Annons

Skolade till värdar på hemmaplan

Borås Målet för Borås stadsdelsvärdar är att öka hyresgästernas trygghet och trivsel i utsatta områden. Möter du dem på din gård, passa på att berätta hur du ser på dina kvarter.
Ermina Putes

En vanlig arbetsdag går stadsdelsvärden Ermina Putes över 22 000 steg i sina rejäla kängor. Och hon stortrivs!
– Jag älskar mitt jobb. Att få vara ute i friska luften och möta människor. Jag har alltid gillat att prata med folk, säger Ermina Putes.
Vi träffas i stadsdelsvärdarnas lokal på Hulta i Borås. Det är här värdarna börjar dagen. Gör upp planer, tar på sig sina jobbjackor och ger sig ut.
– Det första vi gör är att gå bort till Ekarängsskolan för att finnas till hands när barnen kommer till skolan, säger Ermina Putes.

Målet är att se eleverna och att bli sedda. Det är mycket som kan hända när 230 sex- till tolvåringar ska igenom en skolgrind.
– Många barn tycker att vintermörkret är lite otäckt. Härom dagen var det ett par som ville att vi skulle följa dem till och från skolan. Så det gjorde vi, säger Ermina Putes.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

När skolklockan ringer in är det dags för Ermina och de andra stadsdelsvärdarna att gå vidare. Två och två går de längs områdets gångvägar och genom källarutrymmen och in i tvättstugor. På Hulta torg undrar ett pensionärspar om värdarna kan finnas till hands när de ska göra ett uttag ur bankomaten.

Annons

Uppdragen kan även handla om grannar som stör.
– En gång var det en hyresgäst som klagade på en granne som slängde sopor från sin balkong. Vi förde informationen vidare värden AB Bostäder, som tog tag i problemet, säger Ermina Putes.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Borås har i dag 34 stadsdelsvärdar på Hulta, Hässleholmen, Norrby och Sjöbo. Samtliga socialt utsatta områden där utbildnings- och sysselsättningraden är låg samt andelen med utländsk härkomst är hög.
Hässleholmen/Hulta och Norrby klassas dessutom av polisen som särskilt utsatt. Där har polisen svårt att klara sitt uppdrag. Bland annat på grund av gängkriminalitet. Men även genom att de boende tvekar inför att vittna i rättsprocesser och tala om vad de sett och hört. Ermina Putes beskriver bristen på tillit så här:
– Många som bor här tror inte på systemet. De har inte med sig till Sverige att staten, polisen eller kommunen är något att lita på. Mitt jobb är att försöka ändra på det. Det kan handla om att lotsa en arbetslös ungdom till rätt person på arbetsförmedlingen. Eller att hjälpa någon som har problem med en störande granne att ta kontakt med hyresvärden AB Bostäder, säger Ermina Putes.

För att bli stadsdelsvärd krävs en fem veckor lång utbildning på Borås Folkhögskola som ligger på Hässleholmen.– Vi ger en intensivkurs i hur det svenska samhället fungerar, med utgångspunkt i boendet. Samtidigt som vi förmedlar hur man skapar förtroende och bygger relationer, säger läraren Susanne Spiik.

Annons

Även Hyresgästföreningen bidrar till utbildningen med ett pass.

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

– De lärde oss hur det fungerar med boskola. Men vi fick också veta hur miljonprogrammen kom till och hur den svenska förhandlingsmodellen fungerar, säger Ermina Putes.

Fakta: En dag som stadsdelsvärd

Börjar klockan 7 eller 9 beroende på skift. Samling i stadsdelsvärdarnas lokal. På med arbetsjackan.

Promenad till skolan där man sedan stannar för att ta emot skolbarnen och fungera som lugnande element.

Rör sig ute i bostadsområdet för att synas och skapa trygghet. Går på gångvägar, besöker tvättstugor och källare. Möter och samtalar med hyresgästerna.

Fakta: Så blir du tryggare i kvarteret

1. Säg hej till din granne. Det är tryggt att veta vilka som bor runt omkring dig.
2. Ordnas det gemensamma aktiviteter. Gå dit, vem vet, några av dina grannar kan bli dina vänner.
3. Starta grannsamverkan eller nattvandra i området. Kontakta Hyresgästföreningen eller polisen för att komma i gång.

Fakta: Borås folkhögskola
Borås Folkhögskola.

Ligger i utkanten av bostadsområdet Hässleholmen.

Har skolföreningen Borås folkhögskola som huvudman. Och i den ingår Hyresgästföreningen, AB Bostäder samt ABF Sjuhärad.

Erbjuder allmän kurs på grund- och gymnasienivå samt utbildning till stadsdelsvärd.

Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.