Skärpta regler skulle komma åt fusk vid ombildningar – men ännu finns ingen lag på plats

Nyheter Redan 2023 presenterade regeringens utredare förslag om att skärpa lagen för att komma åt ombildningsfusk. Sedan har inget hänt. ”Vi väntar på att regeringen ska göra något åt detta. Ombildningar ska inte ske på manipulativa och felaktiga sätt där människor blir vilseledda och lurade,” säger riksdagsledamoten Markus Kallifatides (S).
"Det borde ligga i regeringens intresse att komma med skarpa förslag till åtgärder," säger riksdagsledamoten Markus Kallifatides (S), suppleant i civilutskottet.
Foto: Ida Karlsson/Pressbild
"Det borde ligga i regeringens intresse att komma med skarpa förslag till åtgärder," säger riksdagsledamoten Markus Kallifatides (S), suppleant i civilutskottet.

Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningsbranschen och avslöjade 2022 att ombildningsjätten Restates dåvarande vd använt sina bekanta för att kuppa igenom en ombildning i södra Stockholm.

Läs ocksåDrömmen om ett klipp blev en mardröm när kommunala hyresrätter ombildades – Daniel: "De blåste oss rakt av"Vattenskador och ekonomiska problem har drabbat de boende efter ombildningen från hyresrätter till bostadsrätter i Skärholmen i södra Stockholm.

Nyligen har Hem & Hyra rapporterat om skuldfällor och skyhöga ombildningskostnader i samband med ombildningar.

Efter Hem & Hyras avslöjande 2022 gick dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) ut hårt och sa att luckor i lagen behövde täppas till.

Ekobrottsmyndigheten har tidigare påpekat att myndigheten ser behov av åtgärder vid ombildningar och vill att regeringen utreder vem som ska ha tillsynsansvar när det går snett i bostadsrättsföreningar.

Läs ocksåOmbildningskonsulterna: "Ingen har blivit lurad, åtminstone inte av oss på Restate"Ombildningsbolaget Restates ägare Patrik Rosén och Jonny Öhlander. Enligt årsredovisningen 2022 betalade bostadsrättsföreningen i Skärholmen nästan 14,6 miljoner kronor för tjänsterna kring ombildningen. Från 2017 till 2023 har Restate AB gjort vinstutdelningar på cirka 55 miljoner kronor enligt Bolagsverket.

Regeringen tillsatte en utredning

Regeringen tillsatte en utredning för att bland annat komma åt oegentligheter i samband med affärerna. Utredaren Dag Mattsson presenterade olika förslag för att öka kontrollen och förhindra fusk. Enligt förslagen skulle de nya lagändringarna införas den 1 januari 2025.

Utredningen har varit ute på remiss, men ännu finns inget färdigt lagförslag från regeringen. Något som riksdagsledamoten Markus Kallifatides (S) reagerar på.

– Problem har identifierats av utredningen och utredningen har lagt skarpa förslag för att mota de problemen. Förlagen borde tas vidare, säger han.

Läs ocksåOmbildningen till bostadsrätt blev en mardröm för hyresgästerna – ansvarig politiker: ”En fråga för bostadsrättsföreningen”Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, var med och drev igenom ombildningar i ytterområden.

Vad tänker du om det inte hänt något på flera år?

– Lagstiftningsprocessen tar en viss tid. Utredningen kom 2023. Jag utgår ifrån att det ska komma åtgärder i linje med utredningens förslag.

– Vi kommer att fortsätta att argumentera för att åtgärder behövs. Ombildningar ska inte ske på manipulativa och felaktiga sätt där människor blir vilseledda och lurade, med inslag av kriminella element.

Regeringen har inte presenterat några förslag på åtgärder.

– Ju längre tiden går kommer många undra varför. Då får vi pressa på i riksdagen. Skarpa förslag är presenterade så det är väldigt svårt att förstå varför det inte ska tas vidare.

Vad gör ni för att pressa på?

– Vi har alla möjligheter att lyfta det i debatt. Vi tog upp det i höstas i vår bostadspolitiska kommittémotion, att regeringen bör genomföra åtgärder i linje med utredningsförslaget. Vi kommer att ta upp frågan i riksdagsdebatt under våren.

I en enskild motion i höstas krävde bland annat riksdagsledamoten Anna Vikström (S) skärpt reglering av ombildningskonsulter. I höstas lämnades motionen till riksdagen och hänvisades sedan till civilutskottet.

I våra granskningar har vi sett att ombildningskonsulter kan ta ut mångmiljonbelopp för en ombildning och att de ekonomiska planer de presenterar inte stämmer med verkligheten. Hyresgäster ställs inför sitt livs största köp och så blir det inte så som det utlovats. Vad tänker du om att det är så här?

– Det borde ligga i regeringens intresse att återkomma till riksdagen med skarpa förslag till åtgärder. Jag förväntar mig att det kommer.

”Skulle skydda hyresgäster mot banditfasoner”

Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, har suttit med i expertgruppen som arbetade med utredningen och förslagen för att skärpa lagen för att komma åt ombildningsfusk.

Han påpekar att utredningsförslagen inte skulle sätta stopp för alla problem i samband med ombildningar.

Svarta hotell. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Men de skulle skydda hyresgäster mot banditfasoner som en del privata fastighetsägare ägnar sig åt.

Han säger att enskilda hyresgäster hamnar i ett väldigt utsatt läge i samband med en ombildning.

– Det handlar om den största ekonomiska affären som man gör som privatperson och så kan man bli indragen i affärer som man har svårt att överblicka. Regeringen borde se till att skydda hyresgästerna mot sluga affärsmän.

Konsulternas avgörande roll

Han menar att konsulternas roll kan vara helt avgörande för om det blir en ombildning eller inte.

– Ombildningskonsulterna får bara betalt om det blir en ombildning. Det skapar incitament för konsulterna att gå väldigt långt, och ibland över gränsen har vi sett, för att få en ombildning genomförd.

– Konsulterna får också väldigt bra betalt för den arbetsinsats de gör. Jag känner inte till något annat arbete som är så bra betalt. Det borde finnas några slags begränsningar där.

Fakta: Utredning presenterade förslag på lagändringar
  • Regeringen tillsatte en utredning för att komma åt bedrägerier och kriminella upplägg i branschen. Utredaren Dag Mattsson kom med förslag för att öka kontrollen och förhindra fusk vid ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. På det sättet skulle hål i lagstiftningen kunna täppas till.
  • Utredaren föreslog att det införs krav på att hyresgäster som röstar om en ombildning måste ha varit folkbokförda på den aktuella fastigheten minst ett halvår innan omröstningen om ombildningen genomförs.
  • Ett annat förslag syftade till att stoppa så kallade fulombildningar som Hem & Hyra skrivit flera artiklar om.
  • I dag är det möjligt för en fastighetsägare att bilda en ekonomisk förening i ett hyreshus och sedan registrera den som en bostadsrättsförening hos Bolagsverket. På det sättet kan ombildning ske bakom ryggen på hyresgäster. Hyreshus har helt enkelt kapats.
  • Utredaren ville sätta stopp för det och se till att hyresgäster verkligen får rösta vid ombildningen även vid dessa affärer. Enligt förslaget skulle Bolagsverket ha ansvar att granska när en ekonomisk förening omregistreras som en bostadsrättsförening.
  • Utredaren ville också införa kontrollmekanismer för att stoppa oseriösa hyresvärdar från att köpa fastigheter.
  • Hem & Hyra skriver återkommande om landets värsta värdar. Se hela listan här.
Fakta: Avslöjande ledde till krav på att skärpa lagen

Patrik Rosén Restate

2022 avslöjade Hem & Hyra att ombildningskonsulten Restates dåvarande vd använt sina bekanta för att kuppa igenom en ombildning i Rågsved i södra Stockholm. I den prisbelönta serien Den stora köpfesten granskades ombildningsbranschen och Hem & Hyra kunde rapportera om missförhållanden och luckor i lagen.

Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) reagerade kraftfullt på fusket kort efter Hem & Hyras publicering och meddelade att han ville tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och komma åt oegentligheter.

Läs också Konsulten ser inget ansvar för hög skuldsättning efter ombildning: "Alla måste tillåtas fatta sina egna privatekonomiska beslut" Fyra år efter ombildningen blöder föreningens ekonomi – nu pressas hyresgäster att flytta: ”De vill bli av med oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.