Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent
Hyreshöjningen gäller från den 1 januari.
600 stora och små privatvärdar i Göteborg omfattas. Bland andra Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Skandia fastigheter, Holger Blomstrand, HSB Göteborg, Gärdhagen, Sigillet, Bostjärnan, Källfelt, Stefan Amlöv, Gunnar Lövgren Fastigheter och Tobissongruppen.
Nivån ligger över uppgörelserna med Göteborgs kommunala bostadsbolag som är klara redan sedan i fjol.
– Det är oroväckande att skiljemannen väljer att inte ta hänsyn till att så stor andel av hyrorna på orten är klara på lägre nivåer, där snittet ligger på 4,32 procent. Nu är detta långt ifrån vad fastighetsägarna krävde på 15 procent, men ändå alldeles för högt, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Tidigare än vanligt
Hon beklagar också att hyreshöjningen nu kommer redan vid nyår istället för som tidigare år 1 april. Fastighetsägarna GFR påkallade i år förhandlingar redan i juni, tidigare än normalt.
– Det innebär ytterligare en kostnad för hyresgästerna och många är redan ekonomiskt pressade, säger Sofi Bringsoniou.
Rickard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, anser ändå att höjningen är för liten.
Hade velat ha mer
– Med dessa höjningar finns inte förutsättningarna att långsiktigt sköta och underhålla hyresrätter, säger Rickard Ljunggren.
5,1 procent är en snittnivå och de närmaste två veckorna får parterna nu förhandla om de exakta höjningarna för olika bolag.
Möjligheten att gå till skiljeman efter tre månaders förhandling infördes 2023 och har sedan dess använts på bred front, framför allt av de privata fastighetsägarna.
Hem & Hyras sammanställningar visar att värdarna har tjänat på detta, eftersom skiljemansbesluten i snitt hamnar på högre nivåer än de förhandlade hyrorna.
Försökte blockera
I år försökte Hyresgästföreningen Västra Sverige blockera förfarandet i Göteborg genom att själva lämna förhandlingarna efter tre månader, ett försök som dock inte lyckades.
Sofi Bringsoniou är kritisk.
– Det har varit tydligt från dag ett att Fastighetsägarna GFR inte ville förhandla lokalt utan bara vänta in chansen att gå till skiljeman, genom att stå fast vid skyhöga krav som vi aldrig kan gå med på. Det är inte seriöst och respektlöst mot hyresgästerna, säger hon.
Nära tidigare beslut
Skiljemansbeslutet i Göteborg ligger på samma nivå som två andra västsvenska skiljedomar häromdagen: 5,1 procents hyreshöjning i Vårgårda och 5,25 procent i Alingsås, den högsta höjningen i landet hittills.
Fastighetsägarna GFR och Fastighetsägarna Syd redan vänt sig till skiljeman i en stor mängd kommuner i hela Götaland.
Här kan du läsa mer om hur hyresnämndens skiljemän fungerar.