Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland
Redan i somras gick Fastighetsägarna i Stockholm och Gotland ut med ett rekordtidigt yrkande där de krävde en hyreshöjning med upp till 15,4 procent för 2025. Ett orimligt krav, menade Hyresgästföreningen region Stockholm.
Det slutade med att förhandlingarna kraschade och att Fastighetsägarna Stockholm i oktober begärde att en särskild skiljeman ska bestämma vad höjningen blir för nästa år.
Från den första januari 2023 finns möjligheten att använda sig av en särskild skiljeman när hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare inte går att avgöra vid förhandlingsbordet. Tanken från början var att skiljemannen skulle användas i undantagsfall, men har blivit en allt vanligare utgång när förhandlingar kraschar.
Hyresgästföreningen kritiska till skiljeman
Hyresgästföreningen region Stockholm har motsatt sig att en skiljeman ska avgöra hyrorna, men fick avslag från hyresnämnden.
Nu har hyresnämnden tillsatt tre skiljemän som ska besluta om hyreshöjningen nästa år för de privata hyresvärdar som Fastighetsägarna representerar i Stockholms län och på Gotland.
Lagmannen Johan Rosén, tidigare chef för hyresnämnden i Stockholm, utses till särskild skiljeman för de privata värdar som Fastighetsägarna förhandlar åt i Stockholms stad. Det rör sig om drygt 40 000 lägenheter.
Håkan Julius utses igen
Förra året utsågs Håkan Julius, före detta myndighetschef och hyresråd, som skiljeman för Stockholm Stad, vilket ledde till att Fastighetsägarna krävde att han sparkades.
Han har nu utsetts till särskild skiljeman för att avgöra hyrorna för hyresgäster hos privata värdar i kranskommunerna Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, samt Gotland.
Lars Olsson, före detta hovrättsråd Svea hovrätt, är utsedd att bestämma hyrorna i Sundbyberg, Södertälje, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker
Fastighetsägarna i Stockholm känner sig nöjda över att skiljemännen är tillsatta.
– Vi är glada över att hyresnämnden tillsatt skiljemän för samtliga kommuner i Stockholms län och Gotland där Fastighetsägarna lämnat in ansökan. Det rör sig om drygt 70 000 lägenheter i länet och på Gotland. Nu hoppas vi att processen löper på skyndsamt så att hyresgäster och hyresvärdar kan få besked om 2025 års hyresjustering så snart som möjligt, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.
Stor ökning av ärenden
Eva Melander Tell, chef på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, berättar att det är en stor ökning av antalet ärenden jämfört med förra året.
Ansökningarna registreras som ett ärende per fastighetsägare, vilket betyder att ett ärende i många fall omfattar flera fastigheter. Varje ärende kan därför omfatta ett stort antal lägenheter. Enligt uppgift från Fastighetsägarna rör det sig om cirka 70 000 lägenheter.
– För 2024 års hyresförändringar registrerades drygt 700 ärenden om utseende av särskild skiljeman, för 2025 har vi hittills fått in över 1 100 sådana ärenden, så det är en stor ökning, säger Eva Melander Tell.
Stor arbetsbörda för hyresnämnden
Det kommer också in enstaka ansökningar från enskilda fastighetsägare.
– Det tar mycket tid att registrera och handlägga alla skiljemannaärenden. Det är olyckligt att dessa ärenden innebär att handläggningen av våra övriga ärenden blir försenade, säger hon. I nuläget är det bara fem skiljemannaärenden som inte är avgjorda.
Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningen region Stockholm.
- En särskild skiljeman ska pröva tvist om ändring av hyran med hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. Skiljemannen ska inte pröva lägenheternas bruksvärde. En ansökan ska ges in till hyresnämnden tidigast tre och senast fyra månader efter det att motparten fått del av en förhandlingsframställning, om parterna inte har kommit överens om något annat.
- Den som utses till skiljeman ska vara opartisk, oberoende och i övrigt lämplig för uppdraget.
- Skiljemannen avgör tvisten genom en skriftlig rekommendation till parterna. En rekommendation ska meddelas parterna senast sex veckor efter det att hyresnämnden utsåg skiljemannen. Om det finns särskilda skäl, får en rekommendation dock meddelas senare.
- Parterna ska, om de inte har avtalat om något annat, omsätta en rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse inom 14 dagar från det att rekommendationen meddelades.
Källa: Hyresnämnden