Annons

Slottsherre vill höja hyresgästs hyra med 22 procent

Höganäs Bernt-Åke Sjögren lade nästan en miljon kronor på renoveringar i huset han hyr av storgodset. Nu kommer smällen – slottet vill höja hyran med 22 procent.
Foto: Privat/Bernt-Åke Sjögren
Bernt-Åke Sjögren hyr sedan 18 år tillbaka ett hus i Höganäs kommun av Gyllenstiernska Krapperuppsstiftelsen.

− De tror att vi lever på 1800-talet där greven skötte allting och bönderna som hyrde inte hade något att säga till om. Men vi lever inte där nu. Vi lever på 2020-talet, säger Bernt-Åke Sjögren.

Krapperups slott, som han hyr av, är enligt Wikipedia en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1300-talet. I slottets ägo ingår även ett antal hus som arrenderas ut till hyresgäster. Den verksamheten drivs sedan 1967 av Gyllenstiernska Krapperuppsstiftelsen.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Bernt-Åke Sjögren hyr ett sådant hus från 1700-talet på 85 kvadrat i Höganäs kommun. Kallhyran är på 7 300 kronor. I kontraktet ingår att hyresgästen står för både renovering och underhåll med undantag för ombyggnad av ett gammalt badrum. Där skulle stiftelsen stå för materialkostnaderna. Men Bernt-Åke Sjögren berättar att han aldrig begärt ut pengarna för badrummet men nu gör han det.

− Jag har inte begärt ut pengar för badrummet tidigare för att vi trivts så bra och tyckt att vi haft en billig hyra. Men nu när de kräver en hyreshöjning på 22 procent är min gräns passerad för vad jag tycker är rimligt, säger Bernt-Åke Sjögren.

Han och hans fru har försökt köpa loss byggnaderna på ofri grund men det har stiftelsen inte gått med på. De har trivts så bra att de gått med på att lägga pengar som de aldrig får tillbaka om de skulle flytta.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

− Huset var i ett dåligt skick när jag och min fru flyttade hit. Under åren som gått har vi renoverat för nästan en miljon kronor. Man kan tycka att det är korkat men det är ett så vackert ställe ute i skogen. Vi prioriterar att bo så här. Vi har tyckt att det varit värt det.

Annons

Bernt-Åke Sjögren har lämnat över ärendet åt Hyresgästföreningen som sköter förhandlarna med stiftelsens representant.

Hyresgästföreningens förhandlare Fredrik Malmberg har bestridit hyreshöjningen.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

− Jag tycker att det är fel att höja hyran för något som hyresgästen själv bekostat. Det här handlar om vinstmaximering. Jag tycker man utnyttjar en hyresgäst för att finansiera en renovering och sen när den är klar då vill man höja hyran.

Får inte hyresgästen skylla sig själv om den går med på att lägga stora belopp på en renovering när man vet att man inte får tillbaka pengarna?

− Ja, det råder ju fri avtalsrätt men man kan ifrågasätta om det är moraliskt riktigt. Jag vill skicka en varning till alla hyresgäster som hyr hus under liknande villkor. Innan ni skriver på kontrakt kontakta oss så kan vi titta på det.

Annons

Håkan Holmgren är verksamhetschef vid Gyllenstiernska Krapperuppsstiftelsen. På Hem & Hyras förfrågan om en kommentar svarar han i ett mejl:

− Jag har ingen kommentar på detta mer än att vi ligger i en tvist om ett nytt avtal.

Nu fortsätter Hyresgästföreningen och stiftelsen sina förhandlingar. När en lösning är i sikte är ännu oklart.

 

Fakta: Enfamiljshus

Bor man i en vanlig hyreslägenhet har fastighetsägaren skyldighet att utföra underhåll med jämna mellanrum. Men när det gäller enfamiljshus kan man avtala bort en del av fastighetsägarens underhållsplikt och lägga den på hyresgästen. Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.