Annons

Skärpta lagen satte stopp för polisen Christians drömflytt

Nyheter Skärpt byteslag ska försvåra skenbyten och svarthandel med kontrakt. Men tuffare regler hindrar även ärliga hyresgäster. Polisen Christian och hans familj ordnade förskola och planerade flytt. Sedan satte hyresnämnden stopp.
Byta lägenhet, Christian, polis, hyresnämnden
Foto: Magnus Liam Karlsson
Stoppades. Polisen Christians familj växte och behövde större lägenhet. Men när dagisplats var ordnad och flyttplaneringen tog fart sa hyresnämnden nej.

Den sista september 2019 skärptes lagen på flera sätt för att stävja missbruket av hyresrätter.

Regler för lägenhetsbyte sågs över på ett sätt som gjorde det svårare att få till stånd byte mellan hyresgäster, även om alla kontraktsinnehavare var med på noterna.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Det innebär att:

  • Det numer krävs ”synnerliga skäl” för byte om du bott i lägenheten kortare tid än 1 år.
  • Om hyresnämnden har anledning att anta att ersättning varit inblandad i bytet ska bytet nekas.
  • Det går inte längre att på något vis byta en hyreslägenhet mot ett ägt boende.

Antal inkomna bytesmål till landets hyresnämnder

En granskning Hem & Hyra gjort visar att trots lagändringarna är det ungefär lika många bifall som avslag jämfört med tidigare år. Däremot är det betydligt färre hyresgäster som vänder sig till hyresnämnden och söker tillstånd efter att värden sagt nej.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Det stämmer med min bild, men vad det beror på är svårt att veta, säger Johan Rosén, myndighetschef på Hyresnämnden i Stockholm, som handlägger överlägset flest bytesärenden av landets åtta hyresnämnder.

Johan Rosén, myndighetschef på Hyresnämnden i Stockholm.

Syftet med skärpningarna i lagen må vara för att hindra skenbyten och svarta pengar. Men det finns exempel på när hyresgäster stoppas från att anpassa sitt boende efter livssituation. Christian och hans växande familj behövde större lägenhet och ville byta med ett ungt par som fått lägenheten genom en utlottning. En totalrenoverad fyra i Solna på knappt 90 kvadrat som skulle passa perfekt och förskola till Edvin, 1,5 år, fanns i närheten. Det unga paret skulle få ta över Christians och hans familjs tvåa på Kungsholmen i centrala Stockholm, med lägre hyra och närmare till jobben.

Annons

Det kändes som den perfekta matchningen. Christians värd sa ja och familjen började förbereda sig på en flytt innan Edvins syskon var väntat till världen. Men då tog det stopp. Det unga parets värd sa nej.

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

– Vi har våra riktlinjer som vi går efter. Hyresgästerna hade bott kortare tid än ett år och inget i livssituationen hade förändrats sedan de tackade ja till lägenheten, säger Sandra Lusth, fastighetsadministratör på Wåhlin fastigheter.

Men de hade fått förstahandskontraktet genom en utlottning. Det hade kunnat dröja flera år innan nästa chans till ett förstahandskontrakt?

– Ja.

Hyresnämnden gick på värdens linje och beslutet kunde inte överklagas.

– Jag förstår att lagen är till för att hindra skenbyten och svarta pengar. Men tillämpningen gör ju att vanliga hyresgäster hindras från att anpassa bostad efter livets händelser. Jag är polis och skulle riskera jobbet om jag var inblandad i något olagligt, säger Christian.

Annons
Nyfött syskon. Edvins lillebror har kommit. Familjen har nu fått en större lägenhet.

Edvins lillebror har kommit. Badrummet är för trångt för att få in ett skötbord så det får stå i köket – som i sin tur är för trångt för att ha ett matbord, så det placeras i vardagsrummet.

Men om några månader går flyttlasset. Christian och hans familj har fått ett förstahandskontrakt hos en annan värd.

Också en fyra i Solna – fast inte lika fin.

Fotnot: Christian vill inte figurera med sitt namn efternamn på grund av sitt yrke.

Fakta: Ja för familjeplanering, nej för otrygghet - svårt att veta när byte godkänns

De senaste årens bytesärenden i hyresnämnden visar tydligt att en förändring i livet måste ha skett för att byte ska godkännas. Men det är inte säkert att ens det räcker. Några exempel:

Hovrätten gav Robin Wiberg och Linus Hoflund rätt till byte.

Ja för att inkomsten störtdök under pandemin

Robin Wiberg och Linus Hoflund fick sjunkande inkomster på sammanlagt 10 000 kronor på grund av coronapandemin. De ville byta till billigare boende och samtidigt få närmare till jobben. Dessutom skulle de få lättare att ta hand om hunden Rocky. Värden sa nej men Robin och Linus stod på sig ända upp i hovrätten – som gav dem rätt.

Otrygghet runt Frölunda Torg är inte skäl nog att få byta lägenhet.

Otrygghet inte skäl nog

Förra året attackerades mannen och hans fru vid två separata tillfällen i sitt bostadsområde nära Frölunda torg, något de båda polisanmält. Efter händelserna kände de sig otrygga och ville flytta. Paret hittade en lägenhet att byta med, som även låg något närmare mannens arbete. Men något byte blir det inte. Värden, kommunala Poseidon, säger nej och hyresnämnden går på samma linje: ”skälen för bytet är inte beaktansvärda”.

 

Dan Jesmin fick nej till att byta till billigare lägenhet.

Nej till billigare lägenhet

Dan Jesmin hade stått i bostadskön i många år när han fick erbjudande om en tvåa i Åkersberga. Hyran var 7 200 kronor. I mesta laget med en månadslön på 26 000 kronor, tyckte Dan. När han tog lägenheten hade han räknat med att få högre lön efter ett par år, men det har han inte fått än. Dan Jesmin försökte byta till en billigare lägenhet men både kommunala Armada och hyresnämnden sa nej, eftersom hans inkomst inte förändrats.

Hyresnämnden sa också ja. Stundande bröllop och planerad familebildning gjorde att Ayda Abedini och Andreas Björnström fick rätt att byta.

Planerad familjebildning skäl att få byta

Stundande giftermål och planerad familjebildning. Ändå sa kommunala Mimer i Västerås nej när Andreas Björnström och Ayda Abedini ville byta sig till en större lägenhet.
”När par kan uppvisa att de är gravida är det en annan sak”, argumenterade Mimer. Men hyresnämnden gav Andreas och Ayda rätt och de fick till slut byta.

 

 

Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.