Skatteverket på razzia i Kinesiska muren – misstänker att ökänd förening töms på pengar

Malmö Mögel och utkylda lägenheter. Ett havererat system för hyror och en styrelse som vägrar prata med myndigheter. Bristerna har gjort bostadsrättsföreningen 5:an på Rosengård rikskänd. Nu kan Hem & Hyra avslöja den senaste vändningen i härvan – Skatteverket tror att någon tömmer föreningen på pengar.
Foto: Anders Paulsson

Hundratals boende i huset på Rosengård tvingades i höstas leva i veckor utan värme och varmvatten. Skälet: obetalda räkningar på hundratusentals kronor.

Den misskötta bostadsrättsföreningen 5:an, eller ”Femman”, fungerar till delar som hyreshus, men flera boende står sedan länge utan normala möjligheter att betala in hyra. Alla betalvägar är stoppade.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Rena katastrofen, har drabbade boende tidigare sammanfattat situationen.

Malmö stad har nyligen begärt att föreningen ska ställas under tvångsförvaltning. En unik åtgärd motiverad med allvarliga risker för boendes hälsa, bland annat fukt och mögel. Nästa vecka startar målet i hyresnämnden. Om kravet går genom blir de ansvariga avstängda och ersatta av en tillfällig förvaltare.

Men detta är inte det enda som pågår just nu som kan få stora konsekvenser. Hem & Hyra kan avslöja att en ny härva är på väg att nystas upp.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Hemlig razzia mot Kinesiska muren

Samtidigt som kylan spred sig i bostäderna under hösten skedde något annat i största hemlighet. I slutet av november slog Skatteverkets brottbekämpningsenhet till och hämtade in bostadsrättsföreningens och fastighetsförvaltarfirmans bokföringar. I hemlighet hade förvaltningsrätten gett tillstånd för razzior på två adresser i Malmö. Inte ens styrelsen i Femman fick veta vad som var på gång. Skatteverkets motiv till hemlighetsmakeriet var att undvika ”sabotagerisk”, att någon skulle hinna förstöra eller gömma undan bevis.

Hand som håller 500 kronorssedlar.

Det råder sedan länge ekonomisk oreda i föreningen som varken sköter deklarationer eller årsredovisningar. Nu misstänker Skatteverket dessutom att någon i smyg tömmer föreningen på pengar – att hyrespengar och avgifter har hamnat i fel händer. Skatteverket skrev inför razzian att: ”…det kan misstänkas att föreningen tömts på medel och att erlagda avgifts- och hyresbetalningar inte kommit föreningen och dess medlemmar till godo”.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Myndigheten tror vidare att det inom ramarna för härvan betalats ut löner på stora belopp som aldrig har blivit redovisade. Detaljerna kring revisionen och tillslagen är hemliga och Skatteverket vill idag inte svara på några frågor.

– Vi vill skydda våra utredningar på det sättet, säger en person med insyn i fallet.

Pengar ska ha hamnat i fel händer

Men dokument som Hem & Hyra har tagit del av visar att myndigheten har undersökt konton. Man har bedömt att det i perioder kommit in för lite pengar till bostadsrättsföreningen. Skatteverket har dessutom specifika misstankar om vem som kan ha kommit över pengarna.

Femman har sedan razzian i höstas försökt sätta stopp för delar av Skatteverkets utredning och krävt att specifika dokument som rör ”hyresavtal” ska undanhållas myndigheterna. Men domstolen har sagt nej.

Kinesiska muren i Malmö.
Kinesiska muren i Malmö.

Flera personer har tidigare dömts för bokföringsbrott kopplat till två problemföreningar i Kinesiska muren, bland annat Femman. Jimmy Serrano, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, drev det tidigare brottmålet i tingsrätten. Han känner inte till Skatteverkets nya utredning men reagerar på formuleringarna.

– Det låter som att innehållet i det som Skatteverket har skrivit till förvaltningsrätten skulle kunna vara något som Ekobrottsmyndigheten också skulle kunna vara intresserade av i en brottsutredning, säger han.

Vem äger eller hyr lägenheterna?

Trots att föreningen är och har varit föremål för en rad granskningar av myndigheter är en central fråga fortfarande obesvarad: Vem äger egentligen lägenheterna och hur används de?

Eftersom det inte finns något krav på att registrera ägande av bostadsrätter är det bara styrelsen som kan svara på detta, och det vill företrädarna inte göra. Men med hjälp av offentliga uppgifter går det ändå att dra vissa slutsatser om husets användning:

Föreningen har funnits sedan 2009 och har minst 67 lägenheter. För fyra år sedan uppgav styrelsen i sin årsredovisning att det fanns 50 medlemmar, det vill säga bostadsrättsinnehavare som äger sina lägenheter. Men flera av dessa hyr idag ut sina lägenheter och bor inte själva på plats. Uppgifter i folkbokföringen visar att majoriteten av dagens boende bara haft adress i huset i ett fåtal år.

Kinesiska muren på Rosengård

Hyresgästföreningen har drivit domstolskrav för fyra hushåll som hyr i första hand av föreningen i Kinesiska muren. Men det totala antalet hyresgäster med kontrakt i första eller andra ledet är sannolikt betydligt större än så. Enligt en rapport från 2021, upprättad på miljöförvaltningens uppdrag, var så många som en tredjedel av lägenheterna bebodda av hyresgäster vid det tillfället.

I föreningens sista årsredovisning från 2022 stod det att man hade betalat av gamla skulder genom att ge lägenheter till fastighetsförvaltarfirman. Det företaget gick i konkurs i fjor och när konkursförvaltaren granskade ekonomin fanns dokumentation av bostadsrätter värda nästan sex miljoner kronor. Det ska röra sig om fem lägenheter i som ligger i Femman, men konkursförvaltaren har inte kunnat reda ut vad som hänt med bostäderna.

– Det kvarstår fortfarande en del frågetecken. Det hade varit betydligt enklare om det hade funnits ett lagkrav på register över bostadsrätter, säger konkursförvaltaren Jimmy Pilo.

Tuffa ekonomiska smällar mot bostadsrättsföreningen

Det är inte bara Skatteverket och konkursförvaltaren som har svårt att reda ut ägar- och hyresförhållanden i föreningen. Strax före jul åkte Femman på ett vite på två miljoner kronor efter att ha struntat i att svara på Kronofogdens frågor om vem som äger fyra specifika lägenheter i fastigheten. Detta är bara ett i raden av viten som under de senaste månaderna belastat föreningen ekonomi. En summa på 640 000 kronor är kopplad till krav från miljöförvaltningen. Hyresnämnden har dessutom beslutat att föreningen ska böta 60 000 kronor eftersom hyresgäster i huset fortfarande saknar fungerade betalvägar för hyra.

– Ingenting har förändrats i sak. Hyresgästerna har valt att ”sätta ner” hyran hos länsstyrelsen. Termen innebär att pengarna finns hos länsstyrelsen och att de nu har betalat hyra i tid med befriande verkan, säger Hyresgästföreningens jurist Lovisa Prodenius, som representerar fyra hushåll med hyresgäster.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt företrädare för bostadsrättsföreningen med frågor men utan att få svar.

Fakta: Skandalerna i Kinesiska muren – detta har hänt

Byggnaden som i folkmun kallas Kinesiska muren ligger på Thomsons väg på norra Rosengård. Fastigheten löper längs med Inre ringvägen, är nio våningar hög och uppdelad på två avlånga huskroppar. Huset byggdes 1971 och ägdes från början av det kommunala bostadsbolaget MKB men på 1980-talet stod många av lägenheterna tomma och då sålde hyresvärden fastigheten.

Problemen i fastigheten är knutna till den norra byggnaden. I början av 2000-talet bestod den huskroppen av tre bostadsrättsföreningar.

  • En av föreningarna har, såvitt är känt, stått utanför skandalerna.
  • Kulmen av kaoset uppstod år 2021 då det kommunala bostadsbolaget MKB köpte mittenföreningen, Taxeringsrevisorn 2, som i samband med detta ombildades till hyreshus. I svallvågorna efter detta dömdes flera personer för ekobrott som skett kopplat till föreningen.
MKB i Kinesiska muren
  • Idag är problemen centrerade till den tredje föreningen, som idag heter Bostadsrättsföreningen 5:an. Den är föremål för flera domstolsprocesser och utreds av Skatteverket. Malmö stad försöker få samtidigt få föreningen tvångsförvaltad.
Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.