Skrev barnen på fel adress – Emelie döms medan vd:n går fri
Längst in i den folktomma, övre foajén på Göteborgs tingsrätt börjar Emelie skruva på sig. Det är sen fredag eftermiddag, om några minuter ska målet ropas upp. Var har hennes exman Erik tagit vägen? Han kommer väl? De har knappt haft någon kontakt alls sedan skilsmässan.
Något juridiskt ombud finns inte på plats. I folkbokföringsmål har man normalt inte rätt till någon offentlig försvarare. Emelie har frågat en bekant som är advokat om råd. Nu tummar hon på pärmen där anteckningarna finns. Äldsta dottern försöker peppa. Hon har tagit ledigt från jobbet i en annan stad för att kunna vara med.
Bara några dagar tidigare har en helt annan scen utspelat sig här. Då släntrade Balders ägare, fastighetsmiljardären Erik Selin, ovant men självsäkert in genom tingsrättens säkerhetskontroll tillsammans med fastighetskoncernens vice vd Sharam Rahi.
Båda har stått åtalade för precis detsamma som Emelie och Erik anklagas för – folkbokföringsbrott. De har skrivit sina barn och sig själva på Balders huvudkontor, trots att det aldrig varit tänkt att de skulle bo där.
Ett försök att ordna ett problem i vardagen. Så beskriver de situationen, allihop. Ingen av dem försökte utnyttja systemet för egen vinning. Företagsledarna har velat undkomma hot mot sig och sina familjer. För Emelie och hennes exman handlar det om en praktisk detalj kring underhållet.
Emelie skulle plugga utomlands, och Erik skulle ha barnen på heltid. Underhållet skulle gå via Försäkringskassan. Då behövde barnen vara skrivna på sin pappas adress. Men han hyrde sin dåvarande lägenhet av en kompis som inte ville att han skulle stå skriven där. I stället var han skriven på en väns studio i ett industriområde – dit alltså även barnen tillfälligt flyttanmäldes.
”De körde över oss”
Baldercheferna har inte nöjt sig med att rådfråga en juristkompis, som Emelie har gjort. I rätten har de sällskap av flera kostymklädda advokater från byråer i centrala stan. De har plockat fram rättsutlåtanden och kallat flera försvarsvittnen. De har koll på hur sådant här brukar gå till. Deras rättegång är också schemalagd över en hel dag. Emelie och Eriks rättegång, däremot, väntas vara avklarad på en dryg timme.
– Den där jäkla spårvagnen!
Erik dyker upp i sista minuten, muttrar över kollektivtrafiken. Han och Emelie byter stelt några ord, skakar på huvudet åt hur absurd situationen känns. Emelie ångrar att de lät underhållet gå via Försäkringskassan.
– Jag skulle ha swishat dig i stället, säger hon lakoniskt till Erik just som högtalarna kallar in dem i rättssalen.
Efter bara några meningsutbyten inser tingsnotarie Sarah Åbonde att hon behöver förklara hur processen kommer att gå till. Ändå flyger många juridiska facktermer över huvudet på Erik och Emelie.
– Vi bara tittade på varandra: ”vad pratar de om?”. Jag tyckte att det var asjobbigt. Inte alls det upplägg som min advokat hade sagt. De gjorde lite som de ville. Körde över oss, beskriver Emelie senare sin upplevelse.
Kammaråklagare Fredrik Berglund deltar via länk. Han läser upp åtalet som hävdar att Erik och Emelie begått brottet ”med uppsåt”, alltså med flit. Formuleringen stör Erik. När rätten frågar om hans inställning – alltså om han erkänner eller förnekar brott – säger han spontant:
– Jag tycker att det här är ett skämt. Det är min inställning. Jag förstår inte vad som är poängen med detta. Jag har inte gjort något medvetet.
Tingsnotarien säger att de tolkar det som att han ”saknar uppsåt”. Detsamma gäller Emelie. Hon förstår inte hur lagen kan tolkas så hårt, när det varken handlar om bidragsfusk eller kriminalitet.
– Jag skulle inte göra fel med flit, säger hon vänd mot rättens ledamöter.
Mejlade åklagaren personligen
Baldercheferna Erik Selin och Sharam Rahi förstod inte heller. Men så fort de fick klart för sig att Skatteverket startat en utredning mot dem satte de koncernens bolagsjurist, delägare på en välrenommerad advokatbyrå, i arbete.
Medan förundersökningen ännu pågick mejlade Balderjuristen personligen till den åklagare som ledde utredningen. Detta för att ”undvika missförstånd”.
I mejlet till åklagaren påpekar advokaten att Balder är Nordens största noterade fastighetsbolag, med ansvar och skyldigheter mot 700 anställda, 16 000 aktieägare och ”en stor mängd” långivare och obligationsinnehavare. Han avslutar med att erbjuda åklagaren att ringa honom.
Senare samma dag mejlar han även utredaren på skattebrottsenheten. Advokaten hänvisar flera gånger till något som justitieminister Morgan Johansson sagt inför lagskärpningen 2018, att ringa fall av folkbokföringsbrott inte ska leda till åtal. ”Om åtal skulle väckas mot Selin och Rahi med familjer, då dessa personer är mycket publika, trots vad Morgan Johansson angav när lagen antogs, så leder det till stor skada för en mängd inblandade personer”, varnar advokaten.
Justitieministerns löfte om att skona ringa fall kommer åter på tal, inte mindre än tre gånger, när Balderadvokaten på nytt mejlar ansvarig utredare någon vecka senare. Men det hjälper inte. I alla fall inte direkt. Några veckor senare är åtalet mot Baldercheferna ett faktum.
I salen på tingsrätten tittar Emelie och Erik upp mot den stora skärm där åklagaren just delar en bild från Google maps. Fotot visar byggnaden i industriområdet där Erik och barnen var skrivna. Det ser inte ut som något bostadshus. Erik och Emelie kastar en blick på varandra. Erik snörper på munnen.
För att styrka åtalet behöver åklagaren visa att de medvetet registrerade felaktiga uppgifter i folkbokföringen, och få dem att bekräfta att det aldrig varit meningen att barnen skulle bo på den adressen.
Det nekar varken Erik eller Emelie till. Men det fanns inte mycket annat att välja på, menar Emelie i förhöret som följer. Dessutom var det inget medvetet beslut att bryta mot reglerna.
– Inte ens min advokat hade hört talas om den här lagen. Hon har ändå varit advokat i 20 år. Om inte ens hon som jobbat sedan 1999 kände till det här, hur skulle vi kunna veta?
Ber nästan om ursäkt
När det blir Eriks tur ber åklagaren nästan om ursäkt för att han behöver ställa frågor som kan tyckas självklara, men som trots allt måste besvaras. Varför kunde Erik inte skriva sig där han faktiskt bodde, till exempel?
– Han som jag hyrde av ville inte att jag skulle vara skriven där, av olika anledningar. Och med bostadskrisen får man ju lösa det så gott man kan, svarar Erik.
Efteråt lämnar han och Emelie salen under tystnad. Mindre än en timme har alltihop tagit. När de är ute i den öde foajén igen suckar hon och säger att hon var stressad där inne. Erik drar en frustrerad hand genom håret. Han har svårt att samla sina intryck.
– Det är ju sanslöst. Jag vet inte. Jag var bara så jävla uppgiven, och irriterad på åklagaren.
Ett par veckor senare frias fastighetsmagnaten Erik Selin och hans vice vd från alla misstankar om folkbokföringsbrott. En ovanlig dom, eftersom de flesta som åtalas också åker dit. Hem & Hyra har tidigare i år kunnat visa att åtta av tio fall som hittills prövats i Göteborg har lett till fällningar.
I den utförliga domen, 17 sidor lång, avfärdar rätten i stort sett alla argument som det pålästa försvaret har lagt fram, inklusive att hotbilden skulle rättfärdiga att bryta mot lagen. Men när det gäller Baldercheferna anser tingsrätten ändå att den felaktiga folkbokföringen ska räknas som ringa. Därmed faller åtalet.
Domen mot Emelie och Erik är betydligt kortare, fem sidor. De fälls för folkbokföringsbrott. Rätten för inget resonemang om huruvida handlingen går att betrakta som ringa, vilket skulle leda till en friande dom. I stället döms de skilda föräldrarna till 70 dagsböter var: totalt 3 500 kronor för Emelie, och 21 000 kronor för Erik som har bättre ekonomi.
– Jag får väl låna pengar av min farsa eller morsa så att jag kan betala skiten, säger Emelie kort på telefon efter beskedet.
Domen känns orättvis, tycker hon. Egentligen hade hon velat överklaga, för att kunna fråga varför hon – som agerade i god tro, utan att själv vara felskriven – blir dömd för något sådant här. Samtidigt är böterna rejält nedsatta nu, jämfört med vad åklagaren först yrkade på. Kanske bäst att bara gilla läget.
Men när hon får höra att Baldercheferna friats ändrar hon sig.
– Skojar du eller?! Den domen skulle jag gärna vilja kolla. Och sedan ska jag fanimig överklaga, tror jag.
Vad tänker du om att det kan bli så olika?
– Jag tänker att då borde vårt fall vara ringa också. Jag skiter i pengarna egentligen. Jag vill inte bli dömd. Jag vill bara ha förståelse för att jag faktiskt inte gjort det här med uppsåt. Jag hade ju ingen aning.
Ingen av domarna har vunnit laga kraft, utan kan överklagas ytterligare en tid. I Emelies fall har åklagarsidan redan överklagat påföljden, med motiveringen att hon borde få högre böter.
Uppdatering 3 maj 2021: Den friande domen gällande Baldercheferna överklagades aldrig, och har nu vunnit laga kraft. Emelie har överklagat sin dom och väntar på att fallet ska tas upp i hovrätten.
Fotnot: Emelie och Erik heter egentligen något annat.
LÄS MER: Rutinerade åklagaren om att Baldercheferna frias: ”Lagen ska ju gälla lika för alla”