Annons

Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Stockholm Privata hyresvärdar i Stockholms län och på Gotland vill höja hyran med upp till 15,4 procent från och med nästa år. "Ett helt orimligt krav," säger Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Hyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Foto: Getty
Fastighetsägarna Stockholm som representerar de privata hyresvärdarna i Stockholm och på Gotland har gått ut och krävt att hyran höjs med upp till 15,4 procent från och med 1 januari nästa år.

Hyresförhandlingarna om 2025 års hyror har startat rekordtidigt. Organisationen Fastighetsägarna Stockholm har gått ut och krävt att hyran höjs med upp till 15,4 procent från och med 1 januari nästa år.

Fastighetsägarna Stockholm representerar de privata hyresvärdarna i Stockholms län och på Gotland.

Läs ocksåFastighetsägarna kräver hyreshöjningar på 12 procent: ”Det kommer aldrig bli verklighet”

Kräver hyreshöjning på upp till 15,4 procent

Kravet som i dagsläget berör cirka 60 000 lägenheter kommer två månader tidigare än normalt och är också mycket högre än tidigare.

För 2024 kom Fastighetsägarna Stockholm med rekordkravet på 12 procent i hyreshöjning. Höjningen landade på 5,8 procent efter beslut av en särskild skiljeman.

Men nu kräver Fastighetsägarna Stockholm alltså en ännu högre hyreshöjning för 2025.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: 5,8 procent i höjning för 14 500 hushåll hos privatvärdar i Stockholmhyreshus i stockholm

Hänvisar till ökade kostnader

Fastighetsägarna Stockholm motiverar det skyhöga kravet på upp till 15,4 procent med att hyresvärdarnas kostnader ökat för vatten, värme, sophämtning, underhåll och lån.

Organisationen hänvisar till att de vill påbörja förhandlingarna med Hyresgästföreningen redan nu för att ha hyresnivåerna klara till årsskiftet och undvika retroaktiva hyreshöjningar.

Hem & Hyra har sökt Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard men hon har inte gått att nå på telefon. Hon skriver i ett mejlsvar att många hyresgäster säkert reagerar negativt på hyreskravet som de ställer, men att andra förhoppningsvis har en förståelse för att kostnader måste kunna täckas.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

På frågan om hon tror att de kommer att få igenom en höjning på upp till 15,4 procent svarar hon att de i ett första steg presenterar sina krav utifrån kostnaderna. Sedan handlar det om att hitta en förhandlingslösning som fungerar för bägge parter.

Nathalie Brard förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm
Nathalie Brard förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm

Hyresgästerna har det redan tufft ekonomiskt – hur ska de klara en sådan höjning som ni kräver?

– Hyresgäster har kommit betydligt lindrigare undan de senaste årens kostnadschock än de som äger sitt eget boende. Hyresvärdarna har burit kostnader. Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste kostnaderna fördelas på ett rimligare sätt, skriver Nathalie Brard i ett mejlsvar.

Vad vill ni säga till de hyresgäster som känner oro för att inte ha råd att bo kvar i sina hem?

– Tyvärr har kostnaderna för att förvalta hyresrätter stigit mycket kraftigt under de senaste åren. Ska hyresrätten överleva som boendeform måste tyvärr även hyran höjas.

När det gäller hushåll som inte skulle klara de höjningar som Fastighetsägarna kräver så måste det offentliga träda in, menar Nathalie Brard.

”Helt orimligt krav”

Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att fastighetsägarnas hyreskrav är helt orimligt.

Annons

– Det är totalt sanslöst och verklighetsfrånvänt. Det här är siffror som inte går att ta in. Man får ont i magen av sådana krav. Hur ska en ensamstående mamma med låg lön klara av en sådan höjning?

Hon påpekar att värdarna tidigare kopplat ihop sina skyhöga hyreskrav med höga räntekostnader och inflation. Men trots att både räntor och inflation sjunker ställer de högre krav än någonsin.

Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Hon ger inte mycket för Fastighetsägarnas förklaring till det rekordtidiga yrkandet.

– De säger att de vill undvika en retroaktiv hyreshöjning, men de månar inte om hyresgästerna. Om de tänkte på hyresgästerna skulle de inte kräva en hyreshöjning på 15 procent.

Susanne Sjöblom menar att fastighetsägarna måste förstå att de behöver vara rädda om sina hyresgäster.

– Det är hyresgästerna som är deras inkomstkälla. Driver de på för hårt så kan de bli av med sina hyresgäster. Det finns en smärtgräns. Till slut är hyran för hög och det finns ingen som är villig att betala så mycket. Vi ser hur nybyggda lägenheter inte går att hyra ut för att det är en för hög hyra. Fastighetsägarna måste börja förstå att de närmar sig en nivå där hyresgästerna inte klarar av högre höjningar.

Fakta: Hyresförhandlingarna

Under förhandlingarna om 2024 års hyror stod Hyresgästföreningen och hyresvärdarna långt från varandra. De lyckades i många fall inte komma överens och många hyror avgjordes utanför förhandlingsbordet.

När privata hyresvärdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens efter tre månaders försök att förhandla kan hyresnämnden utse en skiljeman som kommer med en skriftlig rekommendation som hyresvärdarna och Hyresgästföreningen sedan godtar.

Möjligheten att använda en skiljeman kom till genom en ny lag den 1 januari 2023. Att ta in en skiljeman är privata hyresvärdars alternativ till Hyresmarknadskommittén, som löser hyrestvister som rör allmännyttiga bostadsbolag.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Halvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.