Carsten är orolig över att hans hem ska bli sålt
Spelar det någon roll om du har en privat eller en kommunal hyresvärd? Nej, om du får tro kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, Pia Almström (M). Ja, om du pratar med hyresgästen Carsten Rosquist.
Han har haft KKB som värd i 20 år och bor på Korsbacka – ett miljonprogramsområde som byggdes i början av 1970-talet. Redan då hade det ett dåligt rykte men Carsten Rosquist har genom åren utvecklat en stark kärlek till platsen. Han har varit aktiv i den lokala Hyresgästföreningen i många år och var en av dem som hjälpte till att samla in 1 047 namnunderskrifter mot KKBs lägenhetsförsäljning. Men namnunderskrifterna gjorde ingen skillnad.
Nu har KKBs vd, Mikael Strand, fått i uppdrag av ägaren att ta fram lämpliga fastigheter som ska säljas. Enligt Mikael Strand är det redan klart vilka, men av sekretesskäl får han inte avslöja något. Affären ska vara klar tills årsskiftet och först då blir det offentligt vilka områden som kommer att säljas och vem som är den nya ägaren.
Carsten Rosquists största kritik mot försäljningen är att staden, bland annat, ska finansiera en ny fritidsanläggning med delar av försäljningsintäkterna.
– Varför ska jag som hyresgäst finansiera en fritidsanläggning först via skattsedeln och sedan via min hyra? Det är inte rättvist. Husägare och bostadsrättsinnehavare dubbelbeskattas inte på det viset.
Han är djupt oroad över att många grannar har små marginaler att röra sig med. Lyxrenoveringar och kraftiga hyreshöjningar skulle få klara av.
Enligt Hyresgästföreningens förhandlare, Peter Olsén finns det en gemensam nämnare när allmännyttor sålt lägenheter i norra Skåne. Förhandlingsordningen har följt med i köpet. Det innebär att även en ny fastighetsägare är skyldig att förhandla hyror med Hyresgästföreningen, vilket är en garanti för att hyror inte kan höjas hur som helst. När det gäller lyxrenoveringar är Peter Olséns erfarenhet att när fastighetsägare renoverar till en högre standard och höjer hyran, sker det oftast i samband med att lägenheten byter hyresgäst. Det drabbar alltså sällan sittande hyresgäst.
Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) förstår Carsten Rosquists oro men säger att den är obefogad.
– Det enda som kommer att hända är att det kommer att stå ett annat namn på hyresavin.
Hon delar inte heller hans syn på dubbelbeskattning och menar att KKB ägs av alla kommuninvånare – inte bara av de hyresgäster som hyr av KKB.
Vid årsskiftet får Carsten Rosquist skåla in det nya året med besked om han får en ny hyresvärd eller inte.
– KKB är till för folk som inte har råd att hyra eller köpa dyra bostäder. Det kommer att bli tufft för hyresgäster som inte klarar hyreshöjningar. Frågan är vart dom ska ta vägen?
Den 10 juni fattade Kävlinge kommuns fullmäktige beslut om att sälja 350 till 400 av det kommunala bostadsbolagets totalt
2 800 lägenheter. Ambitionen är att hitta en privat värd som är långsiktig, seriös och som ska förbinda sig att bygga 100 nya lägenheter. 60 procent av försäljningsvinsten ska gå tillbaka till KKB för bostadsutveckling och nyproduktion. Resterande 40 procent ska delas ut till ägaren för att finansiera fritidsanläggningar som exempelvis badhus.