycket pengar till om vi inte vinner tvisten. Och om vi vinner, vilka möjligheter har att få in pengarna i så fall? Men jag säger det igen – det var inget lätt beslut, säger Krister Hjelm.
Därmed är historien avslutad för Boplats Syds del. Men nu överväger MKB att säga upp personerna som fuskade sig till hyreskontrakt och att ta frågan till domstol.
– Vi har inte bestämt hur vi går vidare utan vi tittar på det just nu. Vi tittar på domen och ser om det framgår något tydligt som vi kan använda. Men vi är inte riktigt där än men vi pratar om det. Vi ska göra en bevisvärdering och se om vi går vidare om vi har en rimlig chans att nå framgång i tingsrätten, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.
Majoritet har flyttat vidare
Men av de 28 personer som fick hyreskontrakt via köfusket för fem år sedan bor bara tio kvar hos MKB idag. I resten av fallen är det redan för sent för MKB att agera. Tio personer har nya adresser hos andra värdar och har flyttat vidare från lägenheterna som de fuskade sig till. I fem fall har MKB hunnit sälja lägenheterna till Rosengårds fastigheter och har inte längre några kontrakt att säga upp. En av lägenheterna har hela tiden ägts av Stena.
Det handlar nu om tio personer som bor kvar hos MKB. Hem & Hyras graskning visar att det rör lägenheter på Holma, Gullviksborg, Segepark, Rosengård, Lorensborg, Kroksbäck och Bellevuegården i Malmö. Minst ett tjugotal barn berörs.
Boplats Syd är en regional bostadsförmedling som ägs av Malmö stad. Alla som står i bostadskön betalar en avgift på 300 kronor per år. Hem & Hyra har tidigare avslöjat att den dömde bostadsförmedlaren hade en bakgrund som kriminell när han anställdes på bolaget. En stor granskning av härvan visade att de 28 personer som fick lägenhet tack vare fusket var fattiga och saknade möjlighet att ha samlat på sig någon längre kötid. Mer än hälften hade ingen lön alls eller tjänade så pass lite att de aldrig hade nått upp till värdarnas krav. De flesta lägenheter låg i Malmös utsatta områden och hade lägre hyror.
Härvan uppdagades sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i kön hade väckts till liv i systemet men med nya personer som bostadssökande. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler profiler hade förberetts och låg väntande i systemet. En anställd blev snabbt misstänkt och tvingades sluta på arbetsplatsen, samme man som nu har dömts.
LÄS MER – HÄR FINNS ALLA ARTIKLAR OM FUSKET I DEN SKÅNSKA BOSTADSKÖN