Skulle hjälpa utsatta – föreningsprofilen stoppade pengar i egen ficka

Hem & Hyra kunde i somras berätta hur föreningsprofilen som ligger bakom Örebros Änglar utnyttjat sin position gentemot en kvinna som flytt från ett våldsamt förhållande. Kvinnan hade inte fått med sig vare sig möbler eller kläder. Saker som Örebros Änglar kunde hjälpa henne med tack vare alla prylar som örebroarna skänker till organisationen.
Föreningsprofilen lovade kvinnan jobb inom föreningen. Men föreslog också att hon skulle sälja sexuella tjänster för att få privatekonomin i balans igen. Hemliga inspelningar och wallraffande på sexsajter visade även att mannen, som kallar sig själv för ”Gangbangkungen”, hade ett ekonomiskt intresse i att få kontakt med personer han kunde utnyttja som slavar vid dödsbo- eller flyttstädning. Han försvarade sig då med att kvinnan inte alls flytt från något våldsamt förhållande och att det aldrig var tal om att sälja henne. I stället var allt en fantasi som hon gick igång på.
Örebros Änglar drev tidigare ett återbruk tillsammans med Hyresgästföreningen. Men det rådde olika uppfattningar om huruvida återbruket skulle ta betalt för grejerna eller inte.
Föreningarna gick skilda vägar. Örebros Änglar valde att ta betalt för mycket men inte allt. De fortsätter att skänka saker till utsatta personer. De är så etablerade att kommunen vänder sig till dem visar Hem & Hyras artiklar.
Mannen tvingades lämna sina uppdrag på lokal nivå i Hyresgästföreningen efter Hem & Hyras granskning.
Nu har också mannens verksamhet i Örebros Änglar granskats av Skatteverket.
Hjälporganisationen utför även dödsbo- och flyttstädning mot betalning. Skatteverket skriver i sitt beslut att Örebros Änglars verksamhet därmed utgör näringslivsverksamhet, vilket innebär att de haft och har bokföringsskyldighet.

Mer fel än rätt
Skatteverkets granskning visar att Örebros Änglar har gjort fler fel än rätt i hanteringen av pengar. Myndigheten slår ner på följande: föreningen har inte haft årsmöten, inte deklarerat, inte skött bokföringen, inte haft eget konto.
Dessutom har organisationen inte varit registrerad som arbetsgivare trots att de betalat ut lön samt inte betalat skatt på försäljningen av de skänkta grejerna. En försäljning som under den granskade perioden från januari 2022 fram till och med augusti 2024 uppgick till 1,6 miljoner kronor enligt Skatteverkets bedömning.
Skatteverket skriver i sitt underlag att de gång på gång efterfrågat uppgifter om varifrån pengarna kommer, vad de avser och tar vägen – men utan framgång. När Skatteverket efterfrågade vilka utgifter Örebros Änglar haft, inkom föreningen med kvitton som inte var relevanta. Skatteverket valde därför att själva uppskatta utgifterna till 1 000 kronor per månad, vilket överstiger värdet av de inskickade kvittona.

De enda tydliga utgiftsposterna är de för lokalhyror och el. Örebros Änglar har betalat cirka 15 000 kronor i hyra till Örebrobostäder för en lokal de tidigare hyrt. Men den fick föreningen lämna abrupt sedan de halkat efter med betalningen. Enligt Kronofogden rörde det sig om 52 000 kronor i hyresskuld. Öbo återkallade skulden när föreningen lämnade lokalen. Detta alltså trots att Skatteverkets uträkningar visar att föreningen hade intäkter nog att klara hyran.
Pengar i egen ficka
Så var har pengarna hamnat?
För att få svar har Skatteverket gått igenom framför allt två konton tillhörande föreningsprofilen för att följa pengarnas ibland komplicerade väg. Förenklat visar myndighetens utredning hur pengar kommer in via Swish till ett konto som Skatteverket kallar ”föreningskontot” och hur föreningsprofilen sedan för över pengar till ett privat konto.
Därifrån har föreningsprofilen enligt Skatteverket fört över 187 000 kronor till en person som från och till under två år arbetat för föreningen.
Men merparten, över 917 000 kronor av de totalt 1,6 miljoner kronor som försäljningen gett, har enligt Skatteverket hamnat i föreningsprofilens egen ficka. De pengarna ska betraktas som lön, konstaterar Skatteverket.
Bara föreningsprofilens egen lön motsvarar nästan 60 procent av den totala försäljningen. En jämförelse: Svensk Insamlingskontroll kräver att ideella insamlingsorganisationer inte använder mer än 25 procent av intäkterna till insamling och administration – vilket inkluderar löner och marknadsföring.

Hög lön – eller inget alls?
Lönen över tid har varierat kraftigt, men i november 2023 har föreningsprofilen lyft så mycket som 76 600 kronor i månadslön enligt uträkningarna.
Men enligt föreningsprofilen är Skatteverkets uträkningar felaktiga och beslutet överklagat. En uppgift som Hem & Hyra inte kan kontrollera eftersom det råder sekretess hos Skatteverket om det begärts omprövning av beslut eller om det överklagats.
– Jag har inte plockat ut några pengar alls. Allt går till änglarna. Jag lever på 75 procent förlängd sjukskrivning och har inte gjort några lyxresor, äger inga lyxbilar och har inte varit på lyxmiddagar. Utan jag jobbar sju dagar i veckan med att hjälpa människor. Det är olyckligt om det har blivit fel. De tror att jag har tagit pengar privat, men det har jag inte.
Enligt Skatteverket har 900 000 kronor gått till dig.
– Jag förstår inte riktigt det. Jag har skannat in massor med omkostnader och kvitton: för diesel och reparationer av lastbil.
Men hur kommer det sig att Skatteverket inte har sett dessa utgifter när de gått igenom dina konton?
– Vi har inte riktigt hunnit med och inte haft ordning på alla kvitton. Så jag har fått rota fram lite kvitton i hörnen. Sen har det kommit och gått lite folk som haft hand om ekonomin och inte lämnat över på ett bra sätt. Man ska ju inte skylla ifrån sig, men det finns lite olika förklaringar.
”Skatteverket har gjort fel”
Örebros Änglar har enligt Skatteverket ansökt om att bli arbetsgivare vid två tillfällen, men inte fullföljt. Ändå har föreningen betalat ut lön till två personer enligt Skatteverket. Men enligt föreningsprofilen har bara en person fått lön, eftersom han själv arbetat ideellt.
Hur kommer det sig att ni betalade ut lön utan att vara arbetsgivare?
– Jo, det är ju så här: Jag fick en uppgift från Skatteverket att det bara var att betala ut lön och betala in skatt så blev man arbetsgivare. Det är inte alla på Skatteverket heller som gör rätt verkar det som.
Skatteverket bad er i början av året att komma med synpunkter på det föreslagna beslutet som nu gått igenom. Men de hörde aldrig från er. Varför inte?
– Jo, det har jag gjort. Jag sa till Skatteverket att fler kvitton skulle komma in.

”Det blir tufft”
Skatteverket har beslutat att Örebros Änglar ska betala in skatt, skattetillägg, arbetsgivaravgifter och ränta på minst 441 000 kronor för 2022 och 2023. Föreningsprofilen i sin tur ska betala inkomstskatt, skattetillägg och ränta på 172 000 kronor för 2022 och 2023.
Skatterna ska vara betalda senast på måndag, den 14 april.
Om Skatteverket står fast vid beslutet som du säger att du överklagat, vad händer med Örebros Änglar då?
– Jag vet inte. Om de sätter det i konkurs eller om man kan göra en avbetalningsplan.
Och dig personligen?
– Ja… det är väldigt mycket pengar. Och jag har ju inga pengar. Jag lever på existensminimum. Så det blir tufft.
Sedan tidigare finns en skatteskuld hos Kronofogden på 70 000 kronor.
Skattetillägg är en administrativ sanktionsavgift som till exempel kan påföras om oriktig uppgift eller ingen deklaration lämnats in.
Sanktionsavgifter är en sorts straffavgift som myndigheter kan ta ut när någon brutit mot lag eller regel, utan att det går till domstol.
Om en skattebrottsprocess har inletts får Skatteverket inte längre ta ut skattetillägg från privatpersoner för samma felaktighet. Det samma gäller för enskild firma.