Skatteverket börjar granska om folk bor där de är skrivna
I fjol gjorde Hem & Hyra en kartläggning som visar att allt fler personer i Sverige folkbokför sig på en adress där de inte bor. Bara under ett och samma år uppskattade Skatteverket att mellan 5 000 och 10 000 människor skrev sig på en felaktig adress – och årligen får myndigheten in cirka 70 000 tips om misstänkt fusk.
I många fall kan de felaktiga adresserna bero på slarv eller okunskap, men skenskrivningar är också ett viktigt verktyg inom den organiserade brottsligheten. Att vara folkbokförd på en annan adress än där man bor är olagligt, men i nuläget inte straffbart, ett kryphål i lagen som kriminella gärna utnyttjar.
Sedan i april har Skatteverket för första gången någonsin arbetat med en särskild insats riktad mot folkbokföringskontroll, med hopp om att komma åt yrkeskriminella som använder skenadresser för felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet. I ett inledande skede granskas några hundra utvalda personer i Stockholmsområdet.
Till att börja med siktar myndigheten in sig på adresser där anmärkningsvärt många vuxna personer står skrivna.
– Vi har sett flera exempel på hur människor och deras identiteter utnyttjas i kriminella syften. Insatsen fokuserar på risker för systematisk organiserad brottslighet, säger Andreas Gårdlund, insatsledare på Skatteverket.
Granskningen omfattar förutom renodlat folkbokföringsbrott även skenseparationer och identitetsrelaterad brottslighet. I arbetet kommer Skatteverket att samverka med bland annat Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, polisen samt Tullverket och dela information som i andra fall hade varit sekretessbelagd.
Insatsen kommer senare att utvidgas även till andra delar av landet.