Företagaren bluffombildade – nu kommer skattesmällen
En företagsledare i centrala Stockholm har tagit ut svängarna rejält i jakten på att tjäna pengar på lägenheter. Under två år köpte och sålde han inte mindre än fyra bostadsrätter på exklusiva stockholmsadresser i Vasastan och på Östermalm intill fashionabla Strandvägen. Samtliga lägenheter har han bara ägt en kortare period och alla har genomgått omfattande renovationer.
Företagsledaren begärde skatteavdrag för dessa förbättringsåtgärder med drygt två miljoner kronor. Det fick Skatteverket att reagera och göra en djupare granskning.
Skattmasen menar att företagsledaren aldrig tänkt att bosätta sig permanent i någon av bostäderna. Därför ska lägenheterna anses som näringsbostadsrätter, inte privatbostadsrätter.
Företagsledaren hävdar att han visst sovit i alla fyra lägenheter och därför använt dem som permanenta bostäder. Därför är de att anse som privatbostadsrätter. Som bevismaterial åberopas TV- och internetkostnader, samt elräkningar. Även flera bekanta har vittnat om företagsledarens rastlösa personlighet, som en förklaring till den snabba köp- och försäljningskarusellen.
Skatteverket svarar att de inte kan veta var företagsledaren tillbringat alla nätter, men att det inte handlar om något varaktigt boende. Att det förbrukats el är inte så konstigt eftersom lägenheterna genomgått omfattande renoveringar. Dessutom tycker Skatteverket att det är anmärkningsvärt att han vad gäller en av lägenheterna gett uppdrag till försäljning innan han flyttat in.
Ytterligare en försvårande omständighet för företagsledaren är att betalningen till hantverkarna till stor del skett med kontanta medel. Även utgiften för så kallad ”home staging” har uteslutande skett men sedlar och mynt. Olyckligtvis har han glömt att ta kvitto, men det förtar inte kostnadernas existens och skälighet, enligt företagsledaren.
Han har dessutom tillsammans med två kompanjoner köpt tre bostadsfastigheter. Det är måhända inte så konstigt eftersom företaget enligt hemsidan ”förvärvar, utvecklar och förvaltar noga utvalda fastigheter med attraktiva lägen”. Men efter köpen gick flera av hyreskontrakten till bekanta, som sedan röstat ja till att ombilda till bostadsrätter.
Två av dessa bostadsrättsägare har berättat för Skatteverket att de träffat avtal med företagsledarna. Det bestod i att de fick hyreskontrakt, röstade ja till ombildning, sedan har lägenheterna sålts och vinsten delats enligt ett muntligt avtal. Vissa personer har dessutom haft flera lägenheter i samma förening och varit med vid flera ombildningar.
Både förvaltningsrätten som kammarrätten går på Skatteverkets linje. Företagsledarens snabba affärer är att betrakta som yrkesmässig handel med bostadsrätter. Det är osannolikt att han haft ytterligare utgifter än den dryga miljon kronor han beviljas avdrag för. Han nekas därför avdrag för närmare en miljon kronor. Dessutom får företagsledaren ett skattetillägg på 127 000 kronor eftersom de rättsliga instanserna slår fast att det rör sig om näringsbostadsrätter – inte privatbostadsrätter.
Vad gäller karusellen i samband med ombildningarna menar rätten att eftersom de personer som haft hyreskontraktet vid ombildningarna agerat på uppdrag av företagsledaren, ska han betala arbetsgivaravgifter på nästan 22 000 kronor.
Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.