Skilda paret ville växelbo med dottern – ny dom stoppar dem: ”Ställer till det”
Ett par i 40-årsåldern har länge haft en hyresrätt i Stockholms innerstad, men med ett litet barn i familjen valde de att flytta till en villa en bit utanför staden. Samtidigt behöll de sin hyresrätt på ett rum och kök.
Efter att ha bott ett kort tag tillsammans i huset skilde sig paret. Planen var nu att den fyraåriga dottern skulle bo i huset och de två föräldrarna skulle växelbo där med henne. Den förälder som inte bodde i huset skulle natta över i hyresrätten. På så sätt skulle dottern slippa växla mellan två olika boenden.
”Få en stabil bas för sin uppväxt”
Men hyresvärden ansåg att föräldrarna saknade behov av lägenheten, eftersom de hade löst sitt boende på annan adress. Man sa upp kontraktet med mannen och kvinnan och fallet gick sedan till Hyresnämnden.
Paret anförde där att dottern genom att slippa flytta mellan sina föräldrar skulle ”få en stabil bas för sin uppväxt”.
Hyresnämnden ställde sig på parets sida och gav dem båda rätt att stå kvar på hyreskontraktet.
Men värden överklagade till Hovrätten, som ändrade beslutet. Rätten lät bara mannen – som bott i lägenheten mest – stå kvar på kontraktet och därför kan paret inte använda det upplägg de tänkt. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, beklagar domen.
– Det är synd att man landar i det här beslutet. Jag tror att det ställer till det för en del par, säger han.
Roger Höög ser också en trend i separationer, där man allt oftare vill hitta en lösning där barnet slipper flytta fram och tillbaka mellan föräldrar.
– Jag tycker att det talas om allt fler par som separerar och där föräldrarna flyttar in och ut varannan vecka. Paren löser ofta detta genom att skaffa ett boende till och så växlar man det boendet. Och det blir väldigt problematiskt med den här domen i botten. Det blir höga kostnader om man ska ha tre boenden, säger Roger Höög.
Kan vara bra i en prövofas
Han hade gärna sett att man gjort en så kallad skälighetsbedömning och tittat på helheten i familjens situation. Roger Höög tror också att en möjlighet att behålla en hyresrätt skulle hjälpa separerande par temporärt.
– Ja, innan man kanske har bestämt sig för att separera eller om man är i en prövofas kan det vara bra. Det är väldigt svårt att hitta bostäder och när man dessutom ska förhålla sig till barns skolgång och liknande saker skulle en sådan här lösning kunna vara väldigt bra.
I Hovrättens dom tar man inte hänsyn till detta.
– Jag förstår heller inte vad olägenheten för fastighetsägaren är. För det är ju egentligen samma familj som på något sätt bor där, som har bott där och som betalar hyran. Så länge det inte finns några andra problem tycker jag inte att fastighetsägarens skäl väger så tungt.