Slutrökt i Poseidons bostäder
Kommunala bostadsbolaget Poseidon är en av landets största hyresvärdar. Här bor över 27 000 hushåll. Sedan några år tillbaka råder totalförbud mot rökning i bolagets nybyggda hus.
Nu väljer Poseidon att ta ett steg till. Alla nytecknade kontrakt innehåller från och med 1 december en tilläggsklausul om rökförbud inne i lägenheten. Det gäller även befintliga hyresgäster som byter bostad via bolagets interna byteskö Omflyttningsplatsen.
– Attityderna till rökning förändras. Vi ser att tiden är mogen nu, och ville flytta fram positionerna i frågan, säger Poseidons informationschef Linda Thorsson.
Enligt Hem & Hyras Skopundersökning är sju av tio hyresgäster för ett förbud mot inomhusrökning. Även Poseidons egen hyresgästenkät uppges ge stöd för rökfria bostäder.
Men när det gäller rökning utomhus går åsikterna isär. Därför har Poseidon tills vidare valt bort ett allmänt förbud utanför själva lägenheten i befintliga hyreshus. Det är därmed fortfarande tillåtet att röka på balkonger, uteplatser och gårdar, så länge man inte stör någon.
– Enligt opinionsläget tyckte vi att det var ett för stort steg att ta, säger Linda Thorsson.
Hittills har rökförbud i hyreshus bara prövats rättsligt i ett fåtal fall. Hem & Hyra har tidigare berättat om en Varbergsbo som fick bo kvar, trots att han brutit mot rökförbudet och rökt hemma. ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet”, skrev hyresnämnden i sitt beslut.
Hyresgästföreningen är emot specialregler enbart för hyresgäster när det gäller rökning. Om samhällstrenden går mot utökat rökförbud så bör sådana påbud gälla hela samhället och alla sorters hem, menar man.
– Vi ser det som ett problem när man vill förbjuda det i just den här upplåtelseformen. Vad mer kan värden bestämma över vad du ska göra i din lägenhet? Dricka alkohol? Ha hund eller katt? Hur många barn får man ha? Det finns en fara i det, säger Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.
Hon är också tveksam till effekten av ett rökförbud inomhus. De klagomål som når Hyresgästföreningen rör oftast rök som drar in från balkonger, uteplatser eller gårdar.
– Och det kommer Poseidon inte tillrätta med genom att förbjuda rökning i lägenheten. Tvärt om kanske fler går ut och röker, och det blir ett större problem, säger Ellinor Rapp.
Hittills har Poseidon fått reda på brott mot rökförbudet i nyproduktion genom att grannar hör av sig. Än har det räckt att säga till rökaren på ett vänligt sätt, enligt Linda Thorsson. Men om tillsägelser och varningsbrev inte biter är uppsägning det enda som återstår om förbudet ska upprätthållas.
– Vi tror inte att vi behöver ta i med hårdhandskarna, och vi kommer inte göra det i onödan. Men visst, kommer vi till ett sådant läge så är det inte omöjligt, säger Linda Thorsson.
- Gäller från och med 1 december för hyresgäster som tecknar nytt kontrakt hos Poseidon, oavsett var de flyttar in.
- Under en lång övergångsperiod råder alltså olika regler för hyresgäster i samma hus.
- Gäller inne i lägenheten. På balkonger, uteplatser och gårdar är det fortfarande tillåtet att röka, så länge man inte stör grannar.
- Rökförbudet gäller inte befintliga hyresgäster, så länge man inte söker ny lägenhet via Poseidons interna byteskö. Den som tar över ett kontrakt eller gör ett direktbyte behåller de gamla reglerna.
- Sedan 2015 råder totalt rökförbud i all nyproduktion hos Poseidon. Då omfattas även utemiljön, till exempel balkonger.
- Poseidon är inte först med att införa rökförbud i befintliga hyreshus. Det finns sedan tidigare hos flera andra hyresvärdar runt om i landet, bland annat hos Botrygg som också har lägenheter i Göteborgsområdet.
- Den som bryter mot ett villkor i sitt hyreskontrakt riskerar uppsägning. För att hyresnämnden ska godta det krävs att villkoret bedöms som väsentligt. Så var inte fallet då en hyresgäst i Varberg fick bo kvar trots att han brutit mot rökförbudet.
- Ett villkor om rökförbud kan rent juridiskt anses starkare när det omfattar alla i ett hus, men svagare då det under en övergångsperiod enbart gäller ett fåtal nyinflyttade.
- En hyresgäst som skrivit på ett rökfritt kontrakt kan vända sig till hyresnämnden för att pröva villkoret om rökförbud.
- Hyresgästföreningen avråder från att bryta mot uttryckliga rökförbud så länge rättsläget är osäkert.