Sliten standard blev tip-top i Kallinge
Lägenheterna visades för allmänheten en dryg vecka i maj och eleverna turades om att ta emot besökarna. Det blev förstås en del ensamma timmar, men däremellan kommer flera intresserade – och imponerade – för att titta.
– Kommer ni igen? frågar Carolina Nilsson en intresserad trio.
– Vi ska i och för sig flytta till annan ort, men vi kan ta med oss idéer, säger en dam som verkligen gillar tapeterna.
Det finns intresse för Ronnebyhus nygamla lägenheter även bland dem som inte ska lämna orten. Hyrorna ligger ungefär en tusenlapp högre för de vidgjorda lägenheterna än standardlägenheterna runt omkring, vilket kanske gör att en del blivande hyresgäster tvekar. I dagsläget är en av lägenheterna vid Äppelgården uthyrd. Däremot letar Ronnebyhus fortfarande efter rätt hyresgäster till lägenheten på Lindvägen och den lägenhet som Ronnebyhus personal själva renoverat vid Äppelgården.
– Den på Lindvägen har en annan planlösning, de har tagit bort lite av väggen så att det inte riktigt blir den här rumsindelningen, säger Johanna Kogg som är uthyrare hos Ronnebyhus.
När vi kliver in genom ytterdörren efter renoveringen går det inte att känna igen sig. Att toaletten bytt plats visar sig förstås bero på att vi först gått in i lägenheten mitt emot, den som Ronnebyhus själva gjort i ordning. Men när vi kommer rätt – in i trean vid Äppelgården som Alexandra Jeppsson, Arne Håkansson, Michell Johansson och Michaela Rundgren gjort i ordning – då är det ändå något helt nytt.
– Vi har gjort en total makeover. Vi har rivit ner allt ända till betongväggarna och därefter byggt upp, berättar Arne Håkansson.
Initiativet kommer från Ronnebyhus och samarbetet med Knut Hahn-skolans program för inredning och design har blivit fruktbart. I år har två lägenheter gjorts om och förra året var det tre som fick en välbehövlig ansiktslyftning.
Årets lägenheter ligger vid Äppelgården och på Lindvägen i Kallinge. Intrycken av de två treorna är olika, men det finns vissa beröringspunkter. Oberoende av varandra har de två elevgrupperna båda satsat på rätt så ljusa färger och båda har valt liggande träpanel på vardagsrumsväggen.
Tio veckor har de haft på sig. För gänget vid Äppelgården gick tre av dem åt till att skrapa tapeter. Lägenheten har stått tom i tio år och de ville göra det grundligt eftersom det visat sig finnas fukt i väggarna och även golvet var ruttet och en vägg till badrummet behövde bytas ut helt.
Tio veckor, är det lång eller kort tid?
– För ett sådant här projekt är det rätt kort, säger Arne Håkansson.
Men Alexandra Jeppsson tycker ändå att det var okej.
– Jag tycker det har varit rätt lagom, vi var fyra personer.
Vid Lindvägen luktar det gott av trä. Här är det Carolina Nilsson, Sandra Lövgren och Danielle Nordlund som gjort om. Och det har de gjort rejält eftersom de flyttat en vägg och byggt en garderob mellan två väggar. Numera ligger sovrummet där vardagsrummet var förut, något som gör det möjligt att njuta av naturen utanför fönstret ifrån sängen.
Carolina Nilsson är nöjd med resultatet. Och väldigt nöjd med att de precis hann bli klara till premiärvisningen. För en timme innan visningen låg de fortfarande alla tre på golvet och städade.
– Det är jättefint. Det är inte min stil, men det är fint, säger hon.
Tapeten i sovrummet är i alla fall hennes idé. Inför renoveringen sa tjejerna att de skulle hålla färgskalan neutral.
Det blev färg i alla fall?
– Ja, jag tvingade på dem den gröna tapeten.
Under tiden som arbetet pågick blev det några ändringar i de ursprungliga planerna. Vid Äppelgården blev det ingen handikappanpassning eftersom det inte gick att bredda dörren till toaletten. Och på Lindvägen gjorde tidsbristen att det inte blev någon mellanvägg i lilla sovrummet.
Anledningen till att alla lägenheterna inte är uthyrda ännu ligger också hos hyresvärden.
– Vi är inte så snabba på att hyra ut, vi vill ha rätt hyresgäster eftersom de här lägenheterna är lite finare och dyrare, säger Johanna Kogg.
Läs mer: