Annons

SKL: Viten förvärrar för kommunerna

Nyheter Kommunerna får betala vite för varje person som får vänta ­oskäligt länge på en LSS-bostad. Det kan motverka sitt syfte, enligt Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKL.
Foto: Montage. Thomas Carlgren/Tomas Ohlsson
Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKL, säger att det är viktigt att gruppbostäder är småskaliga och ger en hemlik miljö.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om den utrbredda bristen på särskilda bostäder för personer med funktionshinder och vilka konsekvenser den får. Åsa Furén-Thulin tror inte det skulle bli bättre om kommunerna riskerade att få betala högre straffavgifter.

– Självklart ska människor ha tillgång till boende, men om man har svårt av ekonomiska skäl att bygga, så blir det inte lättare om man måste betala viten.

Läs ocksåFör få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

Behövs det inte en piska när 162 kommuner har underskott på LSS-bostäder?

– Nej, jag tror mycket mer på att öka kunskapen. Ivo gör ett jättebra jobb med kunskapsutveckling och det är det som ger resultat, säger Åsa Furén-Thulin.

– På SKL har vi ­också sett att kommuner behöver stöd i ­planeringen på det här området, så vi tänker inleda ett arbete med det ­nästa år. Det är en utvecklingsfråga helt enkelt.

Annons
Läs ocksåMinistern öppnar för byggstöd till LSS-bostäder

LSS-lagen har funnits i 25 år, borde inte det här redan fungera?

– Jag kan inte svara för 290 ­olika kommuner, men till viss del har ­planeringsförutsättningarna ändrats. Bland annat har medellivslängden i de här grupperna ökat och fler överlever olyckor. Det är förstås väldigt positivt, men kommunernas planering kanske inte alltid har hängt med. I kombination med tuff ekonomi kan det förklara att man har hamnat efter.

Hur ska ni lösa det?

Läs ocksåHåkan, 62, skräms av tanken på att institutionerna är på väg tillbaka

– Socialtjänsten behöver vara med mer i samhällsplaneringen.  Det ­arbetar vi på, men det skulle också behövas lagstiftning om att de andra förvaltningarna måste möta upp så att vi kan ta vårt ansvar för till exempel LSS-bostäder.

Annons

Många kommuner samlokaliserar flera gruppbostäder. Hur ser SKL på detta?

–  Om boenden placeras nära varandra kan det bero på att man vill ­nyttja personal bättre, men det är viktigt att ändå följa LSS-lagens intentioner och att det ska vara småskaligt och en hemlik miljö. Det trycker vi hela ­tiden på.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.