Skördetider för Gottsundabarn: ”Det är roligt att se hur det växer”
Sällan har det skördats så fort som när 43 barn släpptes loss på odlingarna i Matparken i Gottsunda under tisdagseftermiddagen i förra veckan. ”Nu har vi tagit alla morötterna!” säger ett barn. ”Ursäkta vart är rödbetorna?” frågar en annan.
”Ät inte morötterna utan att tvätta!” förmanar en anställd på Uppsalahem som är med i projektet.
Doua Ahmed fyller snart 13 år och går på Gottsundaskolan. Hon har uppskattat att vara med och så frön, gallra och skörda.
– Det är roligt att se hur det växer, säger hon.
Hennes lillebror Ibrahim instämmer, och visar stolt upp ett knippe jordiga morötter med yvig blast.
Bönor, tomat, zucchini och lök
Under sex tisdagseftermiddagar har barn från Gottsunda varit med och odlat i Matparken som ligger i Gottsundagipen, ett smalt grönområde som sträcker sig mellan Sunnersta och Gottsunda. På en mindre, avgränsad del av marken har barnen fått odla bland annat bönor, tomat, zucchini, lök, morötter och blommor.
Projektet är ett samarbete mellan föreningen Matparken och Uppsalahem. Ungefär fem till tio barn har deltagit varje gång, säger Maria Löfgren Gernes från föreningen. Att uppslutningen på skördedagen blev så stor, var oväntat men roligt.
– Vi hade inte räknat med att det skulle komma så många som 43 barn, vi hade förberett för ungefär hälften. För att det skulle räcka fick barnen skörda på den allmänna odlingen också, säger Maria.
Flera av barnens mammor var med på skördedagen. De hjälpte till med att tvätta och skära grönsakerna, som sedan stektes över öppen eld. Till slut hamnade de de tillagade grönsakerna tillsammans med tofu i tortillabröd.
– Alla barnen åt glatt och frågade till och med om mer, säger Maria.
”Blev chockade”
Hayat Al Touil är van vid att odla från hemlandet Sudan. Hon och hennes familj flyttade till en lägenhet med uteplats i april och hann inte dra i gång odlingssäsongen i år.
– Nästa år vill jag odla gurka, okra om det lyckas, grön chili, tomat och rucola.
En mamma som inte vill ha med sitt namn i tidningen säger att hon tycker det är viktigt att barnen får lära sig var maten kommer ifrån.
– De blev nästan chockade när de såg att morötterna kommer från jorden.
Gemensamma arbetsdagar
Maria Löfgren Gernes är inne på sitt tredje år i Matparken. Men den har funnits i åtminstone det femdubbla. De 18 medlemmarna bestämmer gemensamt vilka grödor man ska odla och delar upp skörden mellan sig. Matparken är uppdelad i två delar – kollektivlotten där man odlar grönsaker och ”trädgården” där det finns örter, fruktträd och bärbuskar. Marken arrenderar de av kommunen.
En till tre dagar i veckan förväntas medlemmarna vara med på gemensamma arbetsdagar. På sommaren löser de av varandra på ett rullande schema för vattning och ogräsrensning. Varje höst kommer en bonde och plöjer jorden med hjälp av en häst.
Snart, den 1 september, är det dags för föreningens egen skördefest.
– Då äter vi tillsammans och planerar för det kommande året.
Föreningen välkomnar fler medlemmar. Den största utmaningen med att odla tillsammans är lite otippad.
– Vi har svårt att få folk att skörda tillräckligt mycket! Fler medlemmar är aktiva på våren. Men sen sätter jobbet i gång efter semestrarna och man har redan fyllt sin frys, säger Maria Löfgren Gernes.
1. Hitta lämplig mark att odla på
Om du vill starta en ny odling behöver du hitta en lämplig plats att odla på. För att få reda på vem som äger marken kan du kontakta stadsbyggnadsförvaltningen.
Stadsbyggnadsförvaltningen kan också ge förslag på lämplig mark att starta en odling på. Om marken tillhör kommunen och detaljplanen tillåter den typ av odling som ska startas så kan du lämna en skriftlig förfrågan till stadsbyggnadsförvaltningen.
2. Starta en förening
I nästa steg måste du starta en förening. För att få arrendera mark av kommunen måste det finnas en förening som motpart till kommunen. Föreningen ska vara registrerad hos Skatteverket och ha ett organisationsnummer.
Källa: Uppsala kommun