Slarvade med hyran och störde – får bo kvar
Efter klagomål på störningar och sena eller helt missade hyresinbetalningar ville värden i Grästorp säga upp en hyresgäst. Den boende vägrade. Han ansåg inte att han stört eller behövde flytta av annat skäl.
Den 1 februari i år bytte fastigheten ägare. Kravet på att hyresgästen skulle flytta ändrades dock inte. Ärendet hamnade hos hyresnämnden i Jönköping i slutet av 2011.
Den nye värden vittnade om tre sent inbetalda hyror och att den för mars hade inte betalats alls. Vid ett tillfälle fanns ett stort antal cigarettfimpar under hyresgästens balkong. Den boende ska också ha släppt in och låtit kompisar sova över i husets gemensamma bastu. Dessutom fanns ett klagomål på störande ljud från ett grannhus.
Men värden vann inget gehör. De olika punkterna är inte tillräckligt allvarliga för en uppsägning. Hyresgästen får bo kvar med oförändrade villkor.
Enligt beslutet är de försenade hyresbetalningarna inte många nog för att motivera en uppsägning. I regel krävs runt åtta förseningar.
Enligt hyresgästens ombud hade marshyran av misstag betalats till den tidigare fastighetsägaren. Nämnden utgår ifrån att misstaget rättas till.
I ett brev intygar 19 grannar att hyresgästen stört: ”kompisar kommer och går, väsen med musik på fel tider på dygnet”. Störningarna är inte tillräckligt preciserade för att nämnden ska kunna bedöma om de varit tillräckligt allvarliga eller omfattande.
När det gäller klagomålet från grannhuset har hyresgästen medgett att han stört en gång och därefter bättrat sig. Några nya klagomål har inte framkommit under senare tid.
Det är inte givet att cigarettfimparna kom från den aktuelle hyresgästens balkong. Även om det var så är ett enda tillfälle inte tillräckligt skäl för att säga upp kontraktet.
När det gäller de övernattande kompisarna i bastun nekar hyresgästen till att han släppt in dem. Det går inte att få klarhet i hur det ligger till med den saken enligt nämndens beslut.
Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler.Hyresnämnden fattar också beslut i vissa frågor, till exempel rätten att hyra ut en lägenhet i andra hand.