Småbarnsfamilj fick hyresrabatt när grannens störningar blev olidliga

Det är det kommunala bostadsbolaget ABK i Kristianstad som vill säga upp kontraktet för en man som hyrt en lägenhet sedan 2015. Eftersom hyresgästen inte gått med på att flytta har värden vänt sig till Hyresnämnden i Malmö för att få uppsägningen fastslagen.
Väsnas till klockan fem på morgonen
Störningarna började i slutet av förra året, skriver ABK i sin ansökan till hyresnämnden. Detta intygar en granne som Hem & Hyra varit i kontakt med. Hon är mamma till två små barn, och hela familjen har påverkats av grannens oljud.
– Han har vänt på dygnet. Det börjar med störningar redan sex på kvällen och sen håller det på, ibland ända till klockan fem på morgonen, säger hon.
Vaktbolaget fick komma tillbaka
En del av bevisningen som värden lagt fram är rapporter från det vaktbolag som ABK anlitar som störningsjour. Vid sex olika tillfällen har vaktbolaget ringt på, efter att grannar klagat på hög musik eller högt ljud från teven, skrik, prat och stampande. Besöken har varit mellan klockan tio på kvällen och klockan ett på natten – och vid ett tillfälle har vaktbolaget fått komma tillbaka efter ett par timmar.
– De har fortsatt när störningsjouren har lämnat. Jag tycker det är respektlöst – inte bara mot oss utan de andra hyresgästerna också, säger grannkvinnan.
Värden gick med på att sänka hyran
Kvinnan tycker att bostadsbolaget ABK varit tillmötesgående i sitt försök att ge småbarnsfamiljen mer sömn.
– Vi har två små barn och de har vaknat under natten på grund av detta, säger hon.

Familjen har dock tackat nej till ABK:s erbjudande om att kunna använda en annan lägenhet under kvällar och helger. Den är tom, förutom en säng, och ligger utom hörhåll från den störande hyresgästen. Istället har familjen tillfälligt bott hos släktingar, eftersom det känts mer vant och tryggare för barnen.
ABK har däremot gått med på en hyresreduktion under en månad, då familjen inte kunde använda sin vanliga lägenhet fullt ut.
– Vi ska inte betala för någonting som vi inte kan använda, säger kvinnan, som själv föreslog avdraget.
Hon vill inte berätta hur mycket avdrag på hyran de fått.
Störningarna har fortsatt, menar värden
Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresgästen som riskerar att bli av med sin lägenhet, men han har inte återkommit. I kontakt med vaktbolaget har han dock sagt att han bott i lägenheten i tio år och aldrig upplevt att någon haft synpunkter på honom förrän han fick nya grannar under förra året, men att han ska dämpa sig och tänka på ljudvolymen.
Så har det dock inte blivit, enligt ABK. Värden skriver att störningarna har fortsatt även efter att hyresgästen fått brev om att han ska sluta väsnas och även efter att han blivit uppsagd. Kontraktet är uppsagt från slutet av januari, men eftersom hyresgästen inte gått med på att flytta får han bo kvar tills hyresnämnden prövat ärendet. Det finns ännu inget datum för när nämnden ska ha sammanträde.
Grannkvinnan hoppas på att störningarna ska upphöra.
– Det är inte vi som ska flytta – det är de som stör som ska åtgärdas. Men händer det inte så får vi leta efter något annat för vi kan inte leva så här, säger hon.
- ”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas.”, står det i Jordabalken (kapitel 12, paragraf 25).
- Rutinen vid störningsärenden är att redan vid första störningen skicka en rättelseanmaning till hyresgästen och en kopia till socialnämnden i kommunen.
- Efter flera störningar riskerar hyresgästen uppsägning.