Annons

Slussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggas

Lilla Edet Roger Magnusson gick inte bara i sin fars fotspår och blev slussvakt. Han tog även över pappans hyreskontrakt till kanalinspektörsvillan strax intill Lilla Edets sluss. Men nu måste han troligen flytta – det 105-åriga huset ska rivas och ge plats åt en ny sluss.
Bildkollage med slussvakt från år 1920, kanalinspektörsbostaden, Roger Magnusson
Foto: Lilla Edet Bilder/Karin Gistedt
Bilden på slussvaktaren togs när Lilla Edets sluss var ny år 1916. Kanalinspektörsbostaden, som Roger Magnusson, stod färdig samma år. Nu ska den troligen rivas.

– Det är klart att det känns sorgligt. Jag har ju bott här i hela mitt liv, säger Roger.

Sen kommer han på att det inte är riktigt sant. Innan han, som tonåring, flyttade in i det grädd- och rödmålade huset hyrde familjen ett annat av Kanalverkets hus, lite längre ner på Strandvägen.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Det var ett flerfamiljshus med flera lägenheter i. Men det är rivet i dag. Och nu är väl risken stor det blir samma sak men här kåken, säger Roger.

Den gamla trätrappan som leder ner till Lilla Edets sluss.
Från kanalinspektörsbostadens trädgård leder en trappa ner till Lilla Edets sluss.

Vi går en sväng på gräsmattan runt huset. En brant och gisten trätrappa leder ner till Lilla Edets sluss. Rogers arbetsplats i nästan 40 år.

– Ja, närmare till jobbet kan man nog inte ha. Det vara bara att rulla ner för slänten, skrattar Roger.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Gick i pappas fotspår

Han började som slussvakt när han var nitton, direkt efter skolan. Gjorde som sin far Helge eller ”Skånsarn”, som han kallades, efter platsen Skansberget där han föddes. Lite längre upp längs älven.

– Det var så man gjorde då, jobben gick i arv från far till son. Så var det på pappersbruket och så var det på Kanalverket, säger Roger och spanar ut över slussområdet.

Kanalinspektörsbostaden med Lilla Edets sluss i förgrunden. Kring slussen har ett skyddsstaket rests. Slussen ska genomgå underhåll, troligen för sista gången.
Slussen i Lilla Edet underhålls och repareras med jämna mellanrum. Då töms den helt på vatten. Det pågående underhållsarbetet är troligen den 105-åriga slussens sista.

En kranbil sträcker upp sina långa kran i skyn, byggbaracker har ställts på plats och män med hjälmar och varselväster fjärmar av området med ett skyddsstaket. Slussen ska stängas av och torrläggas för underhåll. Troligen för sista gången. För den drygt 100-åriga slussens historia lider mot sitt slut.

Annons
Svartvit bild på slussen för 100 år sedan.
Lilla Edets nuvarande sluss stod färdig år 1916. Samma år kunde kanalinspektören flytta in i huset där Roger Magnusson nu hyr sin lägenhet av Sjöfartsverket.

Båtarna som nu förtiden trafikerar Göta Älv är så stora att slussleden måste byggas ut. Det vill säga, nya slussar måste byggas medan de gamla stängs. Det gäller slussen här i Lilla Edet. Men även de i Trollhättan och Vänersborg. För Rogers del kommer det troligen att innebära att han måste lämna sitt hem.

– Det är ju inte bestämt än. Men allt lutar åt att det blir här, på den västra sidan om älven, som den nya slussleden ska dras. Då kommer älven behöva breddas och förutom det här huset är det några till som ligger i vägen, säger Roger Magnusson.

Från tjänstebostad till hyreshus

Förr var det vanligt att Kanalverkets anställda erbjöds att hyra en tjänstebostad för sig och sin familj. I dag är det Sjöfartsverket som är Rogers hyresvärd.

– De är helt okej. Huset hålls väl i ordning och gräsmattan klipps, säger Roger.

Enligt Eva Gulliksson, som är fastighetshandläggare på Sjöfartsverket i Norrköping, har verket i dagsläget 21 bostäder runt om i landet som de hyr ut. Två av dem finns i huset på Strandvägen i Lilla Edet, elva finns längs kanalen i Trollhättan och två i Vänersborg.

Svartvit gammal bild på kanalinspektörsbostaden samt ett annat hus.
När kanalverket byggde slussar längs Göta Älv såg de även till att bygga tjänstebostäder. Huset som Roger Magnusson hyr en lägenhet i är det till vänster i bild.

Huset som Roger bor i stod klart 1916, samma år som Lilla Edets sluss invigdes. Än i dag är det vackert och välhållet med sin liggande gräddvita panel och stående djupröda ovanför.

– Det var kanalinspektörens bostad och säkert mycket större och finare än många andra hus på den tiden. Nere i proppskåpet i källaren står det pigkammaren för ett av rummen, så de som bodde här hade nog råd med tjänstefolk, säger Roger.

Roger Magnusson lutar sig mot den vita kakelugnen.
Kakelugnen får Roger Magnusson inte elda i. ”Men den pryder ju sin plats”, säger Roger.

Inne hos Roger är det högt till tak. På gammalt vis hänger de fyra rummen och köket ihop med stora dörröppningar och i det största rummet ståtar en blank och vit kakelugn.

Annons

– Egentligen tycker jag att det är märkligt om man över huvud taget för riva ett sånt här hus. Jag vet att det är skyddat på något vis, för när fönstren skulle bytas ut var det viktigt att de nya gick i samma stil som de gamla, säger Roger, som har ett annat förslag till lösning:

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

– Tänk om det gick att flytta huset istället för att riva det. Kanske till slottsparken här intill. Det är ju trots allt ett stycke historia det här. Värt att bevara, säger Roger, smuttar på sitt kaffe och tittar ut genom köksfönstret.

Roger Magnusson sitter vid köksbordet och tittar ut genom fönstret.
”Tänk om de kunde flytta huset istället för att riva det. Slottsparken här intill, hade ju varit en bra plats”, säger Roger Magnusson.

Just nu pågår projekteringen för den nya slussleden. Planen är att de nya slussarna ska byggas mellan år 2025 och 2030. Roger ser inte fram emot att behöva lämna sitt hem. Samtidigt, som gammal slussvakt, hoppas han förstås att älvens nya moderna slussar ska leda ökad fartygstrafik.

– Något måste ju göras om sjöfarten i älven ska kunna fortsätta. Förr var båtarna mindre och fler. På måndag förmiddag kom de som ett pärlband på älven från Göteborg. Då hade vi mycket att göra. Uppåt en 20 båtar skulle igenom slussen på ett skift. I dag är båtarna betydligt större och då måste ju farleden anpassas efter det, säger Roger.

Hur ser du på att flytta bort slussen, till en vanlig lägenhet?

– Det är inget jag ser fram emot. Jag har bott här i hela mitt liv och att hyra här har ju nästan varit som att ha ett eget hus. Med trädgård, garage och källare. Men när den dagen kommer får det väl gå, säger Roger Magnusson.

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.