Annons

Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Eskilstuna Mannen slarvade konstant med att betala hyran. Men barnkonventionen räddar honom från att vräkas. Hyresnämnden anser att hans barn skulle påverkas negativt om de tvingades flytta.
Tvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Foto: Ewa Ahlin/Åsa Eriksson
Hyresnämnden i Västerås tog hänsyn till att Eskilstunabon har två barn som bor hos honom. Därför får han behålla hyreskontraktet. Barnet på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln.

Eskilstunabon flyttade in i lägenheten under 2023. Men det dröjde bara några månader innan han bommade att betala hyran. Först 42 dagar efter att den hade förfallit kom pengarna in på den privata hyresvärdens konto.

Och så fortsatte det – trots att värden skickade ut påminnelser och vid två tillfällen sade upp hyresavtalet.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Tröttnade till slut

Till slut tröttnade fastighetsbolaget och ansökte hos hyresnämnden i Västerås om att hyresavtalet skulle upphöra. Så här skrev bolaget i ansökan daterad den 13 juni:

”Hyresgästen har varit väl medveten om konsekvenserna av sin misskötsamhet och har ändå inte vidtagit rättelse. Hyresgästen har genom de upprepade betalningsförsummelserna åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet skäligen inte bör förlängas.”

Totalt har Eskilstunabon varit sen med åtta månadshyror, de senaste gällde juni och juli i år. Det vill säga efter att värden tagit ärendet till hyresnämnden.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Egen företagare med ojämn inkomst

Nu har nämnden fattat ett beslut i ärendet. Man konstaterar att det inte råder något tvivel om att han misskött hyresinbetalningarna. Och hans invändning om att han är egen företagare med ojämna inkomster ger nämnden inte mycket för.

Annons

Men mannen får ändå bo kvar i lägenheten. Det beror på att han har två barn som bor hemma hos honom och nämnden har därför gått efter vad Barnkonventionen säger.

Barnkonventionen gäller som svensk lag sedan 2020 och en av grundprinciperna är att barnens bästa ska komma i första hand vid beslut som berör dem. Det gäller dock inte i alla lägen utan man får se till den specifika situationen. Är till exempel en hyresgäst alltför slarvig med att betala hyrorna så kan personen bli vräkt ändå.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Påverkar negativt

Men i det här fallet blev det inte så. Hyresnämnden konstaterar kort att de två barnen skulle påverkas negativt vid en flytt och att barnens bästa därför talar för att hyresavtalet ska förlängas.

Dessutom står det i beslutet att mannen under 2024 ”mestadels har betalat hyran i tid”. Denna, enligt hyresnämnden, positiva utveckling talar för att han insett allvaret av att sköta hyresinbetalningarna och att han kommer att fortsätta att göra så.

– Vi såg att det hade blivit bättre under 2024 och det var det som vägde över. Dessutom hade han ingen hyresskuld vid tidpunkten för sammanträdet, vilket också spelar roll. Sedan tror jag att han har förstått allvaret nu, i och med att det har varit en prövning i hyresnämnden, kommenterar hyresrådet Anders Gustavsson.

Annons
Barn som vräks
Under flera år minskade antalet barnvräkningar, men sedan 2018 har kurvorna vänt uppåt. Under fjolåret berördes 674 barn av vräkningar, vilket var en ökning med 17 procent jämfört med 2022. Det skriver Kronofogden på sin sajt.

Grav misskötsel

Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt. Det ska i så fall ske senast den 21 november.

Anders Gustavsson säger att det bara finns ett fåtal vägledande hovrättsdomar gällande hyresgäster som har barn och som hotas av vräkning. I de domar som finns och där det rör sig om allvarlig misskötsamhet har hovrätten bestämt att hyresgästerna måste flytta.

Hjälpte inte

– Där har det inte hjälpt att hyresgästerna haft barn. Men i det aktuella fallet var det inte frågan om lika allvarlig misskötsamhet, vilket gjorde att vi kunde ta det här beslutet, säger Anders Gustavsson.

Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresvärden och Eskilstunabon för en kommentar.

Fakta: Hyresvärden behöver inte varna

Vid en uppsägning på grund av obetald hyra har du tre veckor på dig att betala din skuld för att kunna få bo kvar.
Tänk på att flera förseningar är skäl för uppsägning även om du betalar inom tre veckor.
Hyresvärden behöver inte ge någon varning innan hyreskontraktet sägs upp. Däremot har du i de flesta fall rätt att bestrida en uppsägning och få prövat om den är laglig och korrekt.
Bestrider du uppsägningen är det hyresvärdens ansvar att ta ärendet till hyresnämnden eller tingsrätten. Det enda du som hyresgäst behöver göra är att meddela hyresvärden att du motsätter dig uppsägningen och inte tänker flytta. Därefter kan du bara fortsätta betala hyran och invänta handlingar från ansvarig myndighet.
Hyresvärden är skyldig att informera socialtjänsten om en person hotas av vräkning. Om det inte görs är uppsägningen i de flesta fall ogiltig.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan" Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.