Annons

Skriker av ångest och hotar grannar – så kan de sjuka få hjälp

Örebro Dödsskrik, vanvård och livrädda grannar. Det är några skäl till att hyresgäster som lider av psykisk ohälsa sades upp i hyres­nämnden. Men det finns faktiskt hjälp att få för de flesta. Ledordet är att hjälpen måste sättas in tidigt.
Hem & Hyra lät några experter titta närmare på några av vräkningarna som genomfördes 2020 för att låta dem berätta vad som hade kunnat gjorts i stället.

Genom att kamma igenom hyresnämnden på samtliga 77 uppsägningar i Mellansverige under 2020 – hittade Hem & Hyra 13 hyresgäster där den psykiska ohälsan är skälet till vräkningen. Trots att det ser mörkt ut, finns faktiskt hjälp att få. Men den måste sättas in tidigt. Vi lät några experter läsa sex av de ärenden som gällde psykisk ohälsa och kommentera hur samhället eventuellt hade kunnat hjälpa dem.

Man, 44, Sörmland. Under knappt två år besöker störningsjouren lägenheten 29 gånger. Mannen betalar inte heller hyrorna i tid och är mellan åtta dagar och ett år sen med dem. Han menar att de sena hyrorna beror på slarv från hans gode man, trots att det är han själv som tagit ut pengar innan hyran ska betalas. Droppen för hyresvärden kommer dock först när mannen vid en vattenskada vägrar lämna lägenheten när den måste renoveras.

Läs ocksåMamman flyttade ner i källaren - personer med psykisk ohälsa särskilt utsatta vid vräkning

Kommentar, Jenny Geffen, personligt ombud:

Jenny Geffen, personligt ombud

– Många gånger brukar gode män ordna separata konton för individen där hen inte kan få åtkomst till sina pengar och på så vis kan pengarna skyddas. Men en god man får i teorin inte göra något utan individens samtycke, så samtycker/samarbetar inte personen kan det ibland behövas att man ansöker om förvaltare i stället.

– I många kommuner erbjuds också ”egna medelskonto”. Vilket kan ses som steget före god man. Det ser lite olika ut i olika kommuner hur villiga man är att erbjuda detta stöd och hur länge.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter

– ”Egna medelkonto” innebär att hyra och räkningar dras via kontot hos socialtjänsten och att den del som är kvar när alla räkningar är betalda – sätts in på det personens privata konto, förklarar Jenny Geffen.

 

Man, 61, Örebro län. Har fått flera grannar att flytta efter att ha sexuellt ofredat och dödshotat både boende och ­hyresvärdens personal. Har gått med brödkniv i trapp­huset, sagt till kvinnor att han vill ”knulla dom” och gjort en så ­kallad mantelrörelse mot en anställd och samtidigt uttalat att han är James Bond. Han vill inte ha hjälp från vare sig ­socialen eller god man.

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.

 

Kommentar Barbro Ronsten, ordförande för RSMH:

Annons
Barbro Ronsten, ordförande för RSMH.

– Spontant förstår jag att det beteende som beskrivs skapar stor olust och osäkerhet i omgivningen och skrämmer barn. Mannen verkar ha ett tvångsbeteendeproblem som upplevs besvärande av medboende.

– En terapeut kan ibland dämpa personers aggressiva beteenden, tveksamt om hjälpen inte borde satts in tidigare så fall. Vräkning är alltid ett dåligt alternativ och både socialförvaltningen och psykiatrin har  ansvar för att förhindra det. Men det är inte ovanligt att folk avböjer socialförvaltningen och god mans hjälp. Personliga ombud kommer ofta klienter närmare och skulle kunna vara till stöd.

 

Man, 62, Örebro län. I samband med en vattenskada upptäcks en vanvårdad lägenhet med sopor och djurspillning på golven. När lägenheten renoveras, får mannen bo i en evakueringslägenhet, som även den blir vanvårdad. Värden tar kontakt med kommunens boendestödjare för att mannen ska få hjälp, men han avböjer. Mannen menar i stället att hyresvärden manipulerat foton från lägenheterna så att den ska se vanvårdad ut.

Kommentar, Jenny Geffen, personligt ombud:
– När det saknas sjukdomsinsikt eller motivation att ta emot hjälp från vård eller kommunen är det ju inte så enkelt att hjälpa en människa tyvärr. Men nyckeln till att undvika dessa missöden att insatser kopplas på så tidigt som möjligt.

 

Kvinna, 24, Värmland. Skriker av ångest sedan anhöriga avlidit. Hon ber om uppskov med avflyttningen för att hinna hitta en ny bostad, eftersom hon har en hundvalp. Strax efter att hon blivit hemlös grips hon misstänkt för narkotikabrott. I domen framgår det att kvinnan lider av psykisk ohälsa och saknar boende, vilket gör att hon ”befinner sig i olämpliga miljöer där hon riskerar utsätta sig för våld eller övergrepp”.

Kommentar Barbro Ronsten, ordförande för RSMH:
Kvinnan är ung vuxen ännu! Det krävs tidiga åtgärder som avser Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, socialförvaltningen, psykiatrin med fler. En kontaktperson från både psykiatrin och allmännyttan som har beslutsbefogenhet skulle vara perfekt. Allt för att minska lidande och ekonomiska problem både ur ett mänskligt perspektiv och samhällets. 

– Uppskov borde ha skett eftersom en anhörig avlidit. Eventuellt att narkotikaanvändningen eskalerade i samband med detta. Alltså behövs beroendet först och främst behandlas vid klinik därför.

Annons

 

Man, 81, Värmland. Vräks för andra gången på fyra år av samma hyresvärd. Första gången störde han grannarna och den här gången upptäckte värden en svårt vanvårdad lägenhet utan toalettstol och med avföring på golvet. För att göra rent krävs slamsug. Mannen berättar att han inte tvättat sig sedan han flyttade in i lägenheten tre år tidigare och att han slagit sönder toalettstolen med en planka för att få bort avföring.

Kommentar, Jenny Geffen, personligt ombud:
– Det är ju tydligt att flera av personerna ni hittat i hyresnämndens handlingar är i behov av psykiatrisk hjälp och stöd från till exempel boendestödjare, god man eller ett personligt ombud. Ett tydligt exempel är ju mannen som erbjuds hyreskontrakt två gånger av samma hyresvärd trots att han blev vräkt första gången, då blir man ju nyfiken och undrar vilka krav som ställs och vilket stöd som erbjudits mannen i samband med det andra kontraktet?

 

Man, 49, Dalarna. Får utbrott då han ylar och svär, bankar och slår i möbler och golv. Skriker och svär ute på gården. Problemen har blivit värre under 2020 men började ungefär ett år tidigare. Störningarna pågår nästan dagligen och kan ske vid alla tider på dygnet. Situationen beskrivs som outhärdlig av grannar och minst tre har flyttat till följd av oljuden. Flera gånger har polis tillkallats eftersom grannar blir rädda. I hyresnämnden kommer mannen överens med sin värd om att han ska flytta.

Kommentar: Anki Sandberg, föreningen Attention:
– Det här med hotfulla beteenden och andra störande beteende kanske inte alltid handlar om psykiatri.

Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention.

– Om det är missbruk inblandat kan det krävas andra insatser för att ibland motivera till behandling. Även något så drastiskt som ett vräkningshot kan ibland motivera en person att ta emot behandling för sitt missbruk.

– Det finns flera exempel där hyresnämnden avslagit vräkning eftersom personen (med ett antal psykiatriska diagnoser också) tagit emot behandling och befann sig på ett HVB-hem. Socialtjänsten har då varit snabba med att intensifiera behandlingen när personen var motiverad och att lägenheten stod på spel, säger Anki Sandberg.

Fakta: Personliga ombud

Personliga ombud finns i ­vissa kommuner som ett stöd att lotsa personer i med psykiska ­funktionsvariationer eller ­ohälsa i kontakten med till exempel ­kommunen, försäkringskassan, vård eller hyresvärdar.

Det är upp till varje kommun att själva bestämma om de ska ha personliga ombud eller inte.

Läs också JO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person Inga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.