Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas
Eskilstunabon flyttade in i lägenheten under 2023. Men det dröjde bara några månader innan han bommade att betala hyran. Först 42 dagar efter att den hade förfallit kom pengarna in på den privata hyresvärdens konto.
Och så fortsatte det – trots att värden skickade ut påminnelser och vid två tillfällen sade upp hyresavtalet.
Tröttnade till slut
Till slut tröttnade fastighetsbolaget och ansökte hos hyresnämnden i Västerås om att hyresavtalet skulle upphöra. Så här skrev bolaget i ansökan daterad den 13 juni:
”Hyresgästen har varit väl medveten om konsekvenserna av sin misskötsamhet och har ändå inte vidtagit rättelse. Hyresgästen har genom de upprepade betalningsförsummelserna åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet skäligen inte bör förlängas.”
Totalt har Eskilstunabon varit sen med åtta månadshyror, de senaste gällde juni och juli i år. Det vill säga efter att värden tagit ärendet till hyresnämnden.
Egen företagare med ojämn inkomst
Nu har nämnden fattat ett beslut i ärendet. Man konstaterar att det inte råder något tvivel om att han misskött hyresinbetalningarna. Och hans invändning om att han är egen företagare med ojämna inkomster ger nämnden inte mycket för.
Men mannen får ändå bo kvar i lägenheten. Det beror på att han har två barn som bor hemma hos honom och nämnden har därför gått efter vad Barnkonventionen säger.
Barnkonventionen gäller som svensk lag sedan 2020 och en av grundprinciperna är att barnens bästa ska komma i första hand vid beslut som berör dem. Det gäller dock inte i alla lägen utan man får se till den specifika situationen. Är till exempel en hyresgäst alltför slarvig med att betala hyrorna så kan personen bli vräkt ändå.
Påverkar negativt
Men i det här fallet blev det inte så. Hyresnämnden konstaterar kort att de två barnen skulle påverkas negativt vid en flytt och att barnens bästa därför talar för att hyresavtalet ska förlängas.
Dessutom står det i beslutet att mannen under 2024 ”mestadels har betalat hyran i tid”. Denna, enligt hyresnämnden, positiva utveckling talar för att han insett allvaret av att sköta hyresinbetalningarna och att han kommer att fortsätta att göra så.
– Vi såg att det hade blivit bättre under 2024 och det var det som vägde över. Dessutom hade han ingen hyresskuld vid tidpunkten för sammanträdet, vilket också spelar roll. Sedan tror jag att han har förstått allvaret nu, i och med att det har varit en prövning i hyresnämnden, kommenterar hyresrådet Anders Gustavsson.
Grav misskötsel
Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt. Det ska i så fall ske senast den 21 november.
Anders Gustavsson säger att det bara finns ett fåtal vägledande hovrättsdomar gällande hyresgäster som har barn och som hotas av vräkning. I de domar som finns och där det rör sig om allvarlig misskötsamhet har hovrätten bestämt att hyresgästerna måste flytta.
Hjälpte inte
– Där har det inte hjälpt att hyresgästerna haft barn. Men i det aktuella fallet var det inte frågan om lika allvarlig misskötsamhet, vilket gjorde att vi kunde ta det här beslutet, säger Anders Gustavsson.
Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresvärden och Eskilstunabon för en kommentar.
Vid en uppsägning på grund av obetald hyra har du tre veckor på dig att betala din skuld för att kunna få bo kvar.
Tänk på att flera förseningar är skäl för uppsägning även om du betalar inom tre veckor.
Hyresvärden behöver inte ge någon varning innan hyreskontraktet sägs upp. Däremot har du i de flesta fall rätt att bestrida en uppsägning och få prövat om den är laglig och korrekt.
Bestrider du uppsägningen är det hyresvärdens ansvar att ta ärendet till hyresnämnden eller tingsrätten. Det enda du som hyresgäst behöver göra är att meddela hyresvärden att du motsätter dig uppsägningen och inte tänker flytta. Därefter kan du bara fortsätta betala hyran och invänta handlingar från ansvarig myndighet.
Hyresvärden är skyldig att informera socialtjänsten om en person hotas av vräkning. Om det inte görs är uppsägningen i de flesta fall ogiltig.
Källa: Hyresgästföreningen