Slarvig värd granskas – igen

Uddevalla I dag tog hyresnämnden upp två ärenden kring fastighetsägaren Peter Mahony. Det är tredje sammanträdet sedan hösten 2011 som handlar om hyreshusen i Lane Ryr.

Trots två åtgärdsförelägganden i hyresnämnden har Peter Mahony inte fixat ett antal brister i hyreshusen utanför Uddevalla. Senaste beslutet i hyresnämnden var förenat med vite som kunde dömas ut om inte något hänt senast 15 december.

Först 14 februari var dåligt fungerande spisfläktar i tre lägenheter åtgärdade. Skadade köksluckor, tapetsering och anläggningen av en dagvattenledning hör till bristerna som fortfarande finns kvar.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

I dag tog hyresnämnden upp frågan om utdömandet av vitet på 20 000 kronor. Dessutom behandlades Hyresgästföreningens krav om förvaltningsåläggande. Om värden inte skrivit avtal om skötseln med en extern förvaltare senast 1 april vill Hyresgästföreningens jurist Lena Walther att hyresnämnden i stället beslutar om den strängare åtgärden tvångsförvaltning.
– Felen är inte så allvarliga, men fastighetsägaren visar inget intresse och kommer säkerligen fortsätta att strunta i underhållet, sa hon under sammanträdet.

Peter Mahony själv dök inte upp. I ett brev till hyresnämnden skriver han att dialogen med hyresgästerna är god. Fastighetsägaren refererar till olika överenskommelser, bland annat ska en hyresgäst ha gått med på att tapetsera själv och fått pengar för detta. Enligt brevet betraktar Mahony saken som avslutad.

Men att en hyresgäst fått pengar för att tapetsera själv stämmer inte enligt Lena Walther.
– Det är anmärkningsvärt att fastighetsägaren lämnar oriktiga uppgifter till nämnden, säger hon.

Läs ocksåIskalla lägenheter och tomma löften – nytt krav om tvångsförvaltning

Hyresnämnden räknar med att kunna fatta beslut i båda ärendena nästa vecka.

Fakta: Tvångsförvaltning

​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning Allt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månad Få försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.