Skarp kritik orsaken till uppsagt avgiftsavtal
Det är fortfarande oklart hur många som påverkas av Fastighetsägarnas uppsägning av avtalet som innebär att de tar in hyressättningsavgiften via hyran. Hyresgästföreningen håller som bäst på att gå igenom avtalen, Fastighetsägarna uppskattar att det gäller mellan 150 000 och 170 000 hyresgäster.
Klart är dock att Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, som blev medlemmar i Fastighetsägarna så sent som förra veckan, inte berörs.
Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström påpekar att uppsägningen av avtalet inte i direkt mening påverkar medlemmarna i Stockholm särskilt mycket.
Det är dock inget bra omen inför framtiden.
– Så länge förhandlingsordningen gäller ska hyresförhandlingar genomföras på det sätt som lagen anger. Däremot kan man säga att det här inte förbättrar förutsättningarna att nå enighet i kommande förhandlingar.
Att förra årets hyresförhandlingar drog ut på tiden har flera förklaringar. Den nya lagen om allmännyttiga bostadsbolag inte längre är riktmärke för de privata är en, att man misslyckades med en ramöverenskommelse en annan. Rekordmånga hyrestvister har fått avgöras av hyresnämnden.
Sedan i somras har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna förhandlat om hur processen vid hyresförhandlingarna kan bli snabbare och effektivare. Hyresgästföreningen behandlade frågan i sin regionstyrelse och bestämde sig för att hoppa av.
– När Hyresgästföreningen slängde dörren i ansiktet i onsdags sa vi upp avtalet om att samla in avgiften, säger Christer Jansson.
Men hans kritik mot hur förhandlingsarbetet sköts från Hyresgästföreningens sida är större än så.
– De dyker inte upp på avtalade möten, de svarar inte i telefon eller på mejl, de är inte pålästa och har inte mandat att förhandla. Det är hygienfrågor, vi tar emot jättemycket kritik från våra medlemmar, säger han.
Enligt Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Terje Gunnarson, har långbänken sin grund i att det inte blev något ramavtal för de privata hyresvärdarna.
– Det finns ett missnöje med att processen tar lång tid, men det tycker ju vi också. Kommer man med krav på 30-procentiga hyreshöjningar är det kärvt att få till det, säger Terje Gunnarsson.
Han säger att det förslag till avtal om förhandlingsprocessen man börjat ta fram redan ryms i de kvalitetskriterier och riktlinjer som den privata förhandlingsdelegationen har.
– Min tro är att Fastighetsägarna vill förhandla, de vill inte rasera den svenska modellen för att förhandla hyror. Jag ser det här som ett inspel.
I fredags var sista dagen för hyresvärdar att begära förhandling, om man vill höja hyran från årsskiftet. Nu är förhandlingarna om nästa års hyror igång på allvar.
Hyresgästföreningen får 12 kronor i månaden från alla hyresgäster, oavsett om man är medlem i Hyresgästföreningen eller inte, för att förhandla hyrorna.
Dessa pengar samlas i de flesta fall in av värdarna, som sedan slussar dem vidare till Hyresgästföreningen. Nu vill Fastighetsägarna i Stockholm inte längre ha någon central uppgörelse om att administrera pengarna.