Släkting stämdes för hyresskuld på över 80 000 kronor: ”Jag fick en chock”
En spretig släktsammansättning utan anhöriga i rakt nedstigande led, fick till följd att en lägenhet inte sades upp och tömdes i tid.
I stället för att Tunabyggen kontaktade de sex dödsbodelägarna eller sa upp kontraktet via hyresnämnden, damp det ner en stämningsansökan i brevlådan hos dem.
Skulden hade vuxit
Då hade det gått ett år sedan dödsfallet och hyresskulden hade vuxit till över 80 000 kronor.
– Jag fick en chock! Det fick vi alla. Vad var det här? säger en av släktingarna som vi kan kalla Johanna.
Hon är en av många som Tunabyggen i Borlänge har stämt i tingsrätten de senaste åren för bland annat obetalda hyror.
Bristande kommunikation mellan de avlägsna släktingarna gjorde att uppsägningen och tömningen av lägenheten föll mellan stolarna.
Borde ha fått veta tidigare
Johanna säger att hon förstår att Tunabyggen ville ha sin lägenhet och nu även pengarna, men hon önskar att de handlat annorlunda.
– Hade vi fått veta något tidigare hade det inte behövt bli så här. Nu fick det gå ett år innan de kontaktade oss och skulderna byggdes på, säger Johanna.
Dödsboet har inte så stora tillgångar som hyresskuldens 80 000 kronor. Därför vet ingen i nuläget om pengarna ens kommer att kunna betalas in.
– Hade de lagt tid på att kontakta oss direkt i stället, hade de fått tillgång till lägenheten fortare och inte förlorat några pengar. Man ärver ju inte skulder men just nu vet vi inte hur det blir med betalningen, säger hon.
Betala så fort som möjligt
När Johanna får höra att Tunabyggen stämmer sina hyresgäster oftare än andra kommunala hyresvärdar i Mellansverige säger hon:
– Det är konstigt, men det känns som att de hellre går den vägen än att lösa det på annat sätt. Mitt råd till andra är att ta tag i hyresskulder så fort som möjligt – de växer till sig väldigt fort.
Enligt svensk lag ärver du inte skulder från en avliden.
Har dödsboet skulder betalas de av tillgångarna som den avlidne lämnar efter sig (pengar, bil eller fastighet).
Det som blir över fördelas mellan arvtagarna.
Saknas tillgångar behöver inte de efterlevande betala utan skulden stryks.
Källa: Kronofogden