Goran och hans fru skilde sig – ingen fick bo kvar i lägenheten
– Det är väldigt sorgligt och väldigt löjligt, säger Goran, som egentligen heter något annat.
Han bodde tidigare med sin familj i en hyreslägenhet i Göteborg, ägd av kommunala Bostadsbolaget. Men äktenskapet gick i kras 2018. Sedan dess har en infekterad konflikt vuxit fram mellan Goran och hans före detta fru.
Deras barn bor hos sin mamma, och hon fick också den huvudsakliga vårdnaden om dem genom ett tingsrättsbeslut förra sommaren. Goran har umgängesrätt.
– Hon hade ju barnen, så jag lät dem bo i lägenheten, säger Goran, som sov hos kompisar och på sitt jobb under tiden.
Men i augusti förra året flyttade hans ex-fru med barnen till en ort som ligger 15 mil från Göteborg. Genom en granne fick Goran veta att fem andra personer nu bodde i lägenheten. På Skatteverkets hemsida såg han att de även var skrivna där. Fyra av dem är fortfarande folkbokförda på adressen när den här artikeln skrivs.
När Goran och grannen gemensamt knackade på fick de veta att personerna var studenter. De uppgav att ex-frun inte längre bodde i lägenheten.
Nu började Goran kämpa för att få tillbaka lägenheten. Han tog kontakt med Bostadsbolaget och Störningsjouren och slog larm om olovlig andrahandsuthyrning.
– Jag stod fortfarande på kontraktet, men jag hade ingen nyckel. När jag pratade med Störningsjouren sade de till mig att gå via Kronofogden för att kräva tillbaka nycklarna. Den processen tog ett år, men den gav mig inget, säger Goran.
Under tiden rullar den juridiska tvisten på mellan honom och ex-frun.
I maj i år kommer bodelningsbeslutet från tingsrätten i Göteborg. Eftersom barnen bor med sin mamma får hon rätten att bo kvar i lägenheten, trots att hon i samma beslut är skriven på annan ort.
Nu går det fort. Störningsjouren, som har hand om de kommunala bostadsbolagens uppsägningsärenden, har som policy att alltid gå på tingsrättens beslut. Goran blir därför av med kontraktet.
En kort tid efteråt säger Störningsjouren även upp ex-fruns kontrakt.
Hem & Hyra har varit i kontakt med Gorans före detta fru. Hon vill inte medverka i någon artikel, men bekräftar att kontraktet sagts upp med motiveringen att hon inte har behov av lägenheten, att hon bor på annan ort och att andra personer, som enligt henne varit inneboende, har bott i lägenheten.
Bostadsbolaget berättar att en ny hyresgäst har skrivit på och ska flytta in i lägenheten vid årsskiftet.
– Jag har varit hyresgäst hos Bostadsbolaget i 22 år på olika adresser och aldrig haft en anmärkning. Nu har jag ingen adress och tingsrätten säger att jag inte kan ha umgänge med min dotter av den anledningen. Det är en katastrof, säger han.
Störningsjourens verksamhetschef Annika Öby vill inte kommentera enskilda fall, men säger i ett mejlsvar att en tidigare hyresgäst inte kan få tillbaka sitt kontrakt bara för att någon annan sagts upp.
– Det du frågar efter är för oss två delar. I de fall tingsrätten gör en bedömning och fattar beslut i en bodelning ska hyresvärden agera efter det. Det vill säga skriva kontraktet på den person tingsrätten anser skall ha lägenheten, skriver hon
Gällande en eventuell olovlig andrahandsuthyrning så är det ett helt eget ärende, enligt Annika Öby.
– Där tittar vi på helheten och gör en bedömning utifrån varje enskilt ärende. Ett sådant ärende kan pågå länge, då det från vår sida startar med en utredning men kan hamna i såväl hyresnämnd som hovrätt och där ta tid innan vi har ett beslut, skriver hon.
I och med att Goran blivit av med kontraktet kan han inte heller använda sig av Bostadsbolagets interna kösystem. Det säger Linnea Strand, uthyrningskoordinator på Bostadsbolaget.
– För att ha en aktiv kötid hos oss måste man också ha ett aktivt kontrakt. Men det hade inte hjälpt i vilket fall, för på vår interna omflyttningsplats kan du aldrig byta till två lägenheter. Flyttar du till en ny så måste den gamla sägas upp, säger Linnea Strand.
Hon känner väl till Gorans fall och förstår att han känner att han råkat ut för moment 22.
– Det är väldigt olyckligt hela situationen. Men vi har inga förturer vid separationer och kan inte ge honom ett nytt kontrakt utan att gå via Boplats kösystem, säger Linnea Strand.
Hennes råd till den som är i en separation är att omedelbart ställa sig i olika bostadsköer. Det är också möjligt att försöka få till ett privat lägenhetsbyte där en större lägenhet byts mot två mindre.
Goran säger att han föreslog ett sådant byte för sin ex-fru, men att hon inte gick med på det.
– Jag har tre års kö på Boplats nu, men har inte lyckats få tag på något. Jag har sökt lägenhet i flera år, men mest här i området där mitt jobb ligger och där barnens kompisar bor. Men här behövs minst sex års kötid. Nu söker jag precis överallt, säger Goran.
Han är förbannad på Bostadsbolaget, som han tycker har tagit hans lägenhet ifrån honom och på Störningsjouren som han anser gav honom felaktiga juridiska råd. Hyresgästföreningen har inte heller kunnat ge honom någon hjälp.
– Ibland när jag berättar det här för andra blir jag själv tveksam om det verkligen har hänt. Jag blev skild och förlorade allt, säger Goran.