Slarv ska straffas om bostadsbidraget blir för högt
Förra året upptäckte Försäkringskassan fusk med bostadsbidrag för över 30 miljoner kronor. Men många polisanmälningar blir liggande och preskriptionstiden för mindre allvarliga brott är i dag bara två år, vilket innebär att många går fria trots att Försäkringskassan brukar ha ett mycket bra underlag när de polisanmäler.
För att komma till rätta med bidragsbrotten, där fusk med bostadsbidraget ingår, föreslås längre fängelsestraff. Utredarna, bland annat företrädare för Polisen, Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden, vill också förlänga preskriptionstiden för ringa brott.
Sex års fängelse, i dag är det fyra, föreslås som det maximala fängelsestraffet för grovt bidragsbrott. Den tänkta gränsen för vad som anses vara grovt brott är summor på över fem prisbasbelopp, det vill säga drygt 230 000 kronor.
Gränsen innebär att relativt få fall av fusk med bostadsbidrag kommer att rubriceras som grovt brott. Som Hem & Hyra nyligen rapporterade handlar alla summor i de fall med misstänkt bostadsbidragsfusk som Stockholmspolisen just nu utreder om mindre än 150 000 kronor. Och den största summa som Försäkringskassan polisanmälde förra året var 288 000 kronor.
Om förslagen går igenom i sin helhet kan dock fler komma att dömas för fusk, om än inte grovt brott, eftersom utredarna också vill öka möjligheterna att straffa den som får ut större bidrag än han eller hon har rätt till.
Rubriceringen vårdslöst bidragsbrott finns redan, men som det ser ut i dag är rättspraxis alldeles för slapp, menar utredarna. Detta efter att ha granskat ett prejudicerande fall i Högsta domstolen. ”Bedömningen har enligt vår mening inneburit att straffvärda förfaranden kommit att falla utanför det straffbara området”, skriver de.
Ingen ska kunna slippa undan genom att skylla på okunskap, anser utredarna. Om förslaget går igenom har bidragstagare vid minsta osäkerhet en skyldighet att kontakta den myndighet som betalar ut ett bidrag – annars riskerar de att göra sig skyldiga till brott.
Alltför många går dessutom fria i dag eftersom åtal ofta inte hinner väckas innan brottet preskriberas. I dag är preskriptionstiden två år när det handlar om ringa och vårdslöst brott. Utredarna föreslår därför att den precis som vid grövre bidragsbrott blir fem år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.