Skarpan hyrs ut med rivningskontrakt
I går, onsdag, meddelade hovrätten sitt beslut i ärendet som väckt mycket känslor bland de boende på Konstruktörsgatan i Linköping. Hovrätten ger Riksbyggen rätt att genomföra den planerade ombyggnaden och renoveringen. Åtminstone på en gård i området.
– Nu vet vi vad som gäller. Nu kan vi planera vidare och se hur vi ska gå framåt, säger Roland Thérus, förvaltningsansvarig för hyresfastigheter hos Riksbyggen.
Nästa steg är att kalla till hyresgästmöten för att informera om detaljerna kring renoveringarna, hur evakueringen ska gå till med mera.
Från början var Riksbyggens ambition att arbetena, som förutom renovering också innehåller påbyggnad av ett våningsplan, skulle varit i gång i april i år. Exakt när de tar fart är fortfarande oklart.
– Vi har legat lågt och inte kunnat spika någonting i väntan på hovrättens beslut, säger Roland Thérus.
Tanken är dock att komma i gång så fort som möjligt.
Hovrättens beslut gäller bara en gård. Hur ska ni hantera resten av området?
– Det är klart att vi får ta lärdom av det som skett och vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra.
Som Hem & Hyra berättade i går har hyresgästerna och Hyresgästföreningen inte tagit ställning till om man ska motsätta sig åtgärder även på övriga gårdar. Det skulle i så fall innebära att Riksbyggen måste vända sig till hyresnämnden igen.
– Vi vet inte hur det här tas emot av hyresgästerna på de andra gårdarna, men det kommer alltid att finnas de som inte tycker att åtgärderna är bra, säger Roland Thérus.
Han berättar att en del hyresgäster har flyttat under processens gång.
– Men det är svårt att veta hur många som tänkt flytta ändå och kanske tar steget nu när de har chans att få flytten betald.
Trots utflyttningen finns inga lägenheter som står outhyrda. Riksbyggen väljer att hyra ut de som blir tomma med rivningskontrakt, vilket innebär att kontrakten sägs upp, med uppsägningstid, när renoveringen närmar sig.
Är det ett sätt för er att slippa ta ansvar för att ordna med evakueringsboende för hyresgästerna?
– Nej, det är praxis att man gör så inför stora renoveringar. Men vi kommer hjälpa även dem med rivningskontrakt i den mån vi kan och de kan också ha möjlighet att teckna nytt kontrakt och flytta tillbaka efter renoveringen, säger Roland Thérus.