Annons

Man tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret

Göteborg En 63-årig man tvingas lämna sin lägenhet på Hisingen i Göteborg efter att ha knivskurit sin granne och släpat honom i håret i trapphuset. "En hyresvärd kan inte acceptera att en hyresgäst utsätter andra för våld," säger Ann-Sofi Andersen, hyresvärden Poseidons ombud.
Foto: Polisen, Hyresnämnden
Efter angreppet fann polisen blod i trapphuset i fastigheten på Hisingen i Göteborg.

”Hjälp, ring polis och ambulans!”

En marsdag tidigare i år hördes skrik i ett trapphus på Hisingen i Göteborg. Polisen möttes av en dramatisk syn: blodstänk på två våningsplan, på väggen, golvet, ledstången och en dörr.

Läs ocksåAttackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut"

En konflikt mellan två grannar hade eskalerat, och en 57-årig man blev attackerad i trapphuset av sin 63-årige granne.

– Det bara, pang! Sedan blev det svart. Jag fick upp min hand, och han högg rakt in i armen. Sedan drog han upp mig två våningar, har den 57-åriga mannen tidigare berättat för Hem & Hyra.

Mannen som blev attackerad blev medvetslös, och fick sy sin arm på sjukhus.

Uppgifterna om vad som egentligen hände den där marsdagen går isär.

Grannen har hävdat att det var den 57-åriga mannen som provocerade fram bråket. Men hovrätten bedömer inte hans förklaring till hur de två mannen hamnade i trappan och hur blodet i trapphuset uppstod som särskilt sannolik.

I stället har både hyresnämnden och hovrätten valt att förlita sig på uppgifterna från en 24-årig kvinna, som var inneboende hos 57-åringen, och som båda instanserna bedömt som trovärdig.

Blödde efter knivskärning

Under bråket släpade grannen den 57-åriga mannen i håret flera våningsplan, har kvinnan berättat. Grannen utdelade även knivhugg, och slog både henne och 57-åringen.

Till sist lyckades kvinnan släpa 57-åringen i säkerhet till hans egen lägenhet. Då pendlade han mellan att vara vaken och avsvimmad, och blödde efter att ha blivit utsatt för en knivskärning i armen.

– Händelsen var fruktansvärd. Jag trodde att han skulle bli dödad. Det var blod överallt, har hon tidigare berättat för Hem & Hyra.

Annons
Skadan gjorde att 57-åringen fick sy fem stygn i armen. Han fick problem med domningar och stickningar efteråt. Foto: Privat

Attacken i trapphuset utreddes först som försök till mord, men rubriceringen ändrades sedan till försök till grov misshandel. I slutet av augusti lades förundersökningen ner.

Efter knivskärningen sade den kommunala hyresvärden Poseidon upp 63-åringen hyreskontakt.

– En hyresvärd kan inte acceptera att en hyresgäst utsätter andra för våld. Vi har en skyldighet att agera, och våld mellan grannar är synnerligen allvarligt, säger Ann-Sofi Andersen, hyresvärden Poseidons ombud från Störningsjouren.

Att polisutredningen – som i det här fallet – läggs ner behöver dock inte påverka om ett ärende kan drivas i hyresnämnden, har hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec tidigare förklarat i Hem & Hyra.

Läs ocksåKvinna attackerade granne med kniv - fick bo kvar i nio månader

Bevisningen i ett brottsmål behöver nämligen vara starkare än den bevisning som krävs för att man ska förlora sitt hyreskontrakt.

– Hyresnämnden gör en helt fristående bedömning utifrån sina förhör och bevisning. Man behöver inte bli dömd för brott för att åka ut, sa Zeljko Kranjec då.

Fick bo kvar i väntan på beslut

Hyresnämnden kom i somras fram till att den 63-åringa grannen skulle förlora sitt hyreskontrakt.

”Ett sådant beteende kan inte accepteras. Övriga boende känner stark oro för vad han är kapabel till,” skrev hyresnämnden i sitt beslut.

Men grannen behövde inte flytta genast. Hyresnämnden bedömde nämligen inte att det rörde sig om en särskilt allvarlig störning, som kan göra att man förlorar sitt kontrakt direkt.

I stället fick mannen bo kvar i väntan på att hovrätten skulle pröva ärendet.

Annons
Läs ocksåAttackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larmGrannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

Nu har hovrätten kommit fram till samma sak: 63-åringen har inte rätt att bo kvar. Mannens agerande är inte på något vis ursäktligt, även om det fanns en pågående konflikt och det som inträffat var svar på en provokation, skriver hovrätten.

Man behöver inte bli dömd för brott för att åka ut, förklarar hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec. En 63-årig man måste nu flytta efter en knivskärning på Hisingen i Göteborg.

Till skillnad från hyresnämnden går hovrätten på hyresvärdens linje och anser att händelsen, med hänsyn till dess allvar, har inneburit en särskilt allvarlig störning.

– Jag tycker att det är en korrekt bedömning, när en hyresgäst utför den typen av händelser så är det en särskilt allvarlig störning, som ska leda till ett förverkande, säger Ann-Sofi Andersen på Störningsjouren.

Har ännu inte flyttat

Enligt Ann-Sofi Andersen är ärendet speciellt eftersom det rör sig om så pass grovt våld mellan grannar.

– Det är ovanligt att vi har så allvarliga våldshändelser, säger hon.

Nu, nio månader efter överfallet, måste grannen omedelbart flytta. Men efter beslutet i hovrätten, som kom i slutet av november, har 63-åringen ännu inte lämnat lägenheten, enligt Ann-Sofi Andersen.

– Nej, han har inte flyttat än. Hyresvärden har nu lämnat vidare ärendet till Kronofogden, säger hon.

Hem & Hyra har varit i kontakt med den 63-åriga grannens ombud som inte vill kommentera ärendet. 

Fakta: Särskilt allvarlig störningar

En hyresgäst som orsakar störningar kan förlora sitt hyreskontrakt. Vid störningar är hyresvärden skyldig att agera, ge hyresgästen en tillsägelse och se till att störningarna upphör.

Vid särskilt allvarliga störningar kan en hyresgäst tvingas flytta omedelbart, utan att ha fått en varning innan. Störningarna ska då vara särskilt allvarliga, med exempelvis inslag av hot och våld.

Läs också Efter den blodiga attacken - nu rivs kontraktet: "En lättnad att hon inte kommer tillbaka" Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.