Annons

Skydda dig mot åska och översvämning

Nyheter Den här sommaren har mest handlat om åska, blixtar, skyfall och översvämningar. Men har du tänkt på att naturens krafter även kan drabba ditt hem?

Regn, åska och översvämningar. Den här sommaren har inte varit normal egentligen någonstans i Sverige.
Flera orter i Sverige har drabbats av ordentliga åskoväder, med skyfall och kraftiga översvämningar.
Förutom vanliga säkerhetsåtgärder man kan vidta när man drabbas av naturens nycker (se faktarutorna) kan det vara bra att som hyresgäst vidta några andra åtgärder.

Har du ett förråd i källaren, eller bor du på bottenvåningen kan det vara bra att se till att inte förvara känsliga föremål eller sånt som du är rädd om på golvet.
lägg upp det på hyllor och se till att det är inplastat, om du tror att det kan vara risk för översvämning.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Hur ser ditt försäkringsskydd ut, vad är det som gäller exempelvis vid en översvämning i källaren?
Vem har ansvaret för eventuella skador, du eller din hyresvärd?

I händelse av vattenskador är det alltid bra att ha allt viktigt dokumenterat och att du har kvitton.
Ta gärna reda på om just ditt område har varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenser det blev då.
Tidigare erfarenheter kan vara till hjälp för din egen beredskap.

När det handlar om åska och blixnedslag är det alltid säkrast att stanna i lägenheten och dra ur sladdarna
Koppla också gärna ur TV-apparater och telefoner, slår blixten ned i antennen på taket kan man skadas svårt av explosionen.
Kolla gärna också med din hyresvärd om det finns åskledare på huset.

Annons
Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Beprövade knep som att räkna sekunder mellan en blixt och en följande åskknall kan ge en bra fingervisning om hur långt borta blixten slog ned.
Vänta inte för länge med att gå inomhus, tänk på att även den första blixten måste slå ned någonstans. Har du stora mörka molnformationer över dig kan du aldrig räkna ut var blixten kommer att hamna.
Om man redan hör åskan är det med andra ord hög tid att gå inomhus.
Det säkraste är att bo i ett hus av betong, de har armeringsjärn som är alldeles utmärkta åskledare.

– Kunskapen om riskerna med åskoväder är ganska god i Sverige, men fortfarande finns det myter och missförstånd om vad som är säkert och inte under ett åskoväder, säger Erik Löfgren, pressekreterare på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Många tror till exempel att bilen är det säkraste stället, men många moderna bilar har inte perfekta metallburar där man skyddas från blixten.

Tryckvågen från blixten kan dessutom slå sönder vindrutorna, och det finns även risk för att bilen börjar brinna.
Om man är utomhus är det dock bättre att vara i bilen än utanför. Men man ska inte röra metalldelar inuti bilen, det vill säga det som leder ström. Sedan tror vissa att skor med gummisulor skyddar mot blixten – eller att det är farligt att ringa med mobiltelefon när åskan går. Inget av det är sant.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Förhållandevis få skadas och omkommer till följd av blixtar i Sverige varje år.
– I genomsnitt åker räddningstjänsten ut på 90 byggnadsbränder orsakade av blixnedslag. De flesta, 60 procent, rör villor och fritidshus, säger Erik Löfgren.
– Men beräkningar som har gjorts visar att det varje sekund slår ned ungefär 100 blixtar på jorden. Varje år hamnar cirka 100 000 av dem i Sverige, så risken att drabbas är kanske  större än du tror.

Annons

Du kan läsa mer om vad du kan göra för att minska riskerna  på www.dinsakerhet.se under fliken naturens påverkan. Webbsajten drivs av MSB i samarbete med en rad olika myndigheter och organisationer med syfte att sprida kunskap för att bidra till en tryggare och säkrare vardag för den enskilde.
På sajten finns även aktuella översvämningskartor, så du kan se hur stor risken är just där du bor.
Här finns också information om hur du ska bete dig under en pågående värmebölja, men det kanske inte blir aktuellt den här sommaren.

Fakta: Säkerhet vid åska:

* Dra ur sladden till alla elektriska föremål i hemmet. Dra ur tevekabeln och häng den gärna utanför fönstret.* Undvik elledningar. Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.* Räkna sekunder. Ett åskväder är farligt nära om åskbuller kan höras mindre än 10 sekunder efter det man sett blixten, avståndet är då 3 km.* Bada inte i sjöar och vattendrag, vänta med att duscha eller bada i badkar.* Var rädd om synen. Undvik att fixera blicken på höga föremål, då kan du få synskador om blixten slår ned.* Sök dig inomhus. Om ovädret är ett faktum – sök i första hand skydd i en byggnad med åskledare eller av armerad betong.* Stäng alla fönster i huset för att försvåra för en eventuell brand att sprida sig.* Undvik höga föremål, som till exempel träd, stolpar, flaggstänger och skorstenar eller högt belägna platser. Undvik också öppna fält och platser.

Källa: MSB

Fakta: Säkerhet vid översvämning

* Håll koll på barnen. Nya vattenfyllda gropar och håligheter i marken kan uppstå vid översvämning. * Se till att ha god hygien. Se till att barn och djur inte dricker av eller badar i översvämningsvatten. Tvätta dig noga och rengör allt som har varit i kontakt med vattnet. * Flytta värdefulla ägodelar till säkra platser. Flytta även bilar, utemöbler och annat som kan följa med vattnet och orsaka stopp någon annanstans. Förvara inget känsligt direkt på källargolvet. * Proppa igen toalett och avlopp. Förhindra avloppsvatten att tränga in i huset genom att proppa igen toaletter och avlopp med träpropp eller expanderpropp med gummitätning. * Stäng av elektriciteten och eventuella gasledningar om det finns risk för att de kommer i kontakt med vattnet. Se dock till att eventuella länspumpar kan fungera. * Packa en väska i fall det blir nödvändigt att överge huset. Ta med exempelvis utrustning för små barn, mediciner, ficklampor, viktiga dokument och värdepapper.

Källa: MSB

Läs också Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.