Slängde kokain och ammunition ur fönstret på knarkcentral – får bo kvar
Efter att en granne larmat om oväsen bankade poliser på dörren till lägenheten i nordvästra Stockholm. Då startade en febril aktivitet inne i tvårummaren. Den 29-årige mannen som bodde där började tillsammans med en kompanjon städa undan bevisen för den hantering av droger de höll på med. De kastade ut en ryggsäck genom fönstret som fastnade i ett träd utanför. En påse flög ut och landade på marken, en annan påse fastnade i samma träd som ryggsäcken.
Brandkåren hämtade ner ryggsäcken från trädet och polisen såg att det fanns amfetamin och ammunition i den. I påsarna låg det kokain och amfetamin.
Lägenheten var fylld av droger
Till sist öppnade 29-åringen dörren. Poliserna hittade då flera tallrikar och vågar med narkotikarester på olika platser i bostaden. De fann även 140 000 krono i kontanter, en skyddsväst, vapen, knivar, amfetamin, cannabis, dopningspreparat och narkotikaklassade tabletter.
Grannar vittnade om ”mycket spring”, personer som kom och gick till lägenheten och 29-åringen hade på ett år fått in 200 000 kronor på sitt swish-konto från olika personer. Mannens lägenhet hade med andra ord varit en central för droger i stor skala.
Tingsrätten dömde 29-åringen till fängelse i drygt två år, bland annat för grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Hyresvärden Stockholmshem vräkte honom dessutom. Men 29-åringen tog själv ärendet till Hyresnämnden och krävde att få bo kvar. Bland annat gjorde han en namninsamling från grannar som ”inte hade några synpunkter på honom som hyresgäst”. Han sa att han skulle bo ensam i lägenheten och endast släppa in besök från familjen.
Droger i mängder – får ändå bo kvar
Stockholmshem hävdade att lägenheten till största del använts för brott och att 29-åringen därför misskött sig som hyresgäst i så hög grad att han borde sägas upp. Men det hjälpte inte. Som lagen i dag är utformad spelar den brottsliga verksamheten ingen roll, så länge 29-åringen inte stört grannarna.
Så här skriver Hyresnämnden: ”Att brottslig verksamhet förekommit i lägenheten kan, under de omständigheter som är klarlagda i detta fall, inte i sig utgöra ett åsidosättande av hyresgästens skyldigheter. Hyresnämnden finner alltså att hyresvärden inte har bevisat sitt påstående om att xxx har åsidosatt sina åligganden som hyresgäst.”
Mannen får behålla lägenheten, efter att även Hovrätten nyligen dömt till hans fördel. Men hade domen kommit längre fram i tiden hade den mycket väl kunnat se annorlunda ut.
Fler kan bli vräkta
I en utredning beställd av regeringen föreslår utredaren nämligen omfattande skärpningar av lagen. Man vill på så sätt komma till rätta med kriminalitet, droger och otrygghet i landets hyreshusområden, något Hem & Hyra skrivit om. Bland annat ska upprepad brottslighet som öppen försäljning av droger kunna vägas in vid uppsägningar. Den som begår allvarliga brott inne i lägenheten ska, i större omfattning än idag, kunna bli uppsagd.
Detta talar för att fler personer som 29-åringen kommer att bli vräkta. Linn Bernhardsson, chef för den hyresjuridiska enheten på Stockholmshem och ombud i målet med 29-åringen, välkomnar skärpta lagar.
– Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att han får bo kvar, men tyvärr ser lagarna ut som de gör idag. Men kan konstatera att lagstiftningen inte riktigt har hängt med i den samhällsutveckling som finns idag.
Hur menar du då?
– Som det här ärendet visar kan man hantera ganska stora mängder narkotika och alltjämt vara bosatt i lägenheten och precis som Hovrätten konstaterar kan avtalet ändå inte vara förverkat.
Regeringens utredning föreslår: ”Förverkande av hyresrätten på grund av brott i lägenheten ska kunna ske i fler situationer. Kravet på att det ska vara fråga om att lägenheten ska användas helt eller till väsentlig del för brottslig verksamhet tas bort.”
Så hade detta redan varit infört så hade 29-åringen inte fått bo kvar?
– Sannolikt, ja.
Fotnot: 29-åringen har överklagat fängelsedomen till Hovrätten.
Det finns inga officiella kartläggningar som knyter ihop boendeform med brott som sker i närområdet. Men tidigare i år kunde Hem & Hyra genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö visa vad en lagskärpning av den typ som det nu öppnas upp för skulle kunna leda till.
På ett år skulle minst 56 hushåll i Malmö att förlora sina lägenheter: Om sonen säljer knark kan föräldrarna vräkas – så många skulle fått flytta med ny lag
Vi kunde också berätta om kritik från personer inom polis och socialtjänst mot idén om hårdare tag mot hyresgäster: Vräkningshot mot kriminella hyresgäster möter kritik: ”Det kommer bli en stor flyttcirkus”
Vi träffade även uppgivna föräldrar som var rädda: Mammorna som skräms av hoten om hårdare tag: ”Man kan inte jaga sitt barn dygnet runt”
Vår undersökning visade att majoriteten av landets stora bostadsbolag kunde tänka sig att använda skärpa regler: Majoriteten av landets hyresvärdar beredda att vräka kriminella