Annons

Slutet på terrorn – kvinna stal katt, skrämde barn och skrek könsord: ”Drog kökskniv mot halsen”

Nyheter Bråket mellan grannarna gick överstyr, när en kvinna började skrämma barn och hota med kniv. En granne blev så rädd att hon flyttade. Nyligen kom domen som fick många i kvarteret att jubla.
Kvinnan anklagas för att ha stulit en av katt av sin granne. OBS! Bilden är inte från händelsen.
Foto: Getty Images
Kvinnan anklagas för att ha stulit en av katt av sin granne. OBS! Bilden är inte från händelsen.

Kvinnan i 40-årsåldern har hyrt en lägenhet i tio år i Norrtälje. Området hon bor i är ett radhusliknande småhusområde med några lägenheter i varje fastighet. Det hela låter idylliskt, men enligt grannarna har kvinnan de senaste åren börjat bli ett problem i kvarteret.

Olika grannar har sina egna upplevelser av hur de blivit trakasserade av kvinnan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

En granne berättar att kvinnan hela tiden bevakade henne och kallade henne saker som hora, fitta och flodhäst och spottade efter henne. Kvinnan parkerade ofta sin cykel precis utanför grannens dörr så att hon inte kom ut. Till slut orkade grannen inte längre med kvinnans beteende och flyttade från området.

Skrek könsord på barnkalas

En annan granne som varit särskilt utsatt är en kvinna med barn. Trots att grannen inte anser sig ha varit störande har den utåtagerande kvinnan anmält henne för störande beteende ett otal gånger, vilket gjort att ett säkerhetsföretag besökt grannen gång på gång. När grannen anordnade barnkalas dök kvinnan upp och skrek könsord.

Kvinnan har spottat på grannen, gjort gester och kräksljud mot henne och barnen. Barnen är därför rädda för kvinnan och vill inte gå ut och leka ensamma på gården.

Annons
Läs ocksåGrovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

En tredje granne berättar att kvinnan ofta skrikit och spottat på honom. Även hans flickvän har råkat illa ut. En incident var särskilt allvarlig. En dag i våras befann sig paret på gården. Då ställde sig den hotfulla kvinnan på balkongen och enligt flickvännen ”drog hon en kökskniv mot halsen” och pekade på flickvännen.

Stal grannens katt

Den hotfulla kvinnan ska även ha stulit en annan grannes katt och varit aggressiv mot kattägaren, som tvingats bära solglasögon och hörlurar varje gång hon gick ut för att skärma av sig från kvinnan.

Hyresvärden skickade först en så kallad rättelseanmaning till kvinnan, att hon måste ändra sitt beteende för att få bo kvar. Det blev tvärt om. Kvinna fortsatte att gå till angrepp mot sina grannar. Därför sa värden upp kvinnans kontrakt och i ett ärende i Hyresnämnden fick värden rätt att vräka henne.

Läs ocksåTvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden

Enligt kvinnan själv beror anklagelserna på att det finns en konflikt mellan grannarna i bostadsområdet. När hon överklagade beslutet till Hovrätten hävdade hon att det inte förekommit några störningar från hennes sida. Men även Hovrätten ställde sig på grannarnas sida och nu måste kvinnan flytta.

Annons

Bästa råden när grannen stör

Så hur gör du bäst om en granne trakasserar dig? Så här förklarar Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen:

– Hyresavtalet kan sägas upp för en hyresgäst som trakasserar eller stör på annat sätt. Om hyresgästen inte flyttar kan ärendet tas vidare till hyresnämnden eller eventuellt tingsrätten. Då bedöms om störningarna är så allvarliga att hyresavtalet ska upphöra eller ej.

– Värden måste bevisa att det förekommer störningar. Även polisanmälningar och domar kan användas som bevisning. Om inte din värd agerar kan du vända dig till hyresnämnden och begära att nämnden ska förelägga att värden verkar för att få slut på störningarna. Men då måste du kunna bevisa vilka störningar det är fråga om.

Läs också Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Spänt läge i fastighet med knivbråk Karin vill bara dra: "Grannens haschrök förstör min hälsa"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.