Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent
UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerades kl 13 har det offentliggjorts att Fastighetsägarna förutom att de kräver 15 procents hyreshöjning i Göteborg och 14,9 procent i Varberg även yrkar på hyreshöjningar på en lång rad andra orter i Västra Götaland och Halland. Nivåerna sträcker sig upp till det hittills högsta kravet 16,4 procent i Falkenberg.
LÄS HELA LISTAN: Så höga är värdarnas krav i Västra Götaland och Halland.
Mullret började i förra veckan.
I torsdags gick Fastighetsägarnas riksorganisation ut och berättade att de i år kommer att kalla till hyresförhandlingar redan innan sommaren. Syftet är att vara färdig till årsskiftet.
– Den stora vitsen är att undvika retroaktivitet för hyresgästerna. De senaste åren har många förhandlingar dragit ut på tiden och tagit sex–sju månader. Man får räkna bakåt, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR med bas i Göteborgsregionen.
Hela södra Sverige
I fredags presenterade Fastighetsägarna sedan en rapport som visade att kostnaderna i fastighetsbranschen ökat med minst 15 procent.
Därefter har pressmeddelande efter pressmeddelande rullat ut från Fastighetsägarna i Skåne, Halland, Småland, Västergötland och Göteborg, om att hyresförhandlingarna för 2025 är inledda. Det är områden som geografiskt ligger inom de båda regionerna Fastighetsägarna Syd och Fastighetsägarna GFR.
Siffran 15 procent har upprepats. ”Inget yrkande, men en utgångspunkt” är en formulering som återkommit. Förra året yrkade Fastighetsägarna runt 12 procent i de flesta lokala förhandlingar.
”Ett helt galet krav”
Nu har dock de första yrkandena kommit. I Varberg yrkar Fastighetsägarna GFR på en hyreshöjning på 14,9 procent. I Göteborg på 15 procent jämnt.
Kraven berör sammanlagt drygt 29 500 hushåll i de båda kommunerna.
– Det är ett helt galet krav. Det har nästan gått inflation i att säga så, eftersom Fastighetsägarnas yrkanden bara blir värre och värre. Jag vet inte vad de tror att de tjänar på det, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Tre gånger snitthöjningen
Hon pekar på att de kommunala värdarna de senaste åren har krävt betydligt lägre nivåer, men ändå i slutändan fått igenom högre höjningar än de privata värdarna.
Hittills i år hamnar snitthöjningen i landet på drygt 5,1 procent, enligt Hem & Hyras sammanställningar.
– 15 procent är bara en absurd siffra som skrämmer hyresgästerna. På tre år har Fastighetsägarna yrkat på sammanlagt 36 procents höjning. Förstår de inte hur hyresgästerna har det? Det är verklighetsfrånvänt, säger Sofi Bringsoniou.
Men att börja tidigt för att slippa retroaktiva hyreshöjningar, kan inte det vara en bra idé?
– Många av årets förhandlingar har blivit klara utan retroaktivitet, här i Göteborg till exempel. Och det finns redan tidsgränser hur länge förhandlingar får pågå innan de går till skiljeman, säger Sofi Bringsoniou.
Eget ansvar
Hon menar att Fastighetsägarna GFR dessutom själva har ett ansvar i att det ibland tar lång tid.
– GFR obstruerar när vi ska omsätta skiljemannens rekommendation och vägrar till exempel digital signering. Det gjorde att vi fick lägga över 100 arbetstimmar bara på att skriva under papper för att omsätta rekommendationen, enbart i Göteborg. Om de slutar ställa särkrav hade processen gått betydligt smidigare, säger Sofi Bringsoniou.
I år avgjordes en mycket stor del av Fastighetsägarnas hyreshöjningar genom skiljemansbeslut. Beslut som oftast landade på högre nivåer än de förhandlade hyrorna, visar Hem & Hyras kartläggning.
”Låtsasförhandlingar”
Sofi Bringsoniou menar att det verkliga skälet till den tidiga förhandlingsstarten är just att klockan till skiljemannen ska börja ticka fortare. I ett pressmeddelande kallar Hyresgästföreningen agerandet för ”låtsasförhandlingar”.
– Fastighetsägarna vill bara sitta av tiden. De har utsett två personer som ska sköta alla lokala förhandlingar i hela vår region (Västra Sverige, från Stenungsund till Varberg / Hem & Hyras anmärkning). Det är uppenbart att det här inte är några riktiga förhandlingar, säger Sofi Bringsoniou.
I Varberg kom skiljemansbeslutet om 2024 års hyror hos Fastighetsägarnas medlemmar för bara två veckor sedan. De lokala förhandlingarna om detaljerna är inte färdiga än.
Ifrågasätter underlaget
– Vi har inte skickat ut brev till våra medlemmar om deras exakta höjning än. Det blir väldigt konstigt för hyresgästerna när Fastighetsägarna redan kräver en ny, högre höjning, säger Sofi Bringsoniou.
Hon ifrågasätter också underlaget för förhandlingarna när halva 2024 fortfarande återstår.
Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, menar dock att skillnaden mellan förhandlingsstart i juni och september är försumbar.
”En utgångspunkt”
– Förhandlingarna ska bygga på de tre senaste årens förutsättningar. Två år är klara och vi har tydliga prognoser för 2024. Skulle det uppstå dramatiska förändringar under de närmaste månaderna får vi justera siffrorna, men vi tror snarare att förändringarna kommer att bli ganska marginella, säger Rikard Ljunggren.
Tror du att ni kommer att få igenom hyreshöjningar på 15 procent?
– Nej, det tror jag inte att någon förväntar sig. Det här är en utgångspunkt i förhandlingarna, baserat på de faktiska kostnadsökningarna. Sedan ska man väga in hyresvärdarnas perspektiv och hyresgästernas perspektiv. Båda parter behöver ge och ta, säger Rikard Ljunggren.
Räknar olika
Att hyresförhandlingarna utgår från de tre senaste åren är ett sätt att undvika alltför plötsliga förändringar.
Hyresgästföreningen hävdar nu att prognosen för 2024 ser bättre ut än siffrorna för 2021, det år som nu ”försvinner” ur kalkylen. Det borde göra att hyreshöjningarna för nästa år blir lägre än de varit i år.
Men Fastighetsägarna håller inte med om den uträkningen.
”Krokodiltårar”
– Det finns en tröghet i den här modellen. Den har gjort att hyresvärdarna fått ta lejonparten av kostnadsökningarna de senaste åren. Nu sker en historisk kompensation för det. Det är märkliga krokodiltårar från Hyresgästföreningen, för det är den här modellen vi har, säger Rikard Ljunggren.
Han menar att högre hyreshöjningar är en nödvändighet.
– Annars kommer inte våra medlemmar att kunna förvalta goda bostäder, och det skulle gå ut över hyresgästerna.
Hyresgästföreningen anser att det här är ”låtsasförhandlingar” och att Fastighetsägarna bara vill sitta av tiden tills ni kan gå till skiljeman. Vad svarar ni på det?
– Så är det förstås inte. Vi har för avsikt att förhandla. Det är båda parters ansvar enligt lagstiftningen. Men räknar man baklänges så behöver vi börja nu för att kunna bli färdiga i tid, om det nu skulle bli så att det blir skiljemansförfarande.