Annons

Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Skellefteå Olaglig hotelluthyrning, arbetarhem som saknar brandskydd och hyresvärdar som täljer guld med smörkniv. Etableringen av Northvolt har fått Skellefteå att växa så det knakar. Men i skuggan av batteriboomen växer ett parallellsamhälle fram.
En barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.
Foto: Åsa Eriksson och Skellefteå kommun
För många gästarbetare på Northvolt väntar trångboddhet, rum utan fönster och nedgångna fastigheter.

Det uppstår en diskussion mellan polisen, räddningstjänst och kommuntjänstemännen.

Ska de bryta upp dörren?

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Ska de gå till en låssmed och få dem att göra en nyckel?

Plötsligt dyker en man upp utanför fastigheten. Han börjar pilla på nyckel­boxen som öppnas med en sifferkod.

Han stannar upp när han ser att alla myndighetspersoner närmar sig. Polisen ber honom öppna nyckelboxen.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Huset ägs av en för myndigheterna känd person. De är här för att göra en oanmäld tillsyn av huset, som står ett stenkast från gågatan i Skellefteå.

Mannen får frågan om han bor i huset. Han svarar nej och säger att han bara skulle träffa en kompis. Han försvinner efter att han låst upp boxen och gett nyckeln till polisen.

Inne i huset, som tidigare varit ­kontorslokaler, står det 17–20 bäddar utspridda i olika rum. Fastighetsägaren har sökt bygglov för att hyra ut huset men fått avslag.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

– Det här är olovligt så det sjunger om det, säger en tjänsteman.

Två sängar i ett rum.
De tidigare kontorslokalerna var nu omgjorda till sovrum.

Räddningstjänsten söker efter brandvarnare och hittar till slut en, som inte fungerar. De konstaterar att hela huset är en brandcell, vilket innebär att det inte finns några väggar alls som skyddar om det börjar brinna.

Tillsynen är en del av ett systematiskt arbete som myndigheterna påbörjade i slutet av 2022. De arbetar efter tips från allmänheten och söker efter fastigheter där det saknas bygglov, finns sanitetsproblem eller pågår annan kriminalitet.

Hittills har de besökt runt trettio ­adresser i kommunen, men listan växer i samma takt som de betar av den.

Det här är en ny verklighet för myndigheterna i Skellefteå – en kommun med 77 000 invånare – och en direkt konsekvens av den nya batterifabriken Northvolt.

Sveriges största barackby

Sju kilometer utanför staden breder ­batteriområdet ut sig. Här ligger North­volt 1, den första batterifabriken, som när den är färdigställd kommer vara runt 70 fotbollsplaner stor.

Northvolt har redan över 2 500 ­anställda och då räknar vi inte in alla underleverantörer.

Många av dem som kommit till ­Skellefteå är gästarbetare från andra ­länder. För att möta den ökade efterfrågan på bostäder har kommunen tillsammans med Northvolt byggt två stora barackbyar. Den större kommer snart att ha rum för 2 000 arbetare.

När Hem & Hyra besöker området träffar vi flera arbetare som säger att de inte får prata med oss.

Annons

– Vi måste avstå. Alla frågor om ­boendesituationen ska hänvisas till kommunikationsavdelningen på Northvolt, säger en man.

Den stora barackbyn för arbetar på Northvolt i Skellefteå.
Muhammad Shah Zaib vid den stora barackbyn för arbetare på Northvolt.

Muhammad Shah Zaib från ­Pakistan jobbar på Northvolt på uppdrag för Randstad och verkar inte känna till ­någon policy kring att inte prata om hur de bor.

– Det finns inte så mycket att göra här, annars är jag över lag nöjd, säger han.

Myndigheterna har inte några ­större synpunkter på barackbyarna. Men trots att de hyser tusentals gästarbetare ­räcker de inte till. En ny bostads­marknad har därför uppkommit i ­Skellefteå.

33 sängar i mögel- och fuktskadat hus

Hem & Hyra har gått igenom hundratals dokument från myndigheternas arbete.

Under tillsynsarbetet har de stött på hus där mögel spritt sig i samtliga rum, sängar i källarlokaler utan fönster och fastigheter som helt saknar brandlarm. På ett foto från en av adresserna ligger en död mus i en kastrull, i en källare där människor bott.

I en vindslägenhet hittades sju ­bäddar, varav ett par barnsängar i en alkov utan möjlighet till ljusinsläpp.

En säng i en skrubb, en råtta i en kastrull och ett ventilationshål i en dörr.
En skrubb utan fönster, en råtta i en kastrull och ett ventilationshål i en dörr. Alla bilder är från fastigheter som myndigheterna besökt.

Hem & Hyra har också besökt ­flera adresser där det bor eller har bott gästarbetare.

På en av dem hittade myndigheterna 33 bäddar i ett hus med fuktskador och mögel. Huset är igenbommat nu.

I en annan fastighet Hem & Hyra besöker bor gästarbetare i nästan hela huset. Även i källaren står bäddar i rum som saknar fönster. På en dörr till ett förråd är det utsågat ett hål för ventilation.

”Hade jag haft råd att flytta hade jag gjort det”

Att Skellefteå ömsar skinn märker ­också vanliga hyresgäster, som bott i sina lägenheter långt innan Northvolt kom till staden.

Utanför ett slitet till synes övergivet hus i området Skelleftehamn står en fylld soptunna, en burk med cigarettfimpar och tomma ölburkar av ett östeuropeiskt märke.

Det här huset dyker inte upp i myndigheternas handlingar, men här hyr fastighetsägaren ut rum till gästarbetare. Det berättar den enda permanenta hyresgästen i fastigheten.

I ett annat hus i kommunen bor ­Robin, som tidigare hade grannar som umgicks och hjälpte varandra. Nu bor det nästan bara gästarbetare i huset.

Robin ­beskriver att det har blivit ­stökigt och skrikigt i huset.

– De ringer på dörren nästan ­varje dag och stör mig. Jag vet inte hur många det är i huset nu. Det kan bo sex-sju ­personer i varje lägenhet. Jag undrar ibland hur drägligt de har det?

Robin heter egentligen något annat, men vill av rädsla för sin hyresvärd inte använda sitt riktigt namn. Hyres­värden vill att Robin flyttar ut. Om värden i stället ­hyr ut lägenheten till gästarbetare kan han dra in mångdubbelt mer.

Annons

– Hade jag haft råd att flytta så hade jag gjort det, säger Robin.

En bädd kan kosta 15 000 kronor

Hyresvärdar tjänar stora pengar när de hyr ut bostäder till gästarbetare. I annonser riktade mot arbetare hyrs ­lägenheter med fyra sängplatser ut för 50 000 kronor i månaden.

En bädd kan kosta så mycket som 14 000–15 000 kronor per månad.

Hem & Hyra har kartlagt de största aktörerna i Skellefteå och ser bolag som kraftigt ökat sin omsättning. Många aktörer hade redan innan batterifabrikens etablering fastighetsverksamhet i staden, men har därefter startat fler bolag och köpt på sig fler fastigheter.

Även företag från södra Sverige har investerat i fastigheter i Skellefteå.

Ett företag som agerar som mellanhand mellan fastighetsägare och hyres­gäster, och som är verksamt i stora delar av ­Sverige, har startat ett bolag med inriktning på Skellefteå. Det bolaget har från 2020 till 2022 ökat sin omsättning från 3 miljoner till 50 miljoner kronor.

”Vi har inte hittat några brandvarnare än”

När myndigheterna går in i en fastighet hittar de i regel något som bryter mot lagar eller regelverk. De flesta brotten rör olaglig ­hotellverksamhet, skattebrott ­eller folkbokföringsbrott.

– Det är bara vid ett fåtal till­fällen som vi inte har anmärkningar. Min upplevelse är att det är många som struntar i, eller inte vet om, vad som åligger dem när de hyr ut, säger polisen Patrik Gellner.

Daniel Haarala, enhetschef på avdelningen för brandskydd på räddningstjänsten, säger att det alltid saknas brandskydd.

– Vi har inte hittat några brandvarnare än. Det är fruktansvärt dåligt. Om du hyr ut en skrubb för 5 000 kronor i månaden bör du väl kunna installera en brandvarnare för 60 kronor. Det är ju det mest grundläggande brandskyddet att ha en varnare där någon ska sova, säger han.

Att hyra ut hus, sommarstugor eller ­lägenheter, även till stora summor, är inte olagligt i sig.

Men Hem & Hyras granskning visar att många ­aktörer medvetet eller av okunskap bryter mot regelverk. Hem & Hyra har sökt flera fastighetsägare som dyker upp i myndigheternas arbete.

De flesta går inte att få tag på. Det fåtal som svarar vill sällan ge några kommentarer. En person vi pratar med, som köpt flera hus i kommunen de senaste åren, fick nyligen sin uthyrningsverksamhet nedstängd efter att polisen varit på besök.

– Vi ska sälja huset nu. Men det beror inte på tillsynen utan det var planerat sedan innan, säger fastighetsägaren.

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"
Länkar Läs mer här: Kommunens känga till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.